Κρήτη

Κρήτη: Πεζοπορία στο Βρομονερό με τους ΦΥΣΗτήρες

ψηλορείτης

Κάλεσμα σε πεζοπορία στο Βρομονερό του Ψηλορείτη, υπέρ της κίνησης προστασίας των βουνών απευθύνει η ομάδα ΦΥΣΗτήρες, την Κυριακή 5 Ιουλίου και ώρα 09:00. 

Σημείο συνάντηση έχει οριστεί η Αγ. Ειρήνη στον Κρουσώνα και η διαδρομή υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δυο ώρες. 

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου:

"Την Κυριακή 5 Ιουλίου, καλούμε όλους/ες όσοι/ες νοιάζεστε για το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας, εσάς που αγωνιάτε για την προστασία της φύσης μας, σε μια εύκολη πεζοπορία στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ψηλορείτη, «Αγία Ειρήνη – Βρομονερό», μισή μόλις ώρα μακριά από το Ηράκλειο.

Η ανάβασή μας οργανώνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κινητοποίησης για τον νόμο Χατζηδάκη (Ν.4685/20), στον οποίο αντιδρά ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα περιβαλλοντολόγων της Ελλάδας και χιλιάδες Έλληνες πολίτες, από την ημέρα που κατατέθηκε (Απρίλης του 2020, εν μέσω καραντίνας).

Πραγματοποιείται δε την ίδια ώρα και μέρα που σε όλη την Ελλάδα, κόσμος θα πεζοπορεί σε κορυφές, βουνά, οροπέδια και περιοχές όπου η άγρια φύση της χώρας μας απειλείται από έργα μαζικής τουριστικής και βιομηχανικού τύπου ανάπτυξης.

Αλληλεγγύη στ’ Άγραφα!

Αφορμή για την οργάνωση της παγκρήτιας αυτής δράσης ήταν το κάλεσμα πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για τη σωτηρία των Αγράφων για μια συντονισμένη πανελλήνια κινητοποίηση για την προστασία των μοναδικής αξίας αυτών βουνών.

«Στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τις Βρυξέλλες, ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, υπεράσπισης του φυσικού πλούτου και των κοινών δημόσιων αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό.
Βροντοφωνάζουμε ότι τα Άγραφα και την Πίνδο δεν θα τα παραδώσουμε στα καταστροφικά τους σχέδια που θέλουν να μετατρέψουν όλα τα βουνά και τα ποτάμια σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποσπώντας τους ό,τι πολυτιμότερο έχουν να προσφέρουν στις ερχόμενες γενιές: γη, ελευθερία, καθαρό αέρα, ψυχική ανάταση, καθαρά προϊόντα, ενότητα με τη φύση και πάνω από΄ όλα, μνήμη».

Συντονισμένη κινητοποίηση στην Κρήτη απ’ άκρη σ' άκρη

Η πεζοπορία στο Βρομονερό συντονίζεται από τους Φυσητήρες. Ταυτόχρονα, σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη, συντονισμένοι μεταξύ τους σύλλογοι, ομάδες αλλά και μεμονωμένοι ορειβάτες, πεζοπόροι, αναρριχητές, φυσιολάτρες και απλοί πολίτες θα περπατήσουν με το ίδιο σκοπό σε εμβληματικά τοπία του νησιού μας όπως:
• στο φαράγγι της Αράδαινας, νομού Χανίων,
• στο ιερό κορυφής του Βρύσινα, νομού Ρεθύμνου,
• στην ιερή κορυφή του Κόφινα Αστερουσίων στο νότο του Ηρακλείου,
• στην κορυφή της Σελένας στο Οροπέδιο των Λασιθιώτικων βουνών,
• στην πολύπαθη περιοχή της Σιτάνου, στα όρη Σητείας.

Ομιλίες και συζητήσεις στους ίσκιους του πρινόδασους

Η ανάβασή μας την Κυριακή στο Βρομονερό θα πλαισιωθεί από:
• μια οργανωμένη παρουσίαση πάνω σε επιλεγμένα θέματα σχετικά με τον νέο Νόμο Χατζηδάκη και τη στρατηγική της κυβέρνησης για το περιβάλλον,
• μια 10λεπτη ενημέρωση από μέλος της Πρωτοβουλίας κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων
• μια ανοικτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους/ες.

Πρόγραμμα Κυριακής 5 Ιουλίου 2020:
9.00: Συνάντηση στη Μονή Αγίας Ειρήνης Κρουσώνα
9.00-11.30: Πεζοπορία προς το Βρομονερό
11.30-12.30: Άνοιγμα πανό και ξεκούραση
12.30-14.30: Παρουσιάσεις – Συζήτηση
15.00: Αναχώρηση - Επιστροφή

Το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιούλη, θα γίνει διανυκτέρευση στο οροπέδιο του Βρομονερού με σεβασμό στο τοπίο και τη φύση. Η διανυκτέρευση είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο/η αλλά προϋποθέτει αυτονομία από τους κατασκηνωτές/τριες, μια και δεν εντάσσεται στη διοργάνωση από τους Φυσητήρες. Η συνάντηση μας είναι στις 17.00 στη Μονή Αγ. Ειρήνης Κρουσώνα.

Πρακτικές πληροφορίες για την ανάβαση στο Βρομονερό του Ψηλορείτη:
• Η συμμετοχή στην δράση και την πεζοπορία γίνεται με αποκλειστική ατομική ευθύνη των συμμετεχόντων.
• Είναι καλό να έχετε μαζί σας νερό, κολατσιό, ορειβατικά ή καλά αθλητικά παπούτσια, καπέλο/αντιηλιακό.
• Η μετακίνηση θα γίνει με δικά μας μέσα, μοιραζόμαστε όμως τ’ αυτοκίνητα μας και μειώνουμε τους ρύπους.
• Η διαδρομή ξεκινάει από βατό χωματόδρομο. Για τους μυημένους, είναι δυνατή και η ποδηλασία!

Πεζοπορία Βρομονερο Ψηλορείτη
Πεζοπορία Βρομονερο Ψηλορείτη

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δρόμοι ...ποτάμια από τη δυνατή βροχή - Προσοχή στις μετακινήσεις (Βίντεο)

Οι δρόμοι μετατράπησαν σε ποτάμια, από τη δυνατή νεροποντή.

Σε ...ποτάμια έχουν μετατραπεί πολλοί δρόμοι της πόλης και των περιχώρων του Ηρακλείου εξαιτίας της δυνατής βροχώπτωσης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Η κίνηση των οχημάτων γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου είναι σε επιφυλακή, μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τροχαία, την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Νωρίτερα υπήρχε διακοπή ρεύματος από πτώση κεραυνού, ενώ οι πυροσβέστες κλήθηκαν σε μία τουλάχιστον περίπτωση για απάντληση υδάτων από υπόγειο κατοικίας.

Δείτε βίντεο από την κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο: