Κρήτη

ΠΕΔ Κρήτης: Εκδόθηκε το αργυρό συλλεκτικό νόμισμα για τα «80 χρόνια της Μάχης της Κρήτης»

Στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος

Πραγματοποιήθηκε, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Αθήνα, συνάντηση του Προέδρου και του Γραμματέα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη και κ. Γιάννη Μαλανδράκη, με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος   κ. Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή την ολοκλήρωση της παραγωγής του Αργυρού Συλλεκτικού Νομίσματος,  με θέμα: «80 Χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης».

Η πρόταση για την έκδοση του συλλεκτικού αυτού νομίσματος είχε υποβληθεί από την ΠΕΔ Κρήτης προς την Τράπεζα της Ελλάδος προ μηνών, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης που συμπληρώνονται φέτος.

συλλεκτικό νόμισμα για τα  «80 χρόνια της Μάχης της Κρήτης»
συλλεκτικό νόμισμα για τα «80 χρόνια της Μάχης της Κρήτης»

Το ανωτέρω συλλεκτικό νόμισμα έχει τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά :

Σύνθεση :   Αργυρός                      92,5% (Ag)

                   Βάρος                          34,10 gr

                   Διάμετρος                    40χιλιοστα

                   Μορφή στεφάνης         Λεία

                   Ποσότητα έκδοσης       2.500 τμχ 

                   Ονομαστική αξία          10 €         

 

Το σχέδιο του νομίσματος φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ/Νομισματοκοπείο) κ. Γεώργιο Σταματόπουλο.

Αναφορικά με τη διάθεση του νομίσματος, η οποία θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα από τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Μετά το τέλος της συνάντησης, οι κ.κ. Κουράκης και Μαλανδράκης έκαναν δηλώσεις στις οποίες ανέφεραν τα εξής:

Γ Ι Α Ν Ν Η Σ   Κ Ο Υ Ρ Α Κ Η Σ

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που πραγματοποιήθηκε η έκδοση του Συλλεκτικού Νομίσματος για τα ¨ 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης¨, στο πλαίσιο του νομισματικού προγράμματος του Υπουργείου Οικονομικών με την τεχνογνωσία του Νομισματοκοπείου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αγαπητό φίλο κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, που πρόθυμα ενέταξαν την έκδοση στο νομισματικό πρόγραμμα, αλλά και την ομάδα του Νομισματοκοπείου για το εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Χαιρόμαστε που η συγκεκριμένη αυτή λαμπρή έκδοση παρέχει μια ακόμα δυνατότητα προβολής του έπους της Μάχης της Κρήτης, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, αφού θεωρούμε δεδομένο ότι ο συμβολισμός και η καλαισθησία του νομίσματος θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού συλλεκτών και γενικότερα των φίλων της χώρας μας».

Στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος
Στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος

 

Γ Ι Α Ν Ν Η Σ   Μ Α Λ Α Ν Δ Ρ Α Κ Η Σ

«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 χρόνων από τη θρυλική  Μάχη της Κρήτης, θέσαμε στην ΠΕΔ Κρήτης ένα πολύ υψηλό στόχο, την έκδοση ενός συλλεκτικού νομίσματος που να τη συμβολίζει και να την εκφράζει.

Σήμερα, αισθανόμαστε ευτυχείς, διαπιστώνοντας ότι ο στόχος μας αυτός επιτεύχθηκε και μάλιστα κατά τον καλύτερο και εντυπωσιακότερο τρόπο. Η έκδοση του αργυρού συλλεκτικού νομίσματος και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών για τη Μάχη της Κρήτης είναι πλέον γεγονός. Η διατήρηση της μνήμης για την ιστορική και καθοριστική, για την έκβαση του Β΄ Π.Π. Μάχη της Κρήτης είναι συλλογική υποχρέωση.

Ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος     κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών        κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την πρότασή μας και συνέβαλαν αποφασιστικά στην υποδειγματική υλοποίησή της».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Σήκωσε στο πόδι ένα ολόκληρο χωριό πυροβολώντας στον αέρα

Βασίλης Κικίλιας: Στο Ηράκλειο στις 26 Οκτωβρίου

Κρήτη - κορωνοϊός: Τους... "έκαψαν" οι πελάτες

Κρήτη

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

κορωνοιός

Στα Χανιά εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Πρόκειται για έναν άνδρα, ελληνικής καταγωγής, μόνιμος κάτοικος Γιοχάνεσμπουργκ, που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική,  στην Κρήτη. 

Ο άνδρας έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test που βγήκε αρνητικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την μετάλλαξη Όμικρον ο ασθενής βρέθηκε θετικός.

Την είδηση επιβεβαίωσε η  Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λενα Μπορμουδάκη, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, η οποία συνέστησε ψυχραιμία.

Όπως εξήγησε, λόγω του ιστορικού ταξιδιού του, από την πρώτη στιγμή η περίπτωση αυτή αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος για την ιχνηλάτηση των επαφών του από την Πολιτική Προστασία.

Οι στενές επαφές του έχουν ενημερωθεί και ο ίδιος βρίσκεται σε κατ'οίκον καραντίνα, με καλή κλινική εικόνα.

Νίκος Τζανάκης: Ορυχείο μεταλλάξεων η Κρήτη 

Την ίδια στιγμή, "ορυχείο μεταλλάξεων" χαρακτήρισε το νησί ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η εμφάνιση μεταλλάξεων στην Κρήτη σχετίζεται με την αυξημένη ταξιδιωτική κινητικότητα στο νησί, ενώ αναφορικά με το πρώτο κρούσμα της Μετάλλαξης Όμικρον, είπε πως πρόκειται για έναν επιχειρηματία με καταγωγή από τα Χανιά ο οποίος έφτασε από τη Νότια Αφρική, προκειμένου να επισκεφθεί τους γονείς του.

Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Αμέσως θεωρήθηκε ως ύποπτο κρούσμα, το δείγμα εστάλη στο Ιολογικό Εργαστήριο, όπου μέσα σε δύο 24ωρα ταυτοποιήθηκε ως θετικό στην παραλλαγή Όμικρον. 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη - κορωνοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ με διασωληνωμένους ασθενείς

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Κρήτη: Βουτιά θανάτου από τα 138 μέτρα, για γνωστό επιχειρηματία

ESPA BANNER