Κρήτη

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ για το Προσφυγικό

Εκδήλωση της ΚΝΕ για το προσφυγικό

Δελτίο Τύπου από την ΚΝΕ Κρήτης για τις εκδηλώσεις για το προσφυγικό:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις των Τομεακών Οργανώσεων του Πανεπιστημίου και του ΕΛΜΕΠΑ της Κρήτης της ΚΝΕ στα πλαίσια μιας σειράς από πρωτοβουλίες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους πολέμους για τα κέρδη των λίγων, τη λειτουργία και αναβάθμιση της βάσης της Σούδας στο νησί μας καθώς και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στους ξεριζωμένους των περιοχών που έχουν πληγεί από τους πολέμους σήμερα ή στο παρελθόν.

Οι εκδηλώσεις είχαν σύνθημα  «Το Προσφυγικό στην επικαιρότητα… οι αιτίες στην αφάνεια» Στο Ηράκλειο η ΟΒ ΣΕΥΠ της Τομεακής Οργάνωσης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου οργάνωση εκδήλωση με το αντίστοιχο θέμα και με ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα των διεκδικήσεων του ΚΚΕ και την αλληλεγγύη του λαϊκού κινήματος. Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Σαμπροβαλάκης, κοινωνικός λειτουργός, στέλεχος του ΚΚΕ, και εργαζόμενος στις δομές στέγασης προσφύγων.

Παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στις δομές, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και δυσκολεύουν την λειτουργία τους αλλά και την σημαντική προσπάθεια των εργαζομένων σε αυτές. Ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και παρουσίασε μεταξύ άλλων και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Όπως μεταξύ άλλων είναι:

• Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο-φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

• Να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου

• Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

• Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην Εκπαίδευση.

• Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.

• Να παρθούν μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική ένταξη των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα μας.

• Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους κι όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων των νησιών και της ενδοχώρας έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Στο Ρέθυμνο η ΟΒ Παιδαγωγικού της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ Ρεθύμνου οργάνωσε  αντίστοιχη εκδήλωση με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Στην εκδήλωση μίλησαν Μαριάννα Καμπουρούδη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων αναλυτικά στις αιτίες του προσφυγικού προβλήματος. Στην ρίζα του στον ίδιο τον καπιταλισμό, τους πολέμους που είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, του ρόλο του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ και επίσης ανέδειξε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που με τον έναν ή των άλλο τρόπο στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και τις συμμαχίες αυτές που και οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι το παραμύθι ότι το ΝΑΤΟ μας προστατεύει και εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κατέρρευσε. 

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η Α. Χατζηδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης που αναφέρθηκε στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, το θεσμικό πλαίσιο και την κατάσταση στην χώρα. Τέλος η Σάρρα Μαυρίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων σε μετακινούμενους πληθυσμούς και στέλεχος της ΚΝΕ αναφέρθηκε στην θέση του κόμματος για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, παρουσιάζοντας την ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ.

Παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων είπε: «Η κατάσταση με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων καθορίζεται από τη συνολικότερη εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων, τόσο της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ. (..)

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συντηρεί τις Μόριες και φτιάχνει νέες. Με τον απαράδεκτο νόμο για το άσυλο ενσωματώνει μια σειρά από Οδηγίες της ΕΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, κάνει "παιχνίδι" με την κατηγοριοποίησή τους ως νόμιμων ή "παράνομων", εντείνει τις δυσκολίες εγγραφής τους. Μετατρέπει ουσιαστικά την ευθύνη του κράτους για την Εκπαίδευση σε ατομική υπόθεση, επιφέροντας μάλιστα κυρώσεις στην οικογένεια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα πολλαπλά επιπλέον εμπόδια που έχει αυτός ο κόσμος, τα τραύματα του πολέμου, τις εμπειρίες ζωής, της προσφυγιάς και του κατατρεγμού.

Οι συνθήκες της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων επιβεβαιώνουν ότι οι κυβερνήσεις κινούνται στο πλαίσιο της βασικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους ενδιαφέρει, δηλαδή, κατά βάση ο μεγάλος όγκος των παιδιών των προσφύγων να πάρει ορισμένα "κολλυβογράμματα", για να ενταχθούν αργότερα στη δεξαμενή ενός πάμφθηνου εργατικού δυναμικού που έχουν ανάγκη οι καπιταλιστές.

Η κεντρική κρατική ευθύνη, οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού, η διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων και των όρων για την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και για τη ζωή εκτός σχολείου, δεν "χωρούν" στην πολιτική της ΕΕ, που προκρίνει τον ύποπτο και επικίνδυνο εναγκαλισμό με μια σειρά ΜΚΟ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται "όπως - όπως", με προχειρότητα, καθυστερήσεις, αλλά και αναρχία, η οποία επιτείνεται από το απαράδεκτο καθεστώς εμπλοκής και παρέμβασης των ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πέρα από τις γενικότερες άμεσες διεκδικήσεις για τους πρόσφυγες, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σήμερα, ζωτικής σημασίας είναι:

 Να γίνει με ευθύνη του κράτους επιστημονική αποτίμηση των σύνθετων αναγκών των μαθητών που έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις, που έχουν ποικιλία στο μορφωτικό υπόβαθρο και στη γνώση της μητρικής τους γλώσσας και της γλώσσας της χώρας υποδοχής.

 Στη βάση αυτής της αποτίμησης, με κρατική ευθύνη, να λειτουργήσουν όλες οι αναγκαίες εκπαιδευτικές δομές που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μη μένει εκτός σχολείου και να εντάσσονται ουσιαστικά σε αυτό.

 Αν θέλουμε να κάνουμε αυτά τα παιδιά να νιώσουν οικεία, να επικοινωνήσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχθούν ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα, απαιτείται πολύπλευρη ψυχολογική, κοινωνική, συναισθηματική στήριξη των παιδιών αυτών από κατάλληλο και ειδικευμένο προσωπικό, που σήμερα πολύ περιορισμένα υπάρχει μέσα στις δομές, εναλλασσόμενο διαρκώς λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.»(…)

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΚΕ προβάλει τα παρακάτω άμεσα αιτήματα διεκδίκησης:

Α. Να αποδεσμευτεί η διαδικασία εγγραφής των προσφυγόπουλων που πάνε πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο, από τα εμπόδια που τέθηκαν ή τίθενται (π.χ. ΑΜΚΑ, κωδικοί taxis, κ.λπ.), ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείου.

Β. Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να στηριχθούν παιδαγωγικά και επιστημονικά οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνη εκπαίδευσης προσφυγόπουλων. Με σεμινάρια, έκδοση παιδαγωγικού βοηθητικού υλικού, βιβλίων. Να σταματήσει εδώ και τώρα η πάσης φύσεως ανάμειξη πρεσβειών, όπως της αμερικάνικης, για την "επιμόρφωση των εκπαιδευτικών". Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική της ουσιαστικής ένταξης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την κατεύθυνση της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας των προσφυγόπουλων. Αν το παιδί δεν συστηματοποιήσει τη γνώση της μητρικής του γλώσσας, τότε θα είναι φτωχό και στη γλώσσα της χώρας υποδοχής. 

Γ. Είναι κρίσιμο να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια, τα οποία θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών, στην απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των προσφυγόπουλων. Ειδικά μέτρα για παροχή γεύματος για τα προσφυγόπουλα. (…)

Κρήτη

Ηράκλειο

Πρώτη Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Καπετάν Σατανά στην Κρήτη

Αντωνης Γρηγορακης καπεταν σατανας

Η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στην Κρήτη, μετά την φεστιβαλική πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου στις 21:00 στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ στο Ηράκλειο.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των θερινών κινηματογράφων,  παρακαλούμε τους κινηματογραφόφιλους για την έγκαιρη προσέλευσή τους, διότι θα τηρηθούν όλα τα επιβαλλόμενα για την προστασία της δημόσιας ζωής μέτρα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με απαραίτητη πρόσκληση εισόδου. Περιορισμένος αριθμός δωρεάν προσκλήσεων θα διατεθεί στην είσοδο του Κινηματογράφου Βηθλεέμ μια ώρα πριν από την προβολή.

Δεύτερη προβολή:

Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Hρακλείου,

η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου και η Cyclos Film.

Tο Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Η ιστορία που γεννιέται από τις μικροϊστορίες των ανθρώπων είναι εκείνη που τελικά δημιουργεί τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους. Ποιές ήταν αυτές οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο; Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ»: Το 4ο podcast της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» με τον Διονύση Σαββόπουλο

«Καθαρό Μαλεβίζι χωρίς εξαρτήσεις»: Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

«120 μέρες στα Σόδομα»: 4,55 εκατ. ευρώ για τον χειρόγραφο του Μαρκήσιου ντε Σαντ