Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πράσινο φως του ΣτΕ για το υβριδικό έργο στο Αμάρι

Image
φράγμα ποταμών
 clock 10:10 | 06/07/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το δρόμο για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης ανοίγει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε σχεδόν όλες τις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί κατά της υλοποίησης του έργου, ενώ για τα μόλις δύο ζητήματα που αναγνώρισε, οι σχετικές λύσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Έτσι το έργο προχωρά πλέον με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως προκύπτει από το διατακτικό καθώς ακόμη η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες το ΣτΕ δεν εντόπισε κανένα απολύτως ζήτημα με το αντλησιοταμιευτικό μέρος του έργου, ενώ σε ό,τι αφορά στο σκέλος του αιολικού πάρκου, αναγνώρισε μόνο την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καθώς και απομάκρυνσης 4 ανεμογεννητριών.

Αμφότερα τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, καθώς η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί, ενώ νωρίτερα μέσα στη χρονιά εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές τροποποίηση του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου, μειώνοντας τον αριθμό των ανεμογεννητριών χωρίς να επηρεάζεται η συνολική ισχύς του πάρκου (72 MW).

Πρωτοποριακό έργο

Το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW, αποτελεί  το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα.

Πρακτικά, το έργο προβλέπει την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, αξιοποιώντας τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, η οποία είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, καλύπτοντας πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ.

Γι’ αυτό και οι λύσεις αποθήκευσης με αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως τα υβριδικά και η αντλησιοταμίευση, αποτελούν προτεραιότητα συνολικά για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας κοινοτική χρηματοδότηση και στήριξη, ενώ το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση και στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Τοπική κοινωνία

Πέρα όμως από την εθνική και ευρωπαϊκή σημασία του έργου, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή του στην τοπική κοινωνία αφού δημιουργεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας με την εκκίνηση του έργου και τουλάχιστον 100 για την περίοδο λειτουργίας, ενώ τροφοδοτεί τους τοπικούς δήμους και κοινότητες με 110 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας, εξασφαλίζει στους κατοίκους μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και προστατεύει τοπικά από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργίας αποκλειστικά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου και την αντλησοταμίευση στο φράγμα Ποταμών  στο νομό  Ρεθύμνου, προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση  με εγγυημένη ισχύ 50 MW (εγκατεστημένη 75 MW),  που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWH.

Το όλο σχήμα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 25 MW η κάθε μια και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών, συνολικής ισχύος 38,4 MW. Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήρας του φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), και κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκ. κ.μ. 450 μέτρα ψηλότερα.

Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.

πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Μέθυσε κι έπεσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου

Ηράκλειο: Σκότωσε τη μάνα του μέσα στο σπίτι μετά από άγριο καβγά

Ηράκλειο: Παρανάλωμα του πυρός οι κάδοι και το αυτοκίνητο!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis