Κρήτη

Παρέμβαση στο Κ.Υ. Χάρακα από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων

ΚΥ χάρακα

Στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ, και ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων πραγματοποίησε συμβολική παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Χάρακα.

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου μαζί εκπρόσωπο του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμου ν. Ηρακλείου παραβρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας Χάρακα, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία και ακολούθησε συζήτηση πάνω στα αιτήματα που προβάλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα. Ακολούθησε ενημέρωση για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας στις συνθήκες της πανδημίας, και συζήτηση για τη σημασία που έχει για τη δημόσια υγεία στην περιοχή η ουσιαστική ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων.

παρέμβαση αγροτών στο ΚΥ Χάρακα
παρέμβαση αγροτών στο ΚΥ Χάρακα

Στηρίζουμε τα αιτήματα των υγειονομικών που μας αφορούν όλους:

επίταξη όλων των αναγκαίων υλικών και εξοπλισμού και να εξασφαλισθεί, με κεντρική κρατική ευθύνη, ο συνεχής εφοδιασμός των δημόσιων μονάδων υγείας, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας,

μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες,να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις,

μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας (συστηματική επίβλεψη της υγείας, έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση συμπτωματικών ή και ασυμπτωματικών- προσυμπτωματικών εργαζομένων),

επίταξη ξενοδοχείων, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειες τους και οι ίδιοι,

να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες,

να αποκατασταθούν πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας, να καταβληθεί ολόκληρο το επίδομα Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μαχόμενους υγειονομικούς! Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού!

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έγιναν οι πρώτες δειγματοληψίες από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (φωτο)

Έγιναν οι πρώτες δειγματοληψίες

Οι πρώτες 8 Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ (από τις συνολικά 28 που αναμένονται στο νησί) λειτουργούν από σήμερα στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο προγράμματος δειγματοληπτικού έλεγχου για την πρόληψη του SARS-CoV-2.

Η Διοικήτρια κα Λένα Μπορμπουδάκη και ο Υποδιοικητής κ. Δημήτρης Αγαπίου υποδέχτηκαν στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποτελούμενο από τους κ. Σουρβίνο μέλος του ΔΣ ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Γιώργο Αναστόπουλο Οικονομικό Διευθυντή του ΕΟΔΥ και κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο Ιατρό του ΕΟΔΥ.

Οι τρείς ομάδες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ν. Ηρακλείου, οι τρεις στο Ν. Ρεθύμνου και από μία στους Nομούς Χανίων και Λασιθίου.

Ο στόλος των 8 ειδικών οχημάτων
Ο στόλος των 8 ειδικών οχημάτων

Κάθε KOMY στελεχώνεται από ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό, υπό τον συντονισμό επόπτη ιατρού, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τον ΕΟΔΥ και σήμερα  έγιναν τα πρώτα τεστ σε κλειστή δομή υγείας του Ηρακλείου. Παρόντες ήταν  ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Λάμπρος Βαμβακάς και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Μανόλης Λουμπούνης.

Ο προληπτικός και προσυμπτωματικός έλεγχος διενεργείται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, εργαζομένους και εξυπηρετούμενους κλειστών δομών καθώς και σε πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Επίσης σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας θα πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και στην κοινότητα.

"Πρεμιέρα" για τις ΚΟΜΥ στο Ηράκλειο

Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιείται από το εργαστήριο κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Γ. Σουρβίνου.

Στόχος η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η αποφυγή διασποράς στην κοινότητα και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην Κρήτη.