Κρήτη

Με επιτυχία το 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη ΝΑ Μεσόγειο

s3.jpg

Στην ολοκλήρωση των εργασιών του 3ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη ΝΑ Μεσόγειο, αναλύθηκαν ενεργειακές υποδομές που έχει ανάγκη η Κρήτη, την αναγκαιότητα και τα οφέλη της ελληνικής ΑΟΖ.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης με τη στήριξη της Περιφέρειας και τη συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας ΔΡΩ.
Μέρος των παρουσιάσεων του Συνεδρίου:

Μανιάτης Γιάννης  – Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, π. Υπουργός.
«Ο νέος ρόλος της Κρήτης στο μεταλλασσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της ΝΑ Μεσογείου»

Η επιτυχία του 3ου Παγκρήτιου Συνεδρίου

Το 3ο Παγκρήτιο Συνέδριο για την ενέργεια και την Ανατολική Μεσόγειο που οργάνωσε η Αρχιεπισκοπή είχε μεγάλη επιτυχία και προς την συνέλευση και προς την ποιότητα των ομιλιών που έδωσαν πολλά τεχνικά στοιχεία για τις πρόσφατες εξελίξεις τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά και για τις πετρελαϊκές εταιρίες ExxonMobil, Τotal, Repsol και Ελληνικά Πετρέλαια που είναι υποψήφιες για τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Έτσι το κρητικό κοινό είχε τη δυνατότητα να ακούσει από τους πιο ειδικούς σε διάφορους τομείς για την πορεία των εργασιών και των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, όπως είναι το ηλεκτρικό καλώδιο Euroasia interconnector αλλά και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Επίσης παρουσιάστηκε και το όραμα του δικτύου φυσικού αγωγού στην Κρήτη αλλά και αυτό του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Αν συνδυάσουμε όλα αυτά τα στοιχεία με το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο τρέχει ο διαγωνισμός των τριών θαλάσσιων περιοχών και ότι διανύουμε τις 60 ημέρες που η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με ποιες κοινοπραξίες πρέπει να κάνει τα συμβόλαιά της, καταλαβαίνουμε ότι μιλούμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική που αποτελεί κομμάτι της υψηλής στρατηγικής της Ελλάδος. Έτσι κατανοούμε ότι η Κρήτη θα έχει μια κυρίαρχη θέση ως ενεργειακός κόμβος για την Ελλάδα αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει αναπτυξιακό πλαίσιο που θα αλλάξει θεαματικά τα δεδομένα όλης της Κρήτης και ειδικά της Νοτιάς αφού εκεί βρίσκονται τα μεγάλα στρατηγικά κοιτάσματα. Γι’ αυτόν το λόγο το 3ο Ενεργειακό Συνέδριο έδωσε μια ακόμα μεγαλύτερη ώθηση σε όλες τις εξελίξεις σε συντονισμό με τις γνώσεις που αποκτά και ο ελληνικός λαός για να επιλέξει το μέλλον του με δυναμικό τρόπο.
Μετά το 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για την ανάπτυξη της Κρήτης

s2.jpg

s2.jpg, by gpapadakis

Μετά το 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για την ανάπτυξη της Κρήτης μέσω της αξιοποίησης των Υδρογονανθράκων, μπαίνουμε σε μια νέα φάση, η οποία είναι όλο και πιο πρακτική με τον διαγωνισμό που τρέχει στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Διότι η επιτροπή αξιολόγησης του φακέλου της κοινοπραξίας ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια, είναι πια επανδρωμένη με στελέχη της ΕΔΕΥ, πράγμα που μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε στρατηγικά το πλαίσιο του συμβολαίου για την άδεια έρευνας. Επίσης τώρα η Περιφέρεια ξέρει ότι θα πάρει το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου και το 20% για περιβαλλοντικές δράσεις στην περιοχή που διαθέτει το κοίτασμα που θα ανακαλυφθεί. Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν την ενεργειακή στρατηγική της Περιφέρειας κι επειδή ο Περιφερειάρχης είναι σωστά ενημερωμένος πια για όλες αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες ξέρουμε ότι θα δώσει οδηγίες για την υλοποίηση δράσεων σε πολλαπλά επίπεδα. Έτσι και το παράδειγμα που έδειξε η Αρχιεπισκοπή είναι τεράστιας σημασίας για το μέλλον διότι όσοι είναι πιστοί, βλέπουν με τον τρόπο τον πιο ξεκάθαρο πώς η εκκλησία προστατεύει το λαό. Το θέμα των θαλάσσιων περιοχών πρέπει ν' απασχολεί όλη την Κρήτη διότι την μετατρέπει σε ενεργειακό κόμβο με πηγές που σημαίνει ότι δεν θα είναι μόνο και μόνο πέρασμα. Και η ύπαρξη ενός δικτύου φυσικού αερίου είναι πλέον ένας στρατηγικός στόχος για το νησί. Με άλλα λόγια δεν πρόκειται μόνο για μια εξωτερική προσέγγιση ανάλογη με το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Έτσι είναι καλό να σκεφτούμε από τώρα όχι μόνο τις προδιαγραφές ενός ενεργειακού λιμανιού αλλά και ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στη Νότια Κρήτη.

s1.jpg

s1.jpg, by gpapadakis

Οι έρευνες των ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι έρευνες των ΗΠΑ στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζονται κανονικά και ομαλά. Τελείωσαν ήδη οι περιβαλλοντικές έρευνες και άρχισαν ήδη οι αρχαιολογικές που προετοιμάζουν το έδαφος για την γεώτρηση του φθινοπώρου. Όλα λειτουργούν όπως πρέπει και γι’ αυτό οι δημοσιογράφοι δεν έχουν τίποτα να πουν ειδικά αν είναι της κινδυνολογίας. Επίσης οι πολιτικοί δεν ανοίγουν πια το στόμα τους για να μην εκτεθούν, ειδικά αυτοί που έλεγαν ότι πλέον τέλειωσε το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ λόγω της παρουσίας των γειτονικών πλοίων. Είναι τόσο μεγάλος ο ραγιαδισμός μερικών δημοσιογράφων και πολιτικών στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα βέβαια, που δεν μπορούν να πουν τίποτα όταν υπάρχουν κινήσεις πάνω στην ενεργειακή σκακιέρα που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι εκτός. Διότι τόσα χρόνια καλλιεργούν τις ίδιες ιδέες, διότι πολύ απλά δεν κατάφεραν να χωνέψουν τη νίκη της Κύπρου με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ. Δεν μπορούν να παραδεχθούν ότι η Κύπρος προχωρά όλο και πιο δυναμικά, διότι έχει αναπτύξει ένα ισχυρό συμμαχικό πλαίσιο με όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες με τις οποίες έχει κάνει συμβόλαια. Αλλά δεν πειράζει, τα οφέλη της ΑΟΖ θα είναι και για αυτούς κι ας είναι άπιστοι για το όραμα της ελευθερίας. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ηρακλείου με τον βουλευτή της Βουλγαρίας Ίβαν Τότεφ

201800296_274557351091007_5460509268103037505_n.jpg

Εθιμοτυπική  συνάντηση  με τον βουλευτή της Βουλγαρίας  Ίβαν Τότεφ  είχε το πρωί της Τρίτης 15 Ιουνίου, στο γραφείο του στην Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.  Στη διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την υγειονομική κατάσταση καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και τις ευρύτερες σχέσεις των δυο χωρών.

Το 2019 ο Ίβαν Τότεφ ως δήμαρχος τότε είχε προσκαλέσει το Ηράκλειο στα εγκαίνια  της Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ) ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ζάν Αντρέα Γκαραντσίνι ο οποίος το 2019 ήταν εντεταλμένος  σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εσπευσμένα στην Κρήτη διασωληνωμένη γυναίκα

Το αβέβαιο κλίμα στον τουρισμό και η περίπτωση της Κρήτης

Βαρύ πυροσβεστικό ελικόπτερο θα καλύπτει Κρήτη και Κύθηρα