Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ο Άκης Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη για τον σεισμό της Σάμου και τα ρήγματα της Κρήτης

Image
άκης τσελέντης
 clock 19:07 | 03/11/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο, δεν εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη, στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, εξηγώντας ότι οι μετασεισμοί που καταγράφονται είναι μαζεμένοι σε 2 ομάδες, μία ανατολικά και μία δυτικά και μεταξύ τους υπάρχει ένα κενό το οποίο αναπόφευκτα πρέπει να γεμίσει. Το φαινόμενο δεν έχει εκτονωθεί, είπε, τονίζοντας ότι περιμένει μετασεισμό, της τάξης των 6 Ρίχτερ ο οποίος μπορεί να γίνει ώρες ή μέρες από τον κύριο σεισμό, αλλά και μετά από μήνες

Ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος στα κτίρια της Σάμου, κυρίως εκατέρωθεν δρόμων, ώστε να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι. "Ο Εγκέλαδος καραδοκεί στη Σάμο" είπε ο κ. Τσελέντης. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τη δύναμη του σεισμού, το δυτικό τμήμα της Σάμου μετατοπίστηκε 18 εκατοστά προς τα πάνω, ενώ το ανατολικό τμήμα παρουσίασε 5 εκατοστά βύθιση και ο θαλάσσιος βυθός στη Σάμο υποχώρησε κατά 20 εκατοστά την ώρα του σεισμού και γι αυτό δημιουργήθηκε και το τσουνάμι. Όταν γίνεται ένα τσουνάμι, εκτονώνεται σε διάφορες φάσεις κυμάτων, και στην περίπτωση της Σάμου ευτυχώς δεν ήταν μεγάλο το πλάτος.

Η ιδιαιτερότητα του σεισμού εκτός από το μικρό εστιακό βάθος, ηταν ότι ήταν ένας σεισμός κοντά στο ελληνικό τόξο, και σε αυτές τις περιπτώσεις η ενέργεια περνάει μέσα από το τόξο και διαχέεται σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κο Τσελέντη, ένας σεισμός 6,7 ρ στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει πιθανότητα να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα, όμως στο σεισμό της Σάμου το ρήγμα ήταν κατακόρυφο και κινήθηκε κάθετα.

"Δύσκολο ο σεισμός της Σάμου να ενεργοποιήσει ρήγματα της Κρήτης"

Για την Κρήτη, η εκτίμηση του σεισμολόγου, είναι πως φαίνεται αρκετά δύσκολο να επηρεαστεί το νησί, και τα ενεργοποιηθούν ρήγματα από τον σεισμό της Σάμου, κρίνοντας από την κατεύθυνση του εν λόγω ρήγματος.

Η Κρήτη έχει τα δικά της ρήγματα, που τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μικρή διέγερση ανατολικά της Ιεράπετρας, το οποίο δίνει μεσαίου μεγέθους δονήσεις, αλλά και τα ρήγματα ανατολικά των Χανίων. Όπως τονίζει ο κ. Τσελέντης, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, προωθούνται ενέργειες αντισεισμικής θωράκισης της πόλης και αυτή τη στιγμή έχουν τοποθετηθεί 5 όργανα καταγραφής, συνδεδεμένα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, καθώς το Ηράκλειο είναι μια επικίνδυνη πόλη λόγω ρυμοτομίας.

Παράλληλα το Εθνικό Κέντρο Τσουνάμι μάλιστα έχει τοποθετήσει και όργανα στη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδάρας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τσελέντη τστο Ράδιο Κρήτη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis