Κρήτη

Κρήτη: Μπάνια και καταδύσεις στο νησάκι "Λαζαρέττα"

λαζαρέττα χανίων

«Καταφύγιο» δροσιάς και χαλάρωσης αποτελεί το μικρό νησάκι «Λαζαρέττα», μήκους 200 μέτρων και πλάτους μόλις 70 μέτρων, που βρίσκεται στην καρδιά του κόλπου των Χανίων σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από την αστική και πολυσύχναστη παραλία της Νέας Χώρας.

Το μικρό αυτό νησάκι συνδέεται με την ιστορία του τόπου και τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται την επίσκεψη κολυμβητών που διανύουν την απόσταση από την παραλία της Νέας Χώρας αλλά και επισκεπτών με τουριστικά και ιδιωτικά σκάφη.

Το νησάκι δεν είναι κατοικήσιμο και όσοι το επισκέπτονται απολαμβάνουν το μπάνιο τους μακριά από τον θόρυβο μιας πολυσύχναστης παραλίας.

Τα «Λαζαρέττα» επισκέπτονται σήμερα και σχολές καταδύσεων, ενώ το τέλος του καλοκαιριού οργανώνεται κολυμβητικός αγώνας από το ενετικό λιμάνι της πόλης και την παραλία της Νέας Χώρας με μεγάλη συμμετοχή.

Το νησάκι κατά τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε από τους Βενετούς ως τόπος απομόνωσης των λεπρών και το όνομα του έχει ληφθεί από τον προστάτη των λεπρών σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, Λάζαρο. Τα κτήρια που υπήρχαν από την περίοδο των Ενετών πάνω στο νησί κατεδαφίστηκαν από τους Τούρκους το 1645 που χρησιμοποίησαν το «Λαζαρέττα», ως μέρος του οχυρού των Χανίων.

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής της Κρήτης, το νησί αποτελούσε σημείο στρατιωτικών ασκήσεων των στρατευμάτων κατοχής.

Σήμερα πάνω στο μικρό νησί υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οι περιοχές που θα γίνει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας

δάκος

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας.

  • την Πέμπτη 16-7-2020 στο Κεραμούτσι και Καμάρι.
  • την Πέμπτη 16-7-2020 στον Άγιο Σύλλα και Προφήτη Ηλία,
  • την Παρασκευή 17-7-2020 στην  Αυγενική, Βενεράτο, Κεράσια και Σίβα.

Παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα (π.χ. ψεκασμούς κάλυψης).

Επίσης επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου καθ’όλη τη διάρκεια των ψεκασμών, να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Τηλ. επικοινωνίας:  2813407980, 2813407981, 2810252976.