Κρήτη

Κρήτη: Συνταξιοδοτείται ο Λοιμωξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας

Γκικας

Συνταξιοδοτείται μετά από 30 χρόνια σημαντικής επιστημονικής δράσης, ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, λοιμωξιολόγος κ. Αχιλλέας Γκίκας.

Με καταγωγή από την Ελασσόνα Θεσσαλίας, ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας "πολιτογραφήθηκε" Κρητικός, καθώς ζει και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Η είδηση της συνταξιοδότησής του, εν μέσω πανδημίας, προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα, ωστόσο παρήγορο είναι ότι γεγονός ότι θα παραμείνει στην Επιτροπή των "Σοφών" του ΕΟΔΥ, προσφέροντας την πλούσια επιστημονική του γνώση, αναγνωρισμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στους τρόπους περιορισμού και καταπολέμησης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Επίσης θα παραμείνει με την οικογένειά του στην Κρήτη που τον αγκάλιασε και που αγάπησε.

Σύντομο βιογραφικό του Καθηγητή Αχιλλέα Γκίκα

Ο Αχιλλέας Γκίκας, Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατέχει πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στις Λοιμώξεις και την Τροπική Ιατρική στα νοσοκομεία Pitie-Salpetriere και Bichat-Claude-Bernard στο Παρίσι (1986-90) και έλαβε το Diplome Interuniversitaire de Strategie Globale en Hygiene Hospitaliere από το Πανεπιστήμιο Claude Bernard Lyon1 και το Ινστιτούτο Merieux (1993). Παρακολούθησε το «Cours de l ‘Institute Pasteur» και έλαβε το «Πιστοποιητικό της Τροπικής Μικροβιολογίας (1994)».

Εργάστηκε στην Κρήτη από το 1990 και διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος Παθολογίας – Λοιμώξεων και της μονάδας ελέγχου μόλυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Επίσης, ήταν επικεφαλής του εργαστηρίου Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διορίστηκε πρόεδρος της ομάδας εργασίας ESCAR / ESCMID (2008-11), Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμώξεων στο Υπουργείο Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2011 και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την επιτήρηση και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο ΕΚΠΕΝ (2010-13)). Ήταν μέλος της πρώτης διευθύνουσας επιτροπής της EUCIC / ESCMID (2014). Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει περισσότερα από 120 άρθρα, προσκεκλημένος 80 διαλέξεων σε τοπικά και διεθνή συνέδρια και πάνω από 2500 αναφορές.

Κρήτη

Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο Καστελόριζο!

Σημαία - Καστελόριζο

Η σημαία των 745 τετραγωνικών μέτρων και βάρους 200 κιλών του Ηρακλειώτη Μανώλη Βουτσαλά που κάθε χρόνο σηκώνεται στο λιμάνι του Ηρακλείου, κυματίζει σήμερα στο Καστελόριζο, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Μία προσπάθεια και πρωτοβουλία του ίδιου του Μανώλη Βουτσαλά που ξεκίνησε εδώ και αρκετές ημέρες και που σήμερα πήρε σάρκα και οστά.

η σημαία κυματίζει υπερήφανη
η σημαία κυματίζει υπερήφανη

 

 


 

Δείτε βίντεο με ελληνικά F-16 να πετούν πάνω από τη σημαία; στο Καστελόριζο: