Την πολιτική παρέμβαση των υπουργείων Χωροταξίας και Υποδομών θα ζητήσει το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη νέου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια αφού όπως προκύπτει, το 60% των κτηρίων της χώρας δεν έχει χτιστεί σύμφωνα με τις αντισεισμικές προδιαγραφές!
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, απαιτείται ένα εκτεταμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής προστασίας ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων, που να καλύπτει όμως όλες τις κατασκευές. Σχολεία, νοσοκομεία, χώρους συνάθροισης κοινού κινηματογράφους, θέατρα, συνεδριακές αίθουσες, μνημεία, γέφυρες και τεχνικά έργα, φράγματα και όλες τις υποδομές.
Η πρόταση του Επιμελητηρίου προβλέπει τη δημιουργία ενός προγράμματος κατά τα πρότυπα του «Εξοικονομώ» στο πλαίσιο του οποίου θα επιδοτούνται οι ιδιοκτήτες για να ελέγχονται τα κτήρια τους και θα πιστοποιούνται ώστε να γίνεται αποκατάσταση των προβλημάτων στατικότητας που εμφανίζουν. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης προτείνει να υπάρχουν δελεαστικά κριτήρια στους ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν στην αντισεισμική ενίσχυση των κατοικιών τους, με φοροαπαλλαγές, και γενικότερα οι όποιες εργασίες γίνουν για την αντισεισμική προστασία παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων να είναι επιλέξιμες για να χρηματοδοτηθούν.
Το όλο θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου όπου αξιολογήθηκε ότι θα πρέπει να δεσμευτούν κονδύλια είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντισεισμική ενίσχυση των δημόσιων κτιρίων.
Με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Ταβερναράκης τονίζει ότι «στη χώρα μας, το μεγάλο ποσοστό οικοδομών μελετήθηκε και κατασκευάστηκε πριν το 1984, με τον τότε ισχύοντα «Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959».

(Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης)
Αποτέλεσμα είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1984 να παρουσιάζουν υπολειπόμενη αντισεισμική συμπεριφορά σε σχέση με τα νεότερα κτίρια και φυσικά να χρήζουν επανελέγχου. Η ανάγκη προκήρυξη ενός επιδοτούμενου ‘’νέου προγράμματος’’ αντισεισμικής θωράκισης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων είναι επιτακτική όσο ποτέ.
Το ποσοστό των κτιρίων στην Ελλάδα που είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι γύρω στο 55% ενώ τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένα από φέρουσα τοιχοποιία – πέτρα.
Εάν υπολογίσουμε και το ποσοστό των κτιρίων από σκυρόδεμα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1959, όταν θεσπίστηκε ο πρώτος κανονισμός, βλέπουμε πως σχεδόν το 60% των κτιρίων της χώρας παρουσιάζει υπολειπόμενη αντισεισμική θωράκιση και χρήζουν επανελέγχου και αντίστοιχων επεμβάσεων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΑΓΝΗ: Με επέμβαση ρυθμίζουν την πίεση στους υπερτασικούς
Κρήτη: Σταδιακή και σημαντική υποχώρηση της στάθμης των υδάτων! (φωτογραφίες)
Πυροβολισμοί στο Γάζι: Νέο χειρουργείο για τον 35χρονο - Εξιτήριο για τον αστυνομικό και τον 22χρονο
Κρήτη: Ενώνουν τις φωνές τους οι δανειολήπτες ενάντια στους πλειστηριασμούς