Κρήτη

Κρήτη: Μπαίνουν τα χρήματα των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των αγροτών

επιδοτήσεις αγροτες.jpg

Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» σε περίπου 650.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς σήμερα τελικά, πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων επιδοτήσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Για το νομό Ηρακλείου το ποσό υπολογίζεται σε περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης και την ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, το λεγόμενο "πρασίνισμα". Παράλληλα χρήματα θα λάβουν και οι νέοι αγρότες.

Τις επόμενες μέρες, πιθανότατα την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση ύψους 256,9 εκατ. ευρώ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να πιστωθεί την Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου η έκτακτη ενίσχυση ύψους 126 εκατ. ευρώ στους επαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς,  οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οπως είπε στο ekriti ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, εντός της ημέρας θα πληρωθούν οι αγρότες που έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς και τις επόμενες οι υπόλοιποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο ξενοδοχείο

Κρήτη: Νέος σεισμός στην περιοχή που "έδωσε" τα 4,9 Ρίχτερ

Κορωνοϊός: Όχι, δεν υπάρχει τσιπάκι μέσα στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

 

Κρήτη

Κρήτη: Η απεργία ... σαπίζει τα προϊόντα - Ζητούν πλοίο "ασφάλειας" οι αγρότες

αγροτικά προϊόντα

Παλέτες με ευπαθή προϊόντα της κρητικής γης μένουν για τρίτη ημέρα αδιάθετα λόγω της απεργίας 13 ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία ανανέωσαν για ένα ακόμη 24 ώρο την πανελλαδικη απεργία καθηλώνοντας τα πλοία στα λιμάνια.

Ο αγροτικός κλάδος του νησιού- που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από την πανδημία εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης στην εστίαση αλλά και από τις ακραίες μεταβολές του καιρού- τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν νέο κίνδυνο, το “κερασάκι στην τούρτα” λένε οι παραγωγοί…

Οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών κηπευτικών και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, εκπέμπουν σήμα κινδύνου βλέποντας τα προϊόντα τους να παραμένουν στα συσκευαστήρια ή να σαπίζουν στα φορτηγά που έχουν ακινητοποιηθεί στα λιμάνια.

Πρόκειται για ευπαθή προϊόντα, ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκύθια τα οποία, μετά τη δεύτερη ημέρα μακριά από το χωράφι, αρχίζουν να σαπίζουν και την τέταρτη ημέρα να απορρίπτονται.

Όπως διαμηνύουν οι αγρότες, μια πολυήμερη απεργία θα ήταν καταστροφική για την παραγωγή τους και την αξιοπιστία της χώρας μας στις αγορές του εξωτερικού. Εξηγούν ότι η ζημιά δεν θα αφορά μόνο στην απώλεια τόνων κηπευτικών που θα οδηγηθούν στις χωματερές αλλά στην ακύρωση συμβολαίων πώλησης στις αγορές εκτός συνόρων και την ενεργοποίηση ρητρών εις βάρος των συλλόγων. Οικονομικές συμφωνίες σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο αλλά και σε βαλκανικές χώρες θα “τιναχθούν στον αέρα”, με τη χώρα μας να εμφανίζεται αναξιόπιστη στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας και την ανάκαμψή της στις αγορές αυτές αβέβαιη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η απεργία των ναυτεργατών έχει αντίκτυπο στους κρητικούς παραγωγούς. Κατά το παρελθόν έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολυήμερες διακοπές στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που έχουν κοστίσει ακριβά στα εισοδήματά τους.

Έχοντας υποστεί την οικονομική ζημιά της πανδημίας και φοβούμενοι απροσδιόριστη παράταση της απεργίας, οι εκπρόσωποι τους έχουν ήδη ενεργοποιηθεί απευθυνόμενοι προς το πολιτικό προσωπικό, ζητώντας την προσφυγή στο μέτρο του “Πλοίου Ασφάλειας”, πρόνοια του άρθρου 6 της νομοθεσίας, όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Οι αγροτικοί σύλλογοι Ιεράπετρας, Καντάνου – Σελίνου, Σητείας και Τυμπακίου έχουν έρθει σε επαφή με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη ενώ σε επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές και τους δημάρχους του νησιού ζητούν την πολιτική τους παρέμβαση, προκειμένου να “απεγκλωβιστουν” όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά “από την επώδυνη αυτή κατάσταση”.

Πρόθεσή μας είναι δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την κοινωνική ομάδα των Ναυτεργατών” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης στο ekriti.gr, αλλά "να δωθεί λύση με τη διάθεση των προϊόντων μας που έχουν ξεκινήσει να σαπίζουν."

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Βενιζέλειο: "Λάβρος" ο Πασπάτης εναντίον των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί

Παράταση στις εκπτώσεις - Δείτε μέχρι πότε

Ανήλικοι βρέθηκαν αναίσθητοι από αλκοόλ σε δημοτικό σχολείο