
Με σημαντικές αναφορές πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Aρκάδι: Λογοτεχνία, ∆ιδακτική, Ιστορία» στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από την Εθελοθυσία του Αρκαδίου
To Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης πραγματοποίησε την Τετάρτη 2 Νοεβρίου 2016, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο,την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Aρκάδι: Λογοτεχνία, ∆ιδακτική, Ιστορία» στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από την Εθελοθυσία του Αρκαδίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, εκ μέρους του ∆ημάρχου Ρεθύμνου ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μίνως Αλεφαντινός, ο Ανώτατος ∆ιοικητής Φρουράς Ρεθύμνου κ. Αλέξανδρος Παπαδάκης, εκ μέρους του Αστυνομικού ∆ιευθυντή Ρεθύμνου ο κ. Αδάμ Παραδεισανός, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, ο ∆ημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Νίνος, o Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης, εκ μέρους του Προέδρου του Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Α.Τ.Ε.Ι.Ρεθύμνης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο Πρόεδρος της ∆ημοτικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κ. Μιχάλης Τρούλης, ο Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Αρχοντάκης, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Γεώργιος Τσιρώνης, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών κ. Νικόλαος Χανιωτάκης, ο τέως Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης ∆αμανάκης, Καθηγητές, υπάλληλοι του Ιδρύματος και πλήθος κόσμου.


Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αναπληρωτής Πρύτανη, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος και o Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης.
Το Πρόγραμμα περιλάμβανε οκτώ ανακοινώσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές Συγκεκριμένα η πρώτη συνεδρία με συντονιστή το μέλος Ε∆ΙΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννη Μητροφάνη και η δεύτερη συνεδρία με συντονίστρια την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κατερίνα ∆αλακούρα.
Η πρώτη συνεδρία είχε ως θέμα την πρόσληψη του Αρκαδίου στη λογοτεχνία με ομιλητές τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχαήλ Πασχάλη, την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος ∆ημοτικής Εκπαίδευσης κ. Αλεξάνδρα Ζερβού, τον Πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης κ. Νικόλαο Παπαδογιαννάκη και την Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος ∆ημοτικής Εκπαίδευσης κ. Μαρία Καραΐσκου.
Η δεύτερη συνεδρία είχε ως θέμα τη διδακτική (τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στην εκπαίδευση) και την ιστορία με ομιλητές την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος ∆ημοτικής Εκπαίδευσης κ. Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Στέλιο Χιωτάκη, τον ∆ιδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μάνο Περάκη και τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Γιάννη Κοκκινάκη.

Στο τέλος της ημερίδας το Συγκρότημα του Γιώργου Ξυλούρη (Καντρή) παρουσίασε έργα με θέμα το Αρκάδι : Σαν θες να δεις τη λευτεριά, Φαίνεται το χει η μοίρα σου. Συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Ξυλούρης (Καντρής) λύρα –τραγούδι, ο κ. Μανόλης Σαλούστρος και ο κ. Γιώργος Σκουλάς στη λύρα.