Κρήτη

Νίκος Αντωνακάκης: Πώς θα σώσουμε τον τουρισμό

αντωνακάκης

Με αφορμή την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης των κατοίκων του νομού μας και της Κρήτης γενικότερα και με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων Covid-19 να σημειώνει "ρεκόρ" στην περιοχή μας και εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου που σύντομα έρχεται, ο Νίκος Αντωνακακης επισημαίνει τα εξής:

-Η χαλάρωση των μέτρων  και τα "κορωνοπάρτυ" δεν αντιμετωπίζουν την πανδημία.

-Οι υπηρετούντες στον τομέα της Δημόσιας Υγειας έχουν - αναμενόμενα- υποστεί σημαντική κόπωση αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους και το ΕΣΥ χρειάζεται άμεση ενίσχυση στο νησί μας.

-Οι συμπολίτες μας ανησυχούν για τα οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά ζητήματα που βιώνουν,αγωνιούν και προβληματίζονται  σοβαρά για το μέλλον.

Για να καταστεί εφικτή η έναρξη της τουριστικής περιόδου πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας τα οποία θα περιορίσουν περεταίρω τη διασπορά του ιού και θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων και των πολιτών :

- Να γίνεται διαρκής έλεγχος με αξιόπιστα rapid tests στις πύλες εισόδου του νησιού μας  (λιμάνια και αεροδρόμια) .

- Να επισπευσθεί η διαδικασία εμβολιασμού στην Κρήτη και ιδιαίτερα στους πολίτες  που απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία

- Να εξεταστεί από τους ειδικούς το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα τα άτομα παραγωγικής ηλικίας ενώ τα ευπαθή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους έως ότου εμβολιαστούν για να προστατευτούν.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτό το άνοιγμα των επιχειρήσεων και θα κινηθεί η οικονομία.

-Να ενισχυθεί η τουριστική προβολή της Κρητης  σε χώρες που θωρακίζονται εμβολιαστικά έναντι της νόσου Covid-19 και δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να ταξιδέψουν.

- Να πραγματοποιηθει  αναστολή λειτουργίας στις σχολικές μονάδες -όχι μόνο σε σχολικά τμήματα -που παρουσιάστηκαν  κρούσματα  covid/19 ,να πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα  και να γίνουν άμεσες απολυμάνσεις!

Με αυτόν τον τρόπο θα "θωρακιστεί” υγειονομικά η Κρητη, οι επισκέπτες μας θα νιώσουν οτι μεταβαίνουν σε ασφαλές περιβάλλον και θα "σώσουμε" την τουριστική περίοδο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Μετά το Ηράκλειο, στο "βαθύ κόκκινο" και τ' Ανώγεια - Όλα τα μέτρα

Ευρωπαικό στίβου: Χρυσός ο Τεντόγλου με κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.35 μ. (vid)

Κρήτη

Τί καταναλώνουν οι Κρητικοί... στην καραντίνα

Αλκοόλ

Κατακόρυφη είναι η άνοδος που παρατηρείται, το πρώτο τρίμηνο του 2021, στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών όπως το ουίσκι, η μπύρα και η ρακή στην Κρήτη, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Nielsen, σε όλη τη χώρα. 

Τα στοιχεία παρουσίασε αναλυτικά στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου logistics, Νεκτάριος Κανακαράκης σε συνάρτηση με τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, σε πάρκα και πλατείες, ελέω πανδημίας…

Εν ολίγοις, οι Έλληνες και δη οι Κρητικοί, έχουν καταφύγει στην αγορά αλκοολούχων ποτών τα οποία καταναλώνουν στο σπίτι τους ή εκτός σπιτιού και συγκεκριμένα στο ουίσκι σε ποσοστό 40% μεγαλύτερο απ’ ότι συνήθως, και τις μπύρες κατά 35% πιο πολύ απ’ ότι το προηγούμενο διάστημα. 

Επίσης, πολύ μεγάλη είναι η κατανάλωση σε ρακή και κρασί. Κι όλα αυτά με φόντο τα κλειστά μπαρ και τις κλειστές ταβέρνες και καφετέριες.

Στην υπόλοιπη χώρα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 67% στο ρούμι, κατά 50% στο κρασί, κατά 30% στις μπύρες και κατά 44% στο ουίσκι. 

Επίσης, κατακόρυφη είναι και η αύξηση στην κατανάλωση σνακ, που φυσικά συνοδεύουν τα ποτά…

Ο κ. Κανακαράκης τόνισε επίσης ότι, βάσει της ίδιας μέτρησης, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 47% στα καθαριστικά φούρνου, κατά 28,4 % στις λαδόκολλες και κατά 8% στις σακούλες απορριμμάτων, ενδεικτικά κι αυτά της χρήσης που κάνουν οι πολίτες στην κουζίνα του σπιτιού τους.

Τέλος, σημαντική άνοδος καταγράφεται σε ποσοστό 22% στην αγορά γυναικείων βαφών για τα μαλλιά και γενικά στα είδη περιποίησης, τάση που αρχίζει να πέφτει καθώς επαναλειτούργησαν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Βλαστός στο Ράδιο Κρήτη: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΤΑΔ για Γούρνες, Καρτερό και δημόσια κτίρια

Ηράκλειο: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς