Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τι κατέθεσαν οι γιατροί για το θάνατο της Στέλλας

Image
Ακουμιανακη
 clock 09:58 | 12/06/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Με τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού συνεχίστηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δυτικής Κρήτης, η δίκη για τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το Πάσχα του 2011.

Σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια 4 ειδικευόμενοι γιατροί που είχαν εφημερία την μοιραία ημέρα και δύο νεαροί για βιασμό ενώ στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού στην τωρινή δίκη κάθονται οι δύο γιατροί και ο ένας εκ των νεαρών, 30 ετών σήμερα.

Συνολικά την σημερινή τρίτη ημέρα της δίκης εξετάστηκαν τρεις μάρτυρες, δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια που υποστήριξαν τους χειρισμούς των δυο κατηγορουμένων στο περιστατικό εκτιμώντας πως το αποτέλεσμα του θανάτου ήταν αναπόφευκτο λόγω της τοξικής δράσης της αλκοόλης που προκάλεσε δηλητηρίαση στην 16χρονη. Υποστήριξαν πως οι τρεισήμισι όροι γλυκόζης που της χορηγήθηκαν από τις νοσηλεύτριες δεν επιβάρυναν τον οργανισμό της και οτι δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα για να αποτραπεί η μοιραία κατάληξη.

Η δίκη δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη ενώ αναζητούνται νέες ημερομηνίες το συντομότερο δυνατόν καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής.

“Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τον καταρράκτη που θ’ακολουθούσε”

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με τον κατάθεση του κ. Μαρκάκη, τότε διευθυντή της ΜΕΘ και τώρα προϊστάμενο των ιατρικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ο ίδιος ενεπλάκη το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όταν η 16χρονη είχε μόλις εισαχθεί στη μονάδα, διασωληνωμένη και με σημάδια εγκεφαλικού οιδήματος. “Ήταν αδύνατο να μεταφερθεί στον αξονικό τομογράφο σε  αυτήν την κατάσταση. Μετά από ώρες, καταφέραμε να την σταθεροποιήσουμε και μπήκε στον αξονικό. Ο ίδιος κρατούσε τον ασκό με το οξυγόνο και της παρείχα οξυγόνο χειροκίνητα. Η αξονική έδειξε ότι υπήρχε εγκεφαλικός θάνατος” τόνισε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέχρι και σήμερα, με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά μέθης. Όσο για τους ορούς που χορηγήθηκαν χωρίς να έχει γίνει επανεξέταση του περιστατικού από τις 4:45 που εισήχθη στο Νοσοκομείο μέχρι λίγο πριν τις 9 το πρωί που παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, υποστήριξε είναι οροί απλοί που δεν μπορούσαν να επιβαρύνουν έναν οργανισμό. H πρόεδρος τον ρώτησε εάν θα γινόταν αυτά αν υπήρχε ιατρική παρακολούθηση;Αν της μετρούσαν το οξυγόνο, το κάλλιο, το νάτριο; για να πάρει την απάντηση ότι αυτά δεν συμπεριλώαμβάνονται στις οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών μέθης. “Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί καταρράκτη αυτής της εξέλιξης. Ότι θα καταστρεφόταν η καρδιά ενός 16χρονου κοριτσιού” τόνισε. Σε ερώτηση για το εάν οι εμετοί ήταν ένδειξη ότι διαταράσσονται οι ηλεκτρολύτες του οργανισμού, επέμεινε πως η διαταραχή αυτή δεν θα ήταν σημαντική.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η ποσότητα των ορών γλυκόζης που της χορηγήθηκαν προκάλεσαν πνευμονικό οίδημα, το οποίο προκάλεσε εγκεφαλικό οίδημα.

Ωστόσο η άποψη αυτή αμφισβητήθηκε από τους σημερινούς μάρτυρες όπως είχε γίνει και στην πρωτοβάθμια δίκη, χωρίς να πείσει όμως το Δικαστήριο.

Στη συνέχεια κατέθεσε η νοσοκόμα που έβαλε τον τέταρτο ορό στην Στέλλα, στις 8:30 το πρωί, υποστηρίζοντας πως δεν έγινε καμία παράλειψη ούτε από το νοσηλευτικό ούτε από το ιατρικό προσωπικό που ήταν στο τμήμα επειγόντων εκείνη τη νύχτα.

Τέλος, εξετάστηκε η καρδιολόγος της ΜΕΘ που υποστήριξε πως οι οροί που πήρε η Στέλλα εκείνο το βράδυ δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια υγιή καρδιά. Η ίδια, έκανε λόγο για μια αιφνίδια, άγνωστη και σπάνια επιπλοκή με ταχεία εγκατάσταση και ραγδαία εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί ούτε να αποτραπεί.
Πηγή: zarpanews.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis