Κρήτη

Κρήτη: Τι απάντησε ο υπουργός στη βουλή για το μεταφορικό ισοδύναμο

Λιμάνι Ηρακλείου

Ερώτηση κατέθεσε στη βουλή για το μεταφορικό ισοδύναμο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.'Ολη η ανακοίνωση:

"Σε κανένα χρονοδιάγραμμα δεν αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, αναφορικά με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην Κρήτη, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

Ο κ. Πλακιωτάκης αντί να απαντήσει με σαφήνεια γιατί ακόμη, 6 μήνες μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης, δεν έχει υπογράψει την έτοιμη υπουργική απόφαση για επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις της Κρήτης, η οποία ήταν προϊόν ώριμων διαβουλεύσεων με τους φορείς του νησιού και βασισμένη σε μελέτες που διενήργησαν τα επιμελητήρια Κρήτης, αποκαλύπτει ότι σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση ενός άλλου εργαλείου που στόχο θα έχει την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Βαρδάκης, κατά την διάρκεια της συζήτησης, επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε, για πρώτη φορά, με το νόμο 4551/18, την εφαρμογή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της νησιωτικής Ελλάδας, με σκοπό να μετριαστούν οι αντιθέσεις μεταξύ νησιωτικού και ηπειρωτικού χώρου, δεδομένου του υψηλού κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς από και προς τα νησιά.

Ακολούθησε η απόφαση για ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου με το ν. 4606/19, άρθρο 14, αναγνωρίζοντας ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν είναι απλώς ένα επίδομα, αλλά μια ουσιαστική ενίσχυση στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή οικονομία".

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Φωτιά σε κάδο κινητοποίησε την Πυροσβεστική

φωτιά κάδος

Στις φλόγες τυλίχθηκε κάδος απορριμμάτων το απόγευμα της Παρασκευής, στην οδό Αντιοχείας 20 στο Ηράκλειο.

Επί τόπου έσπευσαν τρεις πυροσβέστες από τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά λίγη ώρα αργότερα.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια.