Κρήτη

Κρήτη - τουρισμός: Χαμηλές προσδοκίες και ...μικρό καλάθι από τους ξενοδόχους

Εναρμονισμένοι στα νέα μέτρα και οι τουρίστες

Πολύ χαμηλά κρατούν των πήχη των προσδοκιών οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου και του Λασιθίου, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, καθώς η πανδημία έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο άλλοτε χρυσοφόρο τουριστικό προϊόν του νησιού!

Έτσι, μετά από μία “νεκρή” χρονιά, όπως ήταν η περσινή, για τον τουρισμό στη χώρα μας, τη φετινή σεζόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού έχει βάλει στόχο να επιτύχει - έστω κατά 50% - όσα πέτυχε η χώρα μας, το θεαματικό 2019!

Ωστόσο, οι τουριστικοί φορείς στην Κρήτη ρίχνουν τον πήχη και τονίζουν ότι με τις μηδαμινές, έως τώρα, κρατήσεις δεν μπορούμε να συζητάμε για μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν και μάλιστα εάν δεν υπάρξει νέα ανατροπή με τα περιοριστικά μέτρα κι ενδεχομένως μία απότομη αύξηση κρουσμάτων ανά πάσα ώρα και στιγμή…

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Λασιθίου, Μανώλης Βαρκαράκης, επισήμανε ότι οι κρατήσεις έως τώρα είναι μηδενικές, υπάρχουν κυρίως τα περσινά voucher, και όσο πιο γρήγορα ξεμπλοκάρουν, όπως είπε, ζητήματα διαδικαστικά που αφορούν κυρίως στους εμβολιασμούς και τα πιστοποιητικά από χώρες της ΕΕ αλλά κυρίως από τρίτες χώρες στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η Βρετανία, αλλά κυρίως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, τότε δεν μπορούμε να συζητάμε για επιστροφή στην κανονικότητα και πάντως όχι πριν τα τέλη Μαϊου! Δηλαδή, όπως ανέλυσε ο ίδιος, όλα είναι στον … αέρα!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του Ηρακλείου, κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Γιώργο Ι. Παπαδάκη, θα πρέπει να “ξεχάσουμε το φετινό Πάσχα και συνολικά τον Απρίλιο, ενώ ο Μαϊος θα είναι κακός”!

Από τον Ιούνιο και μετά, όπως είπε ο κ. Χαλκιαδάκης, το σίγουρο είναι ότι η αγορά θα ανοίξει πρώτα με τους Γερμανούς και μετά με τους Βρετανούς, με βασική προϋπόθεση τους εμβολιασμούς…

Οι ξενοδόχοι, συνολικά, διαμαρτύρονται για τον χρόνο που επιλέχθηκε από το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να προχωρήσει το θέμα των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό και δη σε χώρους που ανήκουν σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή και να αξιολογηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ζητούν χρόνο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μetoogreece.gr: Ανοιξε η πλατφόρμα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης

Αποχώρησε το Τσεσμέ από το κεντρικό Αιγαίο

Ιαπωνία: H εταιρεία που αγοράζει… το πρόσωπό σου για 400 δολάρια!

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Πάσχα: Αποφασίζουν σήμερα οι επιστήμονες για το πως θα γιορτάσουμε

Πάσχα στο χωριό

Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα οι Επιστήμονες αποφασίζουν τον οδικό χάρτη για το πως θα γιορτάσουμε το Πάσχα, εντός των τειχών ή στο εξοχικό μας (εντός νομού) και με πόσα άτομα και πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Οι Ειδικοί θα βάλουν τη σφραγίδα τους, για να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο φόβος για φαινόμενα «τύπου Μαλεσίνας»

Γιατί οι Επιστήμονες βάζουν και επίσημα φρένο στο… “όνειρο’ για Πάσχα στο χωριό; Η μεγάλη ανησυχία είναι να μην αναβιώσουν στη χώρα φαινόμενα τύπου Μαλεσίνας. Η εκδρομή, εκτιμούν, στο χωριό ή στο νησί μας, μπορεί να πυροδοτήσει έξαρση της πανδημίας σε “πράσινες” ή “κίτρινες” περιοχές.

Και μπορεί μεν στην Αθήνα η πίεση στα νοσοκομεία να είναι σταθερή, όμως τα νοσοκομεία στην περιφέρεια και στα νησιά, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος ενός νέου κύματος της πανδημίας του covid_19, όπως εξηγούν.

Νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού στους πολίτες

Το μήνυμα για λίγη υπομονή ακόμη αλλά και ατομική υπευθυνότητα αναμένεται να επικοινωνήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στους πολίτες.

Στην τελική ευθεία για τη γιορτή του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της, με τη βοήθεια και των εμβολιασμών, των test αλλά και με σύμμαχο τον καλό καιρό. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι μένουν λίγες εβδομάδες ακόμη ως το ορόσημο της 14ης Μαΐου, οπότε και ανοίγει ο τουρισμός και μαζί του οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για όλους μας. Και βέβαια το άνοιγμα των υπόλοιπων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ακριβή εικόνα της κόπωσης των πολιτών αλλά και της ματαίωσης που υπέστησαν από το απαγορευτικό για Πάσχα εκτός των τειχών, με δεδομένο δε ότι το τελευταίο διάστημα και κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους καλλιέργησαν μία “υπέρ-προσδοκία” στους πολίτες ότι αυτό το Πάσχα θα είναι αλλιώς.

Ωστόσο, όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, ο αριθμός των διασωληνωμένων, σε συνδυασμό με την αύξηση των θανάτων, όπως και η σταθερή πίεση στο Σύστημα Υγείας, “δεν αφήνουν περιθώρια για ρίσκα”.

Γιατί εκτός του αδιαπραγμάτευτου στόχου για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν ο στόχος είναι να υπάρχει το έδαφος για να ανοίξει η εστίαση πρώτα, και μετά και τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κινητικότητα του Πάσχα με την όποια διασπορά του ιού μπορεί να συνεπάγεται, θα αποτυπωθεί 10 -15 ημέρες μετά, δηλαδή στο παρά πέντε του ανοίγματος της χώρας, κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει να τεθεί σε κίνδυνο.

Στην προσπάθεια αυτή κινητοποιείται και η Ελληνική Αστυνομία και η Τροχαία, με περισσότερους πλέον και σχολαστικότερους ελέγχους.

Πάσχα… τύπου Χριστουγέννων

Οι Επιστήμονες αναμένεται να εισηγηθούν μικρή χαλάρωση των μέτρων. Στο τραπέζι της Λαμπρής, όπως έγινε και στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να καθίσουν λίγοι ακόμη συγγενείς ή φίλοι, οι οποίοι αποτελούν τη λεγόμενη κοινωνική μας «φούσκα».

Για τη μετακίνηση τους θα στέλνουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033, ενώ τα βράδια των γιορτών η κυκλοφορία αναμένεται να επεκταθεί κατά μία ώρα, ως τις 22:00.

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει σύσταση στους πολίτες – οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με άλλες οικογένειες ή παρέες το Πάσχα – να υποβληθούν σε self test, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς και αποφευχθεί η διασπορά του κοροναϊού.

Οι αποφάσεις για τις εκκλησίες

Οι ειδικοί δίνουν το «πράσινο φως» για ανοιχτές εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα, με συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Ιερές ακολουθίες σε εξωτερικούς χώρους και χρονική μετάθεση τους στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ..

Η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο θα γίνει στο εξωτερικό προαύλιο χώρο των ναών, στις 9.00 μ.μ. αντί για τις 12.00 τα μεσάνυχτα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να παραταθεί για πολύ η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Για το θέμα της περιφοράς του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες, οι απόψεις των Ειδικών φέρεται να διίστανται. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ασφαλές, κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος συγχρωτισμού.

Και γι΄ αυτό το θέμα θα γίνει σήμερα συζήτηση και ψηφοφορία μεταξύ των Επιστημόνων.

Παράλληλα αναμένεται να εισηγηθούν οι ιερείς, οι ψάλτες και το βοηθητικό προσωπικό των ναών να κάνουν υποχρεωτικά self test, τουλάχιστον μία φορά μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα

ειδησεις σημερα

Συντάξεις Μαΐου: Ξεκινά την Παρασκευή η καταβολή τους

Εμβολιασμός για κορωνοϊό: «Ανοίγει» η πλατφόρμα για τις ηλικίες 55 – 59 ετών

Πανελλαδικές: Στις 15 Μαΐου η ανακοίνωση για τον τελικό αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ