Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πάσχα στο νοσοκομείο - Στα "κάγκελα" οι εργαζόμενοι του Αγίου Νικολάου και άλλων ιδρυμάτων

Image
Νοσοκομείο
 clock 10:36 | 15/04/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Η “εβδομάδα των Παθών” για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό καθώς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης έχουν αντίκτυπο σε γιατρούς και νοσηλευτές που καλούνται να καλύψουν ανάγκες, πέραν των δυνατοτήτων τους, γεγονός που δημιουργεί και τον κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών.

Τραγικό παράδειγμα το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου που γιατροί καλούνται να μένουν δύο, τρεις ημέρες ή και πέντε ημέρες μέσα στο ίδρυμα αφού δεν βγαίνει το πρόγραμμα των εφημεριών εξαιτίας ασθένειας συναδέλφων τους ενώ η έλλειψη προσωπικού έχει χτυπήσει και τη νοσηλευτική υπηρεσία.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση περιέγραψε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Γιώργος Μανουσάκης, λέγοντας ότι κάθε μέρα νοσούν από κορωνοιό τουλάχιστον 5 εργαζόμενοι.

Αυτό έχει προκαλέσει ασφυξία στα τμήματα του νοσοκομείου ενώ οι γιατροί λόγω της ευαισθησίας και της ευθύνης απέναντι στους ασθενείς τους εκτελούν εφημερίες πάνω από τις ανθρώπινες δυνατότητές τους.

Σε κίνδυνο η ΜΕΘ - Πολυήμερη εφημερία και για τον διευθυντή

Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΜΕΘ του ιδρύματος, με δύο γιατρούς από τους τέσσερις να εφημερεύουν όλη την εβδομάδα καθώς δεν έχουν αντικατασταθεί οι νοσήσαντες συνάδελφοί τους. Μάλιστα ο ένας από τους δύο που μένει σχεδόν μόνιμα στο νοσοκομείο ο διευθυντής της Μονάδας κ.Χάνι Μασούντγια τον οποίο μόνο καλά λόγια έχουν να πουν όχι μόνο οι συνάδελφοί του αλλά και η τοπική κοινωνία.

Ο κ. Μασούντ παλεύει σε καθημερινή βάση όχι μόνο να κρατήσει ζωντανούς τους ασθενείς του αλλά και την ίδια την μονάδα, που ο ίδιος προΐσταται για να μην κλείσει.

Image
Χάνι Μασούντ

( Ο δ/ντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κ.Χάνι Μασούντ)

Η ευσυνειδησία του γιατρού

Η ευσυνειδησία αυτού του γιατρού αλλά κυρίως η ανθρωπιά του τον οδηγούν πολλές φορές και εκτός νοσοκομείου για να δει ασθενείς του χωρίς να έχει καμία υποχρέωση και γι αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Και όμως αυτός ο άνθρωπος 2 και 3 ημέρες εφημερεύει συνεχόμενα για να καλύψει τα κενά που άλλοι έχουν ευθύνη να αναπληρώσουν όπως η διοίκηση του νοσοκομείου και η 7η ΥΠΕ Κρήτης. Παρόμοια τα προβλήματα και σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου

Αναγκαστικά πάλι στους δρόμους

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, που οσονούπω θα δεχτεί χιλιάδες τουρίστες για το καλοκαίρι, χρόνια τώρα φωνάζουν για την υποστελέχωση ενός νοσηλευτικού ιδρύματος που καλύπτει όλο το νομό Λασιθίου καθώς και τα άλλα δύο νοσοκομεία σε Σητεία και Ιεράπετρα αντιμετωπίζουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας με τους εργαζόμενους να αποφασίσουν κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ στις 10 Μαίου όπως αποφάσισε η γενική τους συνέλευση.

Image
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας έγιναν κάποιες προσλήψεις είπε ο κ. Μανουσάκης επικουρικού προσωπικού, όμως ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε βάρδιες λόγω της πανδημίας και λόγω της ανάπτυξης σχετικών τμημάτων (τμήματα covid, εμβολιαστικά).

Επίσης, ανέφερε, συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις, είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω μετακινήσεων σε άλλες μονάδες, είτε λόγω αναστολών εργασίας και απολύσεων. Μόνιμες προσλήψεις δεν γίνονται καθόλου.

Image
Γιώργος Μανουσάκης

( Ο πρόεδρος των εργαζομένων κ.Γιώργος Μανουσάκης)

Η μόνη προκήρυξη μόνιμων θέσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγινε τον Αύγουστο του 2020 (πριν 20 μήνες) και ακόμα δεν έχουν βγει τα τελικά αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες, και δεν έχει προσληφθεί κανένας εργαζόμενος, κατέληξε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Η κάλυψη του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου σε μόνιμο προσωπικό σε σχέση με τον οργανισμό είναι στο 54%, το χαμηλότερο ποσοστό από τα Νοσοκομεία της Κρήτης και από τα μικρότερα στη χώρα. Ο μέσος όρος των οφειλόμενων ημερών άδειας και ρεπό στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι 80 ημέρες, δηλαδή περισσότερο από τις άδειες τριών ετών.

Ίδια κατάσταση και στο ΠΑΓΝΗ - Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και ημέρες αδείας

Στην ίδια εκπομπή παρενέβη και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης που και εκείνος περιέγραψε την κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης και του νότιου Αιγαίου.

Image
στάση εργασίας από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου

Λείπουν από το νοσοκομείο είπε πάνω από 200 άτομα είτε λόγω αναστολών είτε για άλλους λόγους και συνταξιοδοτήσεις και καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες με τους εργαζόμενους να έχουν φτάσει στα όριά τους.

Χρειάζονται, επεσήμανε,  προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, μονιμοποίηση των επικουρικών συναδέλφων.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Βγήκε έξω από το νυχτερινό κέντρο και άρχισε να πυροβολεί

Υδρογονάνθρακες: Οι ξένοι κολοσσοί και το στοίχημα της Κρήτης

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis