Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Παρέμβαση ΤΕΕ ΤΑΚ: Προβλήματα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών σε δήμους που δε διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης

ΤΕΕΤΑΚ
 clock 22:49 | 17/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης με επιστολ'ή της ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες καθως υπάρχουν προβλήματα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών σε δήμους του Ηρακλείου που δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης.

την επιστολή που έχει αποταλλεί και στην Αποκεντρωμ΄'ενη Διοίκηση Κρήτης αναφέρει το εξής:

''Ως Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε Δήμους που δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Τα τελευταία χρόνια, οι παραπάνω Δήμοι εξυπηρετούνται από Υ.ΔΟΜ. όμορων Δήμων μέσω προγραμματικών συμβάσεων συνεργασίας.

Συγκεκριμένα:

• Η Δ.Ε. Αρχανών και η Δ.Ε. Μαλεβιζίου εξυπηρετούνται από την Υ.ΔΟΜ. Ηρακλείου.

• Η Δ.Ε. Αστερουσίων εξυπηρετείται από την Υ.ΔΟΜ. Φαιστού.

• Η Δ.Ε. Ν. Καζαντζάκη εξυπηρετείται από την Υ.ΔΟΜ. Μινώα Πεδιάδας.

Με βάση τη Διαπιστωτική Πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (υπ’ αρ. οικ.2992/29-03-2024) όπως τροποποιήθηκε με το υπ’ αρ. οικ. 5682/19-06-2024 έγγραφο ,αναφορικά με τους Δήμους που έχουν την επάρκεια ή μη στελέχωσης, σύμφωνα με το άρθρο 97 Α παρ. 4 του Ν.3852/2010 (Α΄ 87), διαπιστώνει κανείς την επάρκεια του Δ. Αρχανών Αστερουσίων ως προς τη στελέχωση (ίδρυση & λειτουργία) Υ.ΔΟΜ., καθιστώντας ουσιαστικά μη νόμιμη την έκδοση Οικοδομικών Αδειών & λοιπών διοικητικών πράξεων από την Υ.ΔΟΜ. Μινώα Πεδιαδας σε περιοχές της Δ.Ε. Ν. Καζαντζάκη , όπου μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε.

Από τη πλευρά του ο Δ. Αρχανών Αστερουσίων επικαλείται ότι στον εγκεκριμένο από το 2019 Οργανισμό του Δήμου δεν προβλέπεται η άσκηση της αρμοδιότητας της Πολεοδομίας, καθιστώντας αδύνατη -επί του παρόντος- την ίδρυση & λειτουργία Υ.ΔΟΜ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολίτες και μηχανικοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια νομική και διοικητική ασάφεια, με πολλές οικοδομικές άδειες να εκκρεμούν και τις διαδικασίες δόμησης να παραμένουν μετέωρες. Kρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε να διαμορφωθεί μια εφαρμόσιμη και άμεση λύση.

Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη την επαναξιολόγηση της δυνατότητας νομοθετικής ρύθμισης που θα εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης σε περιοχές που δεν διαθέτουν Υ.ΔΟΜ.. Η εξασφάλιση της ομαλής έκδοσης οικοδομικών αδειών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τον τεχνικό κόσμο. Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την αποκατάσταση της λειτουργίας των διαδικασιών δόμησης και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Θρίλερ με τον 21χρονο που εξαφανίστηκε - Η έκκληση της αδελφής του

Κρήτη: Σοβαρός τραυματισμός για 32χρονο που πήγε να μαζέψει αγκινάρες (εικόνες)

Κρήτη - μεταναστευτικό: Πάνω από 1.000 άτομα από την αρχή τους έτους κι είναι ακόμη χειμώνας...

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis