Την αξιοποίηση των υπόγειων αλλά και των όμβριων νερών του υδροφόρου ορίζοντα της Μεσαράς κατά μήκος του νέου συνδετήριου δρόμου που ενώνει το Ηράκλειο με την ενδοχώρα του νότου, σχεδιάζει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης με σκοπό να καλυφθούν οι καλλιεργητικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Πρόκειται για ένα σχέδιο ενιαίας διαχείρισης των νερών τα οποία θα οδηγούνται σε μια δεξαμενή και από εκεί με τη βοήθεια αγωγών θα οδηγούνται στις αρδευόμενες περιοχές.
Όπως είναι γνωστό τα υπόγεια νερά συνδυαστικά με τα σαθρά εδάφη ήταν η αιτία που πριν από ένα περίπου χρόνο σημειώθηκε μια σοβαρή καθίζηση του δρόμου της Μεσαράς η οποία για να αποκατασταθεί εκτελούνται μια σειρά έργων όχι μόνο στο επίμαχο σημείο αλλά και σε άλλα ευάλωτα σημεία ώστε να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η στατική επάρκεια του έργου.

Ωστόσο επειδή το θέμα των υπόγειων νερών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί έλεγχο ως προς τη διαχείριση του, αποφασίστηκε ο σκοπός αυτός να επιτευχθεί, μέσα από δύο μελέτες μια υδραυλική και μια υδρογεωλογική οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, να αναζητηθεί και ο τρόπος με τον οποίο τα νερά αυτά μπορούν να διοχετευτούν για τις καλλιεργητικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής αλλά και για τις φυτεύσεις στα πρανή του δρόμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τώρα που διανύουμε μια εξαιρετικά φτωχή βροχομετρικά χρονιά, στο ύψος του τούνελ της Αγίας Βαρβάρας υπάρχουν σημαντικές ποσότητες νερού που βγαίνουν από το χώμα, οι οποίες με ειδικές κατασκευές που έχουν γίνει οδηγούνται σε παρακείμενο ρέμα για να μην ρέουν ανεξέλεγκτα προς τον οικισμό.
Σύμφωνα με τον διευθυντή συγκοινωνιακών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Γιώργο Αγαπάκη, στο συγκεκριμένο σημείο εντοπίστηκαν τα περισσότερα υπόγεια νερά από όλες τις σήραγγες που έχουν κατασκευαστεί όχι μόνο στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στο νησί.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι να επιτευχθεί η ενιαία διαχείριση των νερών τα οποία θα συλλέγονται σε μια δεξαμενή και από εκεί με τη βοήθεια αγωγών θα οδηγούνται στις περιοχές που θα αρδεύονται. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη υδρογεωλογική μελέτη με τη βοήθεια της οποίας θα υπάρξει μια αποτύπωση συγκεκριμένων στοιχείων σε σχέση με το πως αναπτύσσεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, οι στάθμες του νερού αλλά και ποσοτικά στοιχεία.
Όλες αυτές οι μελέτες και τα έργα θα προχωρήσουν στο πλαίσιο μιας μεγάλης εργολαβίας –«σκούπα» που έπεται, προκειμένου να γίνει το σύνολο των αποκαταστάσεων που κρίθηκε ως αναγκαίο για να αποκατασταθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αναδείχτηκαν στη διάρκεια χρήσης του δρόμου.
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές 2023: Στις πλατείες του Ηρακλείου οι πολιτικοί αρχηγοί για τη..."μάχη της Κρήτης"
Δρόμος Ηρακλείου - Μεσαράς: Προσεχώς... σήραγγα διαφυγής και παράπλευρο οδικό δίκτυο
Δρόμος Μεσαράς: Με ορίζοντα 5ετίας τα έργα που έχουν προγραμματιστεί