Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος γιορτάζει 25 χρόνια παρουσίας στο Ηράκλειο

σοροπτιμιστικος ομιλος
 clock 11:11 | 22/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια παρουσίας του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου στην πόλη.

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος «ΑΡΕΤΟΥΣΑ» ιδρύθηκε στο Ηράκλειο το 1990 από μια ομάδα δραστήριων και καταξιωμένων γυναικών, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για προσφορά κοινωνικού έργου στην τοπική κοινωνία.

Ο Σοροπτιμισμός είναι Διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση γυναικών επαγγελματιών και επιστημόνων που πιστεύουν στον αναπτυξιακό εθελοντισμό. Ιδρύθηκε το 1921 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το 1924 μεταλαμπαδεύτηκε στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1950.

Σε Διεθνές επίπεδο ο Διεθνής Σοροπτιμισμός εκπροσωπείται στον ΟΗΕ (ECOSOC κατηγορία 1), στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO, UNICEF, ILO, WHO, FΑΟ, ΟSCΕ, UNCHR, και συνεργάζεται στα προγράμματα όλων των Διεθνών μη Κυβερνητικών Οργανισμών με παράλληλους στόχους.

Η λέξη ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΜΟΣ (Soroptimist) είναι λατινογενής και προέρχεται από τις λατινικές λέξεις SOROR - Αδελφή / γυναίκα και OPTIMA – Η βέλτιστη.

Σήμερα ερμηνεύεται ως «Η Γυναίκα για το καλλίτερο».

Στους σκοπούς του Σοροπτιμισμού περιλαμβάνονται:

η προώθηση της θέσης της γυναίκας

η τήρηση υψηλών ηθικών προτύπων

η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους

η προώθηση της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης μέσω της διεθνούς καλής θέλησης, κατανόησης και φιλίας.

Η Σοροπτιμιστική δράση αναπτύσσεται σε έξι μεγάλους Τομείς:

Οικονομική και Κοινωνική ανάπτυξη

Εκπαίδευση-Πολιτισμός

Περιβάλλον

Υγεία

Ανθρώπινα δικαιώματα-Θέση της γυναίκας

Διεθνής φιλία-Κατανόηση.

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου, κατά την πολύχρονη παρουσία του στα κοινά της πόλης, έχει να επιδείξει μια αξιόλογη δράση στους διάφορους τομείς του Σοροπτιμισμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε δράσεις όπως η υποστήριξη των ανάπηρων αθλητών της πόλης μας για τη συμμετοχή τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας του Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη ΗELMEPA και το ΙΘΑΒΙΚ, η οργάνωση εκδηλώσεων προληπτικής ιατρικής σε αγροτικές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, οι πολιτισμικές ανταλλαγές με τους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η υποστήριξη διαφόρων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, η συμμετοχή σε προγράμματα κατά του Trafficking των γυναικών, η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά της ενδοοικογενειακής βίας, η Έκθεση με καλλιτεχνικές κομμώσεις σε φυσικό μέγεθος και σε φωτοκαμβάδες εμπνευσμένες από την αρχαιότητα, το τετραήμερο Αφιέρωμα στο Παιδί, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, με διακεκριμένους ομιλητές και ποικίλα δρώμενα για θέματα σχετικά με το παιδί κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος συνειδητοποιώντας τις ανάγκες για παιδική μέριμνα στην Κρήτη, ήρθε σε επαφή με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος προκειμένου να ιδρυθεί Παιδικό Χωριό SOS στο Ηράκλειο, που θα καλύπτει τις ανάγκες παιδιών από ολόκληρη την Κρήτη που, για διάφορους λόγους, έχουν στερηθεί την οικογενειακή θαλπωρή .

Έτσι, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη συγκέντρωση πόρων, ο Όμιλος κατάφερε να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες των τεχνικών μελετών και της έκδοσης της οικοδομικής αδείας για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης, με ευτυχή εξέλιξη την πρόσφατη θεμελίωση του Χωριού.

Παράλληλα, με την υποστήριξη ευαίσθητων συμπολιτών και του Ομίλου μας, δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας από τα Παιδικά Χωριά SOS καθώς και ένα Σπίτι SOS που φιλοξενεί ήδη παιδιά.

Με τα 25α όμως γενέθλια του Ομίλου Ηρακλείου, συμπίπτει το ευτυχές γεγονός της ίδρυσης Σοροπτιμιστικού Ομίλου στα Χανιά, με ανάδοχο τον Όμιλό μας. Ο Όμιλος των Χανίων είναι ο τρίτος Σοροπτιμιστικός Όμιλος στην Κρήτη, μετά και τον Όμιλο Ρεθύμνου «Ερωφίλη» που ιδρύσαμε το 1994.

Οι εκδηλώσεις εγκαθίδρυσης του νέου Ομίλου των Χανίων, με το εύηχο όνομα «Εύχαρις», θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά, το τριήμερο 23-24-25 Οκτωβρίου με την παρουσία Σοροπτιμιστριών από ολόκληρη την Ελλάδα και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, οι νέες Σοροπτιμίστριες των Χανίων θα ξεναγήσουν φιλόξενα τις επισκέπτριές τους στη όμορφη πόλη τους και την ιστορία της , ενώ η επίσημη τελετή παράδοσης της Χάρτας του Διεθνούς Σοροπτιμισμού θα πραγματοποιηθεί, σε πανηγυρική ανοικτή εκδήλωση, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στο Μεγάλο Αρσενάλι, το προσεχές Σάββατο, στις 7.30 το βράδυ, με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως της Σοροπτιμιστικής Ομοσπονδίας Ευρώπης.

Ως ανάδοχος Όμιλος, καλωσορίζουμε με πολλή χαρά τις νέες Σοροπτιμίστριες των Χανίων και είμαστε σίγουρες ότι θα επιτελέσουν λαμπρό έργο στην πόλη τους, αντάξιο των αρχών του Σοροπτιμισμού.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis