Προσκυνητές από κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και επισκέπτες ξεκίνησαν από τα ξημερώματα μια πεζοπορία 4 χιλιομέτρων, ώστε να φτάσουν στο γραφικό εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού στο όρος Δίκτη (Λασιθιώτικα), στην κορυφή Ψαρή Μαδάρα.
Το εκκλησάκι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2.141 μέτρων και η ανάβαση δεν είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που δεν πτόησε εκαντοντάδες πιστούς, που άφησαν τα αυτοκίνητά τους στην Σύμη της Βιάννου και ανηφόρισαν το βουνό, για να ανάψουν ένα κερί, εκπληρώνοντας ένα τάμα.

Δείτε βίντεο του ekriti ΕΔΩ
Ιστορία
Ο ιερός ναός του Αφέντη Χριστού κτίστηκε από την αείμνηστή Δημητρουλάκη-Κρασανακη Δέσποινα (1851 - 1946, τη μάνα του καπετάν Αδάμη Κρασανάκη > Κρασαναδάμη (1889- 1981), στη ιδιοκτησία της οποίας ανήκε η κορφή (εκεί είχαν το μαντρί τους) ως τάμα, για να σωθούν από τους Τούρκους. Η Κρήτη ελευθερώθηκε μερικώς το 1897 και πλήρως το 1912.

Επί τουρκοκρατίας, σύμφωνα επίσης με την αφήγηση του καπεταν Κρασαναδάμη, ο αγάς της περιοχής καβάλησε μια ψαρή φοράδα, έβαλε και την κερά (την κυρία) του μαζί με το κοπέλι (παιδί ) τους στα καπούλια της και ξεκίνησαν να πάνε στην κορφή που σήμερα λέγεται Αφέντης προκειμένου να δουν από εκεί τη θέα και τον τόπο στον οποίο ήταν υπεύθυνος ο αγάς. Φτάνοντας στη θέση που είναι σήμερα το μοναστήρι του Αφέντη Χριστού ξεπέζεψε και είπε στη φοράδα του: «Προσκυνώ σε φοράδα μου που μας έβγαλες εδώ πάνω στον ουρανό», όμως πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του άρχισε να βροντά, να αστράφτει, έγινε συσκοτισμός, βροχή κλπ κλπ και την επόμενη μέρα η ψαρή φοράδα βρέθηκε στη κορφή που σήμερα ονομάζεται «Ψαρή Φοράδα» ή «Ψαρή Μαδάρα», το παιδί στην κορφή που σήμερα ονομάζεται «Κοπέλι» και η κερά (κυρία) στη θέση που σήμερα ονομάζεται «Κερά» ή κατ’ άλλους εκεί που ονομάζεται σήμερα «Πόρος της Κεράς» κ.α.

Στη θέση του Ι.Ν. Αφέντη Χριστού αρχικά ήταν ένα μικρό σπηλιάρι, στο οποίο , σύμφωνα με την παράδοση της οικογένειας Κρασανάκη, στα αρχαία χρόνια έμενε ο αρχηγός των σαραντάπηχων της Κρήτης. Οι σαραντάπηχοι, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν απόγονοι των αδελφών Ωτου και Εφιάλτη, παιδιών του Ποσειδώνα. Ονομάζονταν σαραντάπηχοι, γιατί μεγάλωναν κάθε χρόνο μια πήχη στο πλάτος και μια οργιά στο ύψος, και όταν έγιναν εννιά χρόνων ήταν ήδη εννιά πήχες. Η αρχαία πόλη Βίεννος, σύμφωνα με τον Στ. Βυζάντιο (εθνικά), οφείλει το όνομα της σε έναν από τους Κουρήτες, το Βίεννο, που ηταν οικιστή της είτε από τη βία που άσκησαν εκεί στον Άρη τα παιδιά του Ποσειδώνα Ώτος και Εφιάλτης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ekriti.gr / ΓΙΩΡΓΟΣ I. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηράκλειο: Κοσμοσυρροή στον Αφέντη Χριστό στο Γιούχτα
Κρήτη: Η έφοδος της ΟΠΚΕ αποκάλυψε τον παράνομο οπλισμό
Ηράκλειο: Νέο τροχαίο ατύχημα - Ένας τραυματίας στο νοσοκομείο