Κρήτη

Ο Πλακιωτάκης για τα προβλήματα στις ΜΕΘ Κρήτης

ΜΕΘ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο κατέθεσε ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ , βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με αφορμή τα έντονα προβλήματα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που αντιμετωπίζουνε τα νοσοκομεία Κρήτης εξαιτίας της πανδημίας της γρίπης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: « Γεμάτες οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία από την έξαρση της γρίπης και οι εξαγγελίες για προσλήψεις ιατρών/νοσηλευτών παραμένουν εξαγγελίες »
Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η χώρα, όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένονται περαιτέρω σοβαρά κρούσματα.
Οι υγειονομικοί σύλλογοι όλης της χώρας εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την υγειονομική θωράκιση της χώρας μπροστά στην επιδημία της γρίπης που έχει ξεκινήσει και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Την ίδια ώρα οι δομές του συστήματος υγείας , τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας καταρρέουν αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά αυτά προβλήματα και η ολοένα και πιο συχνή εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά

Παρά το γεγονός ότι η επιδημία της γρίπης ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας, δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής συμπολιτών μας που την ύστατη στιγμή περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι.

Ενδεικτικά τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μεγάλη έξαρση της εποχικής γρίπης στο Νομό Λασιθίου. Μερικά από τα περιστατικά ταυτοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, θετικά στο ιό Η1Ν1. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας νέα κρούσματα καταγράφονται στο νομό και έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Το σοβαρότερο όλων είναι ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου είναι πλήρης και πρέπει να υπάρξουν διακομιδές για να μην κινδυνεύσει η υγεία των ανθρώπων που έρχονται και πρέπει να νοσηλευτούν. Τα περιστατικά που φιλοξενεί η ΜΕΘ είναι διασωληνωμένα όλα και δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία έξοδος για τις επόμενες 4-5 μέρες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνονται μετακινήσεις προς τις άλλες Μονάδες του νησιού. Βέβαια στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου υπάρχουν τρία κρεβάτια εντατικής θεραπείας τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής και η εξάντληση του υπάρχοντος από τον μεγάλο φόρτο εργασίας αναδεικνύουν με τον πιο επίσημο τρόπο την ολιγωρία, τις παραλείψεις και τον κακό σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας εδώ και ένα χρόνο. Οι εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παρέμειναν εξαγγελίες και προτιμήθηκαν επαναπροσλήψεις καθαριστριών. Τα νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα χωρίς διοικητές και οι αποφάσεις /συσκέψεις σε κρίσιμα ζητήματα , όπως το θέμα αντιμετώπισης της γρίπης , γίνονται σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

Από τις 8.500 προσλήψεις ιατρικού μόνιμου προσωπικού που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός , πόσες από αυτές έχουν ολοκληρωθεί και πόσες αφορούν το Λασίθι;
Πότε θα οριστούν διοικητές στα νοσοκομεία που λειτουργούν εδώ και τέσσερις μήνες στον αυτόματο ;
Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιοργάνωση του χάρτη υγείας Λασιθίου όπως εξαγγέλθηκε κατά την επίσκεψής σας προ μηνών ;

Ελλάδα

Κορωνοϊός - «Eυαγγελισμός»: Πέντε ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλή κλινική

νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Στην «εντατική» βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η πίεση που δέχεται από τις εισαγωγές είναι ασφυκτική, με την πανδημία να δημιουργεί ανησυχητική συμφόρηση στις ΜΕΘ.

Ενδεικτική της προβληματικής εικόνας είναι η κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στο «Σωτηρία», όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στην εντατική, αλλά και στον «Ευαγγελισμό», όπου επίσης όλες οι κλίνες είναι γεμάτες.

«Πριν μια ώρα υπήρχαν ασθενείς, νέοι άνθρωποι από 30 μέχρι 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κλίνες να νοσηλευτούν. Βρίσκονται στην κλινική covid με αναπνευστήρες και πλέον οι γιατροί δίνουν άνιση μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά,ο Ευάγγελος Μπαλής, επικεφαλής της μονάδας COVID-19 του «Ευαγγελισμού».

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι αν κάποιος ασθενής, από αυτούς που είναι διασωληνωμένοι, έχει μια βελτίωση αμέσως κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του», προσέθεσε.

«Η χθεσινή εφημερία ήταν από τις χειρότερες και αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει» αποκάλυψε ακόμη.

«Από τη στιγμή που θα έχουμε μείωση των περιπτώσεων κορωνοϊού, θα πρέπει να περάσουν 15 μέρες για να φανεί η μείωση αυτή στις απλές κλινικές. Για τη μονάδα ακόμα περισσότερες. Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα. Θα πρέπει όλος ο υγειονομικός κόσμος να συμβάλλει και εδώ μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας», τόνισε.

Καταλήγοντας έκανε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει δραστικά, από μόνος του να θέσει κάποια όρια για να βοηθήσει όλους τους υπόλοιπους που είναι γύρω του.

Ειδήσεις σήμερα 

Κρήτη - κορωνοϊός: 69 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - Εξαδάκτυλος: Οργισμένη αντίδραση για τους αρνητές του ιού

Κορωνοϊός: Σοκ με 2.353 κρούσματα - 23 θάνατοι - 422 στις ΜΕΘ