Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ο ρόλος των εκπαιδευτών οδήγησης στην οδική ασφάλεια

Ο ρόλος των εκπαιδευτών οδήγησης στην οδική ασφάλεια
 clock 15:51 | 29/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 ανοικτό συνέδριο με θέμα «Οδική Ασφάλεια, και ο ρόλος του εκπαιδευτή οδήγησης». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Zorbas Village» στον Ανισσαρά στο δήμο Χερσονήσου με ομιλητές-εισηγητές εμπλεκόμενους με το θέμα της οδικής ασφάλειας όπως Κοινωνικό ανθρωπολόγο, γιατρό, εκπαιδευτές, και ψυχολόγο. Σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκε το διήμερο πρόγραμμα του σημαντικού συνεδρίου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα βιομηχανίας-ενέργειας Βιργινίας Μανασάκη, μελών της διοίκησης της ομοσπονδίας εκπαιδευτών οδηγών και του συλλόγου εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών και κυκλοφοριακής αγωγής Ηρακλείου.

Τα θέματα που πρόκειται να παρουσιαστούν είναι : «Οδική ασφάλεια και κοινωνικές διαστάσεις», «Μετά το τροχαίο τι;», «Η οδική ασφάλεια και ο ρόλος του εκπαιδευτή οδήγησης», « Η διαδικασία εκπαίδευσης αξιολόγησης και δια βίου μάθησης των χρηστών της οδού, βασικός παράγοντας για την ισορροπία του συστήματος της οδικής ασφάλειας». Παράλληλα θα υπάρξει ανοικτός διάλογος με το κοινό, που θα συμμετέχει στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οδική ασφάλεια του νησιού ενώ ειδικά για το θέμα του ΒΟΑΚ ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης το έχει θέσει επανειλημμένα και επιτακτικά στην Κυβέρνηση και προσωπικά στο Πρωθυπουργό. Παράλληλα η κ. Μανασάκη είπε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια ενώ υπογράμμισε ότι η οδική συμπεριφορά είναι ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο που σχετίζεται με την παιδεία και την δια βίου εκπαίδευση των πολιτών πάνω στο σοβαρό θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής.

«Ο ΒΟΑΚ είναι από τα κορυφαία αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Πρόσφατα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τις προοπτικές που υπάρχουν για την χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο ρόλος της Περιφέρειας μεταξύ άλλων είναι να διεκδικεί την εξασφάλιση κονδυλίων για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων όπως είναι ο ΒΟΑΚ που εδώ και χρόνια δεν μπορεί να καλύψει τις κυκλοφοριακές ανάγκες του τόπου».

Ο αναπληρωτής γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας εκπαιδευτών οδήγησης Λευτέρη Μιχελάκης κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στις εργασίες του ανοιχτού συνεδρίου επισημαίνοντας: «Ευθύνη για τα τροχαία έχουν τόσο οι ελλιπείς υποδομές όσο και ο ανθρώπινος παράγοντας. Αναφορικά με την εκπαίδευση των οδηγών λέμε ότι το υπάρχων σύστημα έχει φτάσει στο τέλος του και άμεσα θα πρέπει να καταργηθεί και να φτιαχτεί ένα νέο σύστημα, όπως επίσης να καθιερωθεί η δια βίου μάθηση στην κυκλοφοριακή αγωγή».

Ο Πρόεδρος εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών και κυκλοφοριακής αγωγής Ηρακλείου Αλέξανδρος Μειμαράκης είπε μεταξύ άλλων: «Δεν ευθύνεται μόνο για τα τροχαία το κακό οδικό δίκτυο, φταίει και ο κακός οδηγός. Να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους όλοι μας ότι πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τον ΚΟΚ, ένα παραπάνω στο επικίνδυνο οδικό δίκτυο που έχουμε στην Κρήτη. Επίσης να σεβόμαστε τους άλλους οδηγούς, τους δικυκλιστές, τους πεζούς, να φοράμε ζώνη ασφαλείας, κράνος, μειωμένη ταχύτητα όταν οδηγούμε, και κυρίως να αλλάξουμε την οδηγική μας συμπεριφορά».

Τέλος ο γραμματέας εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών και κυκλοφοριακής αγωγής Ηρακλείου Μύρων Χαιρέτης ανέφερε: «Ο στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχτεί και ο δικός μας ρόλος, ως εκπαιδευτές οδήγησης, αλλά και ο ρόλος των γονιών στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Τα μαθήματα της κυκλοφοριακής αγωγής θα πρέπει να ενταχθούν οριστικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Την πρώτη ημέρα στις 9:30 εγγραφή συνέδρων.

-Στις 10:00 άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Ηρακλείου Αλέξανδρο Μεϊμαράκη και τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.Ο. Κώστα Μαυράκη.

-10:30 έως 14:00 έναρξη εισηγήσεων

Εισήγηση α): «Οδική ασφάλεια και κοινωνικές διαστάσεις.»

Εισηγητής: Γιώργος Νικολακάκης Κοινωνικός Ανθρωπολόγος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εισήγηση β) : «Μετά το τροχαίο τι;»

Εισηγητής: Γιώργος Κουβίδης Γιατρός Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Εισήγηση γ): «Η Οδική Ασφάλεια και ο ρόλος του Εκπαιδευτή Οδήγησης.»

Εισηγητής : Λευτέρης Μιχελάκης Εκπαιδευτής οδήγησης.

Εισήγηση δ): «Η Διαδικασία Εκπαίδευσης Αξιολόγησης Και Δια Βίου Μάθησης Των Χρηστών της Οδού Βασικός Παράγοντας Για Την Ισορροπία Του Συστήματος  Της Οδικής Ασφάλειας.»

Εισηγητής: Άρης Ζωγράφος Εκπαιδευτής οδήγησης

Εισήγηση ε): «Σκιαγραφώντας το προφίλ του οδηγού στην ελληνική πραγματικότητα»

Εισηγήτρια: Μαρία Παναγιωτάκη, Ψυχολόγος-Κοινωνιολόγος

Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ηρακλείου

Την δεύτερη μέρα στις 9:30 το πρωί θα ξεκινήσει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και θα ακολουθήσει συζήτηση για τρέχοντα θέματα του κλάδου.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis