Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Νέο σεισμό πολλών... Ρίχτερ προκαλεί ο γερμανός καθηγητής – Τι απαντά ο Αρ.Συγγελάκης

Image
ρίχτερ
 clock 12:32 | 17/02/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Νέο σεισμό πολλών Ρίχτερ φαίνεται ότι προκάλεσαν για άλλη μια φορά οι συνεντεύξεις του Γερμανού Καθηγητή  ο οποίος μέσα σε λίγες ημέρες και μετά την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου Ρεθύμνου στρέφεται πλέον σε άλλο επίπεδο επιχειρώντας ουσιαστικά να αμφισβητήσει ανοιχτά τις γερμανικές οφειλές προς τη χώρα μας.
Όπως είναι φυσικό, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεσηκώσει νέα θύελλα αντιδράσεων.
Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών κ.Αριστομένης Συγγελάκης δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ότι, τόσο η συνέντευξη του Γερμανού καθηγητή στο ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά όσο και στην γερμανική εφημερίδα Die Welt φανερώνει την πρόθεση του κ.Ρίχτερ όσο και της Γερμανικής Κυβέρνησης να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο αμφισβητήσεων που δεν είναι άσχετες με τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος στο επίμαχο βιβλίο.
Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την αναγόρευσή του ως επίτιμου καθηγητή του Ιδρύματος,επισημαίνοντας ότι τώρα είναι η ευκαιρία ,με την υποστήριξη καθηγητών που είναι ενάντια στην αναγόρευση να ζητήσουν την ανάκλησή της.

Ο κ.Ρίχτερ στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ναι μεν παραδέχτηκε ότι σε ορισμένα σημεία του βιβλίου ειδικά στο τέλος υπερέβαλε όσον αφορά τους αλεξιπτωτιστές χωρίς να αποποιηθεί τίποτα άλλο από τα γραφόμενά του, ωστόσο στην ερώτηση εάν το βιβλίο συνδέεται με την αμφισβήτηση των γερμανικών αποζημιώσεων όπως τον κατηγορούν ,απάντησε: πως μπορεί να αμφισβητηθεί κάτι δεν που υφίσταται.
Εξάλλου,τη θέση αυτή προσπαθεί να τεκμηριώσει και στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt η οποία γράφει συγκεκριμένα ότι ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα - ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό - να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν ένα έως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα πολλά δισεκατομμύρια που έχει λάβει (σ.σ.: η Ελλάδα) στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης».
Τα παραπάνω συμπεράσματα, όπως αναφέρει η Die Welt: «Είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης γερμανικών εγγράφων, κυρίως μιας έκθεσης της Τράπεζας του Ράιχ που διατηρείται στο αρχείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τον ιστορικό από το Μανχάιμ, Χάινς Α. Ρίχτερ». 
 
Τι  είπε ο Ρίχτερ στο ΣΚΑΙ για τις πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα

O καθηγητής Xάινς Ρίχτερ απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη λόγω του βιβλίου του για τη Μάχη της Κρήτης. Εχει όμως διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στη διαπαιδαγώγηση της γερμανικής ελίτ σε σχέση με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Πράγμα φυσικό, καθώς θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς ακαδημαϊκούς και έχει γράψει πολλά βιβλία και συγγράμματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, και την εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι είχε προ καιρού κάνει μία διάλεξη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, παρουσία όλων των σημαντικών στελεχών του που ασχολούνται με την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στο ερώτημα «τι τους είπατε;», ο κ. Ρίχτερ απάντησε με σαφήνεια: «Οτι τίποτα δεν συμβαίνει από πλευράς μεταρρυθμίσεων. Πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν και ετέθη υπό ευρωπαϊκό έλεγχο. Γνωρίζουν οι ισχυροί στην Ελλάδα ότι αν τεθούν υπό ευρωπαϊκό έλεγχο τώρα, αυτό θα σημάνει το τέλος του πελατειασμού. Και αυτό δεν το θέλει κανείς από την ανώτερη τάξη, γιατί η μόνη λύση είναι να ζητήσει κάποιος από τους πλούσιους να πληρώσουν. Δεν έχουν ουσιαστικά πληρώσει φόρους από το 1832. Ποτέ δεν πλήρωσαν φόρους». Ο κ. Ρίχτερ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Τους είπα στο Βερολίνο ότι, κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να μεταρρυθμισθεί και αυτή ήταν κατά την Κατοχή, όταν βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ. Αυτό ήταν το πρώτο πολιτικό κίνημα που δεν βασίσθηκε στον πελατειασμό. Δεν είχαν άλλωστε τίποτα να μοιράσουν και αν διαβάσετε το πρόγραμμά του και δείτε τι έφτιαξαν στα βουνά, θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να έχουν φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη... Δυστυχώς, ήλθαν τα Δεκεμβριανά, η βρετανική επέμβαση που κατέστρεψε τα πάντα».
Ο Γερμανός καθηγητής πιστεύει ότι τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα, γιατί το πελατειακό κράτος επιβιώνει, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία: «Θυμάμαι ότι όταν είχα σχέσεις με τη Δημοκρατική Αμυνα στη διάρκεια της χούντας, συμφωνούσαμε όλοι ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο κόμμα ευρωπαϊκού τύπου... Οταν ο Καραμανλής επέστρεψε, προσπάθησε για δύο μήνες να το δημιουργήσει με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το δίκτυο της ΕΡΕ και οι σχέσεις της ήταν πολύ ισχυρές. Μετά ήλθε ο Ανδρέας, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις συζητήσεις που κάναμε επί δικτατορίας, αλλά δεν ενδιαφερόταν να κάνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα και έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ σαν ένα πελατειακό δίκτυο, τίποτε άλλο. Είχα μάλιστα γράψει τότε ότι από τον πελατειασμό πήγαμε στον τουρμπο-πελατειασμό. Οπως ακριβώς είχε κάνει η Ενωση Κέντρου, η Ν.Δ. και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο ερώτημα πώς αντέδρασαν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γερμανικού υπ. Οικονομικών, απάντησε: «Τώρα κατάλαβαν ότι όσο η Ελλάδα βασίζεται στον πελατειασμό, τα λεφτά τους θα πάνε χαμένα».
Πιστεύει, εξάλλου, ότι ένα μεγάλο μέρος των γερμανικών αποζημιώσεων «φαγώθηκε» από το πελατειακό κράτος είτε γιατί πήγε –για παράδειγμα– στους Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνών κόμμα είτε γιατί ο μηχανολογικός εξοπλισμός που είχε δώσει η Γερμανία για τον εκβιομηχανισμό της χώρας κατέληξε στη Μ. Βρετανία και σε άλλες χώρες. Επιμένει πάντως στην άποψη πως η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει γερμανικές αποζημιώσεις και προαναγγέλλει αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση του κατοχικού δανείου. Ο κ. Ρίχτερ θεωρείται επί δεκαετίες ένας από τους σημαντικούς Γερμανούς φιλέλληνες, έχοντας μάλιστα τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία. «Να ξέρετε ότι οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές που διάβασαν το βιβλίο μου στραβοκατάπιαν γιατί δεν με θεωρούν αντικειμενικό. Δεν άφησα απ’ έξω κανένα έγκλημα που έκαναν και το δέχθηκαν όμως». Στο τελικό ερώτημα τι προβλέπει για την Ελλάδα, η συζήτηση ξαναγύρισε στο πελατειακό κράτος: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Φοβάμαι, όμως, ότι δεν βλέπω καμία λύση όσο επιβιώνει ο πελατειασμός. Η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος (failed state). Λυπάμαι που το λέω, με πληγώνει απίστευτα».

Λάβρος ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Παραγιουδάκης
 
Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του δικαστηρίου μάς ενδιαφέρει να αναδειχθούν τα αρνητικά σημεία που αναφέρονται στο βιβλίο, τόνισε στη συνέντευξη ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Παραγιουδάκης. "Ήταν και είναι πεποίθησή μου, ότι δεν με ενδιαφέρει ο συγγραφέας, ούτε θα σκεφτόμουνα ποτέ να διωχθεί η ελευθερία της έρευνάς του. Μας ενδιαφέρει όμως να μην παραχαράσσεται και να μην αναθεωρείται η ιστορία. Αυτά εδώ από πραγματικά άξιους επιστήμονες ιστορικούς κατερρίφθησαν οι σκέψεις και η έρευνα την οποία αποτυπώνει στο βιβλίο του ο κ. Ρίχτερ, απεδείχθη ότι όλα αυτά στερούνται επιχειρημάτων. Επομένως μένουμε ότι η ιστορία της Κρήτης είναι αυτή την οποία γνωρίζουμε όλοι, ότι οι Μάχη της Κρήτης ήταν μια μοναδική μάχη στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ότι υπήρξαν ήρωες αλλά προπάντων υπήρξαν πολλά θύματα όλων των ηλικιών που άδικα σφαγιάστηκαν αλλά και πόλεις και χωριά τα οποία καταστράφηκαν», τόνισε ο επίτιμος αρχηγός.
 
 
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis