Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μελέτη και σχέδιο για τις περιοχές που κάηκαν

Πυρκαγιά
 clock 19:58 | 07/05/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναπτυξιακής αναβάθμισης των πληγεισών περιοχών του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου από τις πυρκαγιές και συγκεκριμένα για τα χωριά Μέλαμπες, Σαχτούρια, Ορνέ, Κρύα Βρύση και Αγ.Γαλήνη έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Το σχέδιο αφορά σε παρεμβάσεις πάνω σε θέματα πρόληψης των πυρκαγιών, περιβαλλοντικής αποκατάστασης των πέντε περιοχών και παραγωγικής ανασυγκρότησης της, υπό μελέτη, γεωγραφικής συστάδας. Τα στοιχεία της μελέτης αποτυπώνουν σύμφωνα με τον κ. Τσουρδαλάκη, για πρώτη φορά, μια σαφή εκτίμηση για το εύρος των καμένων περιοχών τα τελευταία 20 χρόνια, αποτιμούν το κόστος σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και εκτιμούν το κόστος πρόληψης-αποκατάστασης-αναβάθμισης, προσφέροντας τη δυνατότητα, η γνώση αυτή να συμβάλει στον σχεδιασμό συγκεκριμένων δράσεων και έργων υποδομής, που θα οδηγήσουν σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Μέσω της μελέτης αναδεικνύονται εργαλεία που θα βοηθήσουν τους εμπλεκόμενους στο έργο της υλοποίησης των προτεινόμενων μέτρων και της προσαρμογής σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, «ως δήμος Αγ. Βασιλείου, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια ουσιαστικής συμβολής στο εν λόγω πεδίο, επεκτείνοντας τον ορίζοντα της μελέτης και σε άλλες περιοχές με εξίσου σημαντικά προβλήματα (Ακτούντα, Κεντροχώρι, Κεραμέ, Ακούμια κλπ). Η ευπάθεια του δήμου στις πυρκαγιές έγκειται σε μια πληθώρα κινδύνων, που αφορούν παράγοντες τοπικούς, κλιματικούς γεωμορφολογικούς κλπ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ κατ' έτος και υπάρχει το κατ' επείγον του σχεδιασμού μιας συγκεκριμένης πολιτικής προσαρμογής σε όλους τους τομείς».

Κατά τον κ. Τσουρδαλάκη, η μελέτη αυτή δεν έχει ως σκοπό να αποτελέσει απλά ένα κείμενο ευρημάτων/συμπερασμάτων και προτεινόμενων μέτρων γραμμένο από ειδικούς. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης που θα ενσωματώνει οργανικά και σε όλο του το εύρος, την άρρητη γνώση, που εκπορεύεται από την κοινωνία των πολιτών της περιοχής, η οποία ήταν και παραμένει ουσιαστικός αρωγός της όλης προσπάθειας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι και φορείς των πέντε περιοχών μελέτης, επισημαίνουν πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επαναληψιμότητα του φαινομένου των πυρκαγιών που απειλεί το περιβάλλον και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

Ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της μελέτης αφορά στις δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και συγκεκριμένα, της δημιουργίας νέων υποδομών ή/και βελτίωση υφιστάμενων, της πυροπροστασίας, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δράσεων εθελοντισμού και των συνοδών δράσεων εκπαίδευσης-ενημέρωσης, αναζωογόνησης του πρωτογενούς τομέα, αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και τέλος της αξιοποίησης των αναπτυξιακών ευκαιριών.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis