Κρήτη

Κρήτη: Το τελευταίο αντίο στην οικογένεια που "έσβησε" στα νερά του Γεροποτάμου

γεροπόταμος έρευνες

Ο επίλογος της ανείπωτης τραγωδίας στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου, γράφεται σήμερα με τις κηδείες των τεσσάρων θυμάτων.
Ο 28χρονος Κώστας Γιαννακάκης και η 29χρονη σύζυγός του Ροδούλα Τσαγκαράκη οδηγούνται στην τελευταία τους κατοικία στις 4 το απόγευμα, στον Κρούστα του Δήμου Αγίου Νικολάου, ενώ η μητέρα της κοπέλας η 57χρονη Μαρία Χατζηπάνου και η μικρότερη κόρη της, η 20χρονη Μαριλένα Τσαγκαράκη, κηδεύτηκαν σε κλίμα οδύνης και παρουσία πολύ κόσμου, στις 10 το πρωί, στις Άνω Αρχάνες.
Η τετραμελής οικογένεια "έσβησε" μέσα στο αυτοκίνητο, όταν αυτό παρασύρθηκε από τα νερά αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, φεύγοντας από γαμήλιο γλέντι στην Πόμπια.
Το αυτοκίνητο βρέθηκε χθες το μεσημέρι, σε βάθος 3 μέτρων στο ποτάμι, καλυμένο από λάσπες, μετά από μία τεράστια επιχείρηση της ΕΜΑΚ, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού.
Την ίδια ώρα, οι ευθύνες για το ότι ο επίμαχος δρόμος στις Μοίρες, που έγινε ποτάμι, δεν είχε κλείσει για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών, γίνονται μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών, όπως συμβαίνει κάθε φορά μετά από μία τραγωδία...

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!