Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Μ. Κεφαλογιάννης: Καθυστέρηση στην πιστοποίηση ως ΠΓΕ για το Ελαιόλαδο Κρήτη

Μανωλης Κεφαλογιαννης
 clock 19:17 | 12/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαική Επιτροπή ζητά την επιτάχυνση της διαδικασίας για την απονομή του καθεστώτος ΠΓΕ στο ελαιόλαδο Κρήτης, το πιο εμβληματικό προϊόν της Κρήτης με μεγάλη οικονομική αξία για το νησί.  

Το ελαιόλαδο, είναι το πιο εμβληματικό προϊόν της Κρήτης και έχει μεγάλη οικονομική αξία για το νησί. Παρά ταύτα, η πιστοποίηση και επιβεβαίωση του καθεστώτος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιούνιο του 2021.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η χορήγηση καθεστώτος ΠΓΕ σε ένα ευρωπαϊκό προϊόν συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση των αγροτικού εισοδήματος. Ωστόσο, στην περίπτωση του ελαιόλαδου «Κρήτη», η διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει σημαντικά, γεγονός που αποβαίνει ιδιαίτερα επιζήμιο για το προϊόν  και για όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα στην παραγωγή, διανομή, πώληση και κατανάλωσή του.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την αρχική υποβολή της αίτησης, χωρίς μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα, όταν σε περιπτώσεις αντίστοιχων προϊόντων ΠΓΕ ελαιολάδου άλλων κρατών μελών,  η διαδικασία είναι πολύ συντομότερη.

Υπό το πρίσμα αυτό ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1.Συμφωνεί η Επιτροπή ότι η καθυστέρηση στην απονομή του καθεστώτος ΠΓΕ για το ελαιόλαδο «Κρήτη» υπονομεύει τις εμπορικές του προοπτικές;

2.Γιατί δεν έχει επιταχυνθεί η διαδικασία;

3.Πότε προβλέπεται να υποβληθεί ο φάκελος ΠΓΕ  του ελαιολάδου «Κρήτη» για τελική έγκριση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο - ευλογιά προβάτων: Οι νέοι έλεγχοι "κλειδί" για το άνοιγμα των σφαγείων Μοιρών

Ηράκλειο: Αυξάνονται τα ανείσπρακτα ενοίκια

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis