Κρήτη

Παραδίδονται στην εκπαίδευση 4.000 βιβλία από την Περιφέρεια Κρήτης

 Η παράδοση και διανομή των βιβλίων στις σχολικές μονάδες θα γίνει με τη βοήθεια των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και των Δ/ντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Βιβλίο, η Περιφέρεια Κρήτης προσφέρει από σήμερα σε όλα τα σχολεία του νησιού, πάνω από 4.000 βιβλία εκπαιδευτικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου μεταξύ των οποίων και το «Κρητικό λεξιλόγιο», το εμβληματικό πόνημα του Ιωάννη Κονδυλάκη.

Η ανακοίνωση της παράδοσης με την παράλληλη γνωστοποίηση των τίτλων των βιβλίων έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό συμβούλιο «Κρήτη μπροστά» Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλη Καρτσωνάκη, και της Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφης Κουτεντάκη, η οποία έχει τον συντονισμό παράδοσης των βιβλίων.

 Ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε δηλώσεις του, τόνισε  τη σημαντική κοινωνική προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης στη Δημόσια εκπαίδευση. «Η δωρεά των βιβλίων», όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, «γίνεται στο πλαίσιο της στήριξης που προσφέρει η Περιφέρεια Κρήτης στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και του εμπλουτισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Βιβλία ανυπέρβλητης ιστορικής και λαογραφικής αξίας όπως το «Κρητικό Λεξιλόγιο» του συντοπίτη μας Ιωάννη Κονδυλάκη, ενισχύουν τις γνώσεις και την κριτική σκέψη των νέων και συντελούν στην προετοιμασία σκεπτόμενων και αντικειμενικά ενημερωμένων πολιτών.»

Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Έφη Κουτεντάκη, επεσήμανε: «Παραδίδουμε σήμερα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης πάνω από 4.000 βιβλία με εκπαιδευτικό, ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Τα βιβλία είναι δώρα που μας συντροφεύουν, μας συγκινούν, μας ταξιδεύουν και μας διδάσκουν. Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, να γνωρίσουν την ιστορία, την παράδοση του τόπου μας και των ανθρώπων του και να αγαπήσουν ξανά το βιβλίο.»

 Ο κ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης σε δήλωση του αναφέρθηκε στον συμβολισμό της εορτής της Παγκόσμιας ημέρας βιβλίου και στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να δοθούν στην διάθεση των μαθητών και εκπαιδευτικών της Κρήτης 4.000 βιβλία, ιστορικού, διδακτικού, εκπαιδευτικού περιεχομένου. "Είναι, όπως πρόσθεσε ο κ Μαρκογιαννάκης μια καλή πρωτοβουλία της Περιφέρειας που συμβάλει στην ενίσχυση της γνώσης στα σχολεία μας και στην διατήρηση της παράδοσης μας, του κρητικού λεξιλογίου στις νεότερες γενιές. Επίσης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμβάλλει στην καλή συνεργασία της Περιφέρειας με την εκπαίδευση του νησιού μας".

Με τη σειρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης ανέφερε ότι: «η σημερινή προσφορά των βιβλίων σε όλες τις σχολικές μονάδες της Κρήτης είναι μία αφορμή για να επιβεβαιώσουμε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Η στήριξη που νιώθουμε τόσο από τον Περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, όσο και από την Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, κ. Έφη Κουτεντάκη αποδεικνύεται εμπράκτως σε κάθε ευκαιρία. Η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης βρίσκουν διαρκώς τρόπους για να ενδυναμώνουν τις σχέσεις και τη συνεργασία τους, με στόχο την ενδυνάμωση της μάθησης».

 Η παράδοση και διανομή των βιβλίων στις σχολικές μονάδες θα γίνει με τη βοήθεια των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και των Δ/ντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Οι τίτλοι των, προς διάθεση, βιβλίων είναι:

1.      «Κρητικό Λεξιλόγιο» του αείμνηστου Κρητικού λογοτέχνη Ιωάννη Κονδυλάκη, θα δοθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης.

2.      «Άσκηση και Αθλητισμός στη Μινωϊκή Κρήτη» της ξεναγού Αθηνάς Σφακάκη. Το βιβλίο θα διατεθεί σε Γυμνάσια & Λύκεια.

3.      «Κρητών Παιδεία», του εκπαιδευτικού Μανώλη Μακράκη, θα διατεθεί σε Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια.

4.      «Τση Κρήτης η Πορπατησιά στη Στράτα τα’ Ιστορίας» του εκπαιδευτικού Κώστα Λαγουδιανάκη. Το βιβλίο θα διατεθεί σε Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια.

5.      «Ενωμένοι Μπορούμε», της συγγραφέα Ειρήνης Αρ.Ανδρουλάκη. Το διδακτικό για παιδιά εικονογραφημένο παραμύθι θα διατεθεί σε όλα τα νηπιαγωγεία του νησιού.

6.      «Απλά Θέματα Γαστρονομίας», του Αντώνη Παναγιωτόπουλου θα διατεθεί σε Γυμνάσια & Λύκεια.

7.      «Πικραμένη Βιάννος», του Βιαννίτη συγγραφέα Δημήτρη Θεοδοσάκη. Θα διατεθεί στους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων Βιάννου, καθώς και στη βιβλιοθήκη Γυμνασίου & Λυκείου Βιάννου και σε Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής.

8.      «Ιστορικό Ημερολόγιο από το Αλβανικό Μέτωπο», του Νικολάου Εμμ. Πανακάκη που θα διανεμηθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Πολιτισμού: Voucher 20 ευρώ σε ανέργους για την προμήθεια βιβλίων

Στο εργοτάξιο για το νέο κτίριο της Περιφέρειας, ο Σταύρος Αρναουτάκης

Πέτσας σε Λαμπρινό: Εξαιρείται η αντικατάσταση του δικτύου ΔΕΥΑΗ από το πλαφόν του "Α.Τρίτσης"

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Οργή από τους επιχειρηματίες γάμου - βάπτισης... για τα 100 άτομα

κουφέτα γάμος

Οργή και αγανάκτηση επικρατούν στους κόλπους των επιχειρηματιών του Γάμου και της Βάπτισης αλλά και όλων των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο, μετά την ανακοίνωση ότι θα επιτρέπονται από τον Ιούνιο, τέτοιου είδους εκδηλώσεις, με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Μιλώντας στο ekriti η πρόεδρος του υπό σύσταση Παγκρήτιου Συλλόγου Επιχειρηματιών Γάμου Βάπτισης Κάλι Κοκκινάκη έκανε λόγο για μία ακατανόητη απόφαση, την ώρα που ανοίγει ο τουρισμός, και χαλαρώνουν τα μέτρα.

"Είμαστε σε μία απερίγραπτη κατάσταση. Οι διαβεβαιώσεις από ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες μέχρι και πριν λίγες ημέρες, ήταν ότι ο Ιούνιος θα άνοιγε για τον κλάδο μας με 350 άτομα και ξαφνικά μαθαίνουμε για 100. Θα είναι το δεύτερο καλοκαίρι που θα δουλέψουμε, ειλικρινά δεν υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας", δήλωσε η κ. Κοκκινάκη.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι ακυρώσεις πέφτουν "βροχή", από δυσαρεστημένους πελάτες, που κάποιοι από τους οποίους δεν ακυρώσαν για πρώτη φορά, γάμο ή βάπτιση.

"Βρισκόμαστε εμείς εκτεθειμένοι απέναντι στους ανθρώπους, γιατί απλά δεν μας ενημέρωσαν σωστά οι κυβερνητικοί παράγοντες. Κάναμε προετοιμασίες, κάναμε παραγγελίες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα μπορούν να γίνουν γάμοι με 100 άτομα, στην Κρήτη, όχι. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, κάτι πρέπει να γίνει."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: 10.000 τουρίστες με 72 πτήσεις στο "Νίκος Καζαντζάκης" μέχρι την Κυριακή

Χανιά: Βρήκαν τα μαχαίρια... για τα κτήματα

Κρήτη - ακίνητα: Σταθερές οι τιμές - Πού υπάρχει ζήτηση