Κρήτη

"Πειράγματα" χαρακτήρισαν οι κατηγορούμενοι τα βασανιστήρια στον Βαγγέλη

γιακουμάκης

Με την επανεξέταση του μάρτυρα, για τον οποίον η έδρα εξέφρασε σοβαρές υπόνοιες, για ψευδή κατάθεση και ψευδορκία, θα συνεχιστεί αύριο το πρωί, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, η δίκη των 9 Κρητικών για την πολύκροτη υπόθεση Γιακουμάκη.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, πρώην σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής, κατά την εξέταση του στο ακροατήριο εμφανίστηκε να αντιφάσκει, να αμφιβάλει και να αρνείται, σχετικά με τα όσα είχε προανακριτικά καταθέσει στην Αστυνομία. Ο μάρτυρας κρατήθηκε με εντολή εισαγγελέα μέχρι το τέλος της σημερινής διαδικασίας και εκλήθη να συνεχίσει την κατάθεσή του αύριο το πρωί.

Σήμερα κατέθεσαν συνολικά 7 μάρτυρες, όλοι πρώην φοιτητές στην Γαλακτοκομική Σχολή. Η πρόεδρος και ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησαν από τους μάρτυρες να καταθέσουν περιστατικά στα οποία ήταν οι ίδιοι αυτόπτες, ενώ όταν αναφερόταν σε καταστάσεις τις οποίες, όπως είπαν, πληροφορήθηκαν τους ζητήθηκε να κατονομάσουν την πηγή γνώσης.

Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν τα περιστατικά «πειράγματα ή πλάκες», ενώ ένας χαρακτήρισε ακραίες κάποιες καταστάσεις.

Κατά το τέλος της εξέτασής του ο συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε σε κυνήγι στους διαδρόμους, βρισιές και καρπαζιές «ως φιλικά πειράγματα», προκαλώντας την αντίδραση των τραγικών γονιών, που εκείνη την στιγμή ήταν μέσα στο ακροατήριο. «Βρέθηκε το παιδί μου νεκρό. Δεν έχασα το πορτοφόλι μου», είπε κλαίγοντας η μητέρα, ενώ ο πατέρας φώναξε:» «Δεν είσαι άνδρας».

Στις διαφοροποιήσεις των καταθέσεων των μαρτύρων αναφέρθηκαν, σε δηλώσεις τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Όπως υποστήριξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος των Κρητικών δικηγόρων Κατερίνα Χατζηδογιαννάκη: «Τα γεγονότα για τα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη αφορούν καταθέσεις, όχι τις πρώτες στις οποίες δεν γίνεται αναφορά για κανένα περιστατικό, αλλά τις καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν μετά από ένα περίπου χρόνο, το 2016, ή άλλες που δόθηκαν μετά από 2-3 μήνες από το τραγικό συμβάν. Και μάλιστα, μερικοί εκ των μαρτύρων βεβαίωσαν ενώπιον του Δικαστηρίου ότι πριν δώσουν την κατάθεση στην οποία αναφέρθηκαν στα γεγονότα για τα οποία ασκήθηκε η ποινική δίωξη, συναντήθηκαν με συγγενείς το Βαγγέλη, με ιδιωτικούς ερευνητές και ήπιαν καφέ. Και μετά από αυτό, πήγαν αυθορμήτως να δώσουν κατάθεση, να δηλώσουν γεγονότα, για τα οποία δεν αναφέρθηκαν ποτέ στις πρώτες καταθέσεις τους. Να επισημάνω, ότι δύο εκ των μαρτύρων ενώπιον του Δικαστηρίου δέχτηκαν ότι συγχρόνως έδιναν κατάθεση στην ίδια αίθουσα. Η δίωξη ασκήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Αυτό έγινε γιατί δεν υπήρχαν νωρίτερα γεγονότα, που να επιβεβαίωναν τα αδικήματα που κατηγορούνται σήμερα οι πελάτες μας».

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, σημείωσε ότι στις ποινικές δίκες έχουμε μεγάλη ένταση, προσθέτοντας πως οι μάρτυρες, ανάλογα με το τι προσλαμβάνει ο καθένας είναι λογικό να πέφτουν σε κάποιες μικρές αντιφάσεις, παρεκκλίσεις, μετά από καιρό, στο ακροατήριο.

Κρήτη

Νοσοκομεία Κρήτης - κορωνοϊός: Η κατάσταση σε κλινικές και Εντατικές

νοσοκομεια

Σταθερός εμφανίζεται να είναι σήμερα ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 37 ασθενείς εκ των οποίων οι 29 σε κλινικές και οι υπόλοιποι 8 στις ΜΕΘ. Από τους 8 στις ΜΕΘ, οι 4 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά:

ΠΑΓΝΗ: 13 συνολικά ασθενείς. Από αυτούς οι 9 σε κλινική covid και οι 4 σττη ΜΕΘ (3 διασωληνωμένοι)

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: συνολικά 7 ασθενείς εκ των οποίων οι έξι στην κλινική και ένας διασληνωμένος στη ΜΕΘ

Γενικό Νοσοκομείο Χανίων: 13 ασθενείς στην κλινική covid

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 2 ασθενείς συνολικά εκ των οποίων ο ένας στην κλινική covid και ένας στη ΜΕθ χωρίς όμως να είναι διασωληνωμένος

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 5 συνολικά ασθενείς εκ των οποίων οι 3 στην κλινική covid και οι υπόλοιποι 2 στη ΜΕΘ χωρίς να είναι διασωληνωμένοι και τέλος στο νοσοκομείο της Σητείας νοσηλεύεται ένας ασθενής στην κλινική covid.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος απολογισμός του ΕΟΔΥ έκανε λόγο για 436 κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων τα 8 στην Κρήτη. 

 

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος Βαλυράκη: Η συγκλονιστική μαρτυρία διασώστη στο Ράδιο Κρήτη

Κρήτη: Τραγικός θάνατος για νεαρό άνδρα στο λιόφυτο

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα πρόστιμα σε επιχειρήσεις

Γυμνάσια - Λύκεια: Πότε οι καθηγητές μπορούν να μην βάλουν βαθμό στο Α’ τετράμηνο