Κρήτη

Κρήτη: Λαγοκέφαλοι μέχρι 6,5 κιλά στα δίχτυα των ψαράδων!

Λαγοκέφαλος

Για τις προσπάθειες μείωσης των πληθυσμών λαγοκέφαλου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και τους κινδύνους που κρύβονται για την αλιεία πίσω από την παρουσία του επικίνδυνου λόγω τοξικότητας ξενικού είδους, μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, η κ. Νότα Περιστεράκη Βιολόγος Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ.

Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει γενναία επιδότηση των επαγγελματιών αλιέων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η ίδια επισήμανε ότι πλέον οι λαγοκέφαλοι είναι μεγαλύτεροι από ότι πριν, έως και 6,5 κιλά, ωστόσο, οι ψαράδες έχουν βρει και μεγαλύτερα ψάρια του τοξικού αυτού είδους.

Εξήγησε ότι ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη που χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία, για τη δημιουργία φαρμάκων και τα γνωστά, σε όλους, μπότοξ… καθώς ο λαγοκέφαλος περιέχει πολύ κολλαγόνο και ωμέγα 3 λιπαρά..

Σε ό,τι αφορά το λεοντόψαρο, που επίσης είναι αυξημένο είδος στις θάλασσες της Κρήτης, η κ. Περιστεράκη σημείωσε ότι πρόκειται για πολύ νόστιμο ψάρι και πολύ θρεπτικό ενώ το ΕΛΚΕΘΕ έχει προχωρήσει σε μία σημαντική συνεργασία με τους αλιείς στην κατεύθυνση της ανάδειξης του οφέλους από την κατανάλωσή του.

Στην Ιεράπετρα, όπως είπε, με πρωτοβουλία των ψαροντουφεκάδων και σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, τις επόμενες ημέρες, θα καθαριστεί μία ολόκληρη περιοχή, θα καταμετρηθεί ο πληθυσμός τους, και οι ψαροντουφεκάδες στη συνέχεα θα κάνουν συνταγές καλώντας όποιον θέλει να δοκιμάσει λεοντόψαρο, που είναι είδος απολύτως ασφαλές για τον άνθρωπο.

Αναφορικά τέλος με τα βατραχόψαρα, ένα νέο ξεκινό είδος, επιθετικό σαν πιτμπουλ, γόνιμο και γεμάτο με μια τοξίνη που σταματά την καρδιά κι έχει εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη των ψαράδων της Κύπρου, η κ. Περιστεράκη σημείωσε πως η Κύπρος, λόγω της τοποθεσίας της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θαλάσσιας εισβολής νέων ειδών ενώ τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 800 είδη έχουν φτάσει εκεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ από τα τροπικά νερά του Ινδικού Ωκεανού.

Για τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί η παρουσία του βατραχόψαρου, όμως αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Χωρίς πληρώματα τα ασθενοφόρα - Καθυστερήσεις στα περιστατικά

Ηράκλειο: Στην Εντατική ο 27χρονος - Τι λέει στο ekriti ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο: "Τσουνάμι" απειλών σε εκπαιδευτικούς από αντιεμβολιαστές γονείς

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Καράβολας: Πτώση άνδρα ενεργοποίησε Λιμενικό Σώμα και ΕΚΑΒ

Καράβολας

Το περιστατικό πτώσης ενός άντρα στα βράχια στην περιοχή του Καράβολα, κλήθηκε να διαχειριστεί σήμερα  το απόγευμα,  Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου,  το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ. 

Μόλις ειδοποιήθηκαν οι αρχές για το περιστατικό, οργάνωσαν επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστεί ο 80χρρονος, ο οποίος είχε πάει - σύμφωνα με πληροφορίες - για ψάρεμα στην περιοχή.

Τον ηλικιωμένο παρέλαβε ασθενόφορο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Δήμος Ηρακλείου: Στις 6 Δεκεμβρίου η Τελετή Απονομής των Cretan Taste Awards

Ηράκλειο - Συριγωνάκης για κυριακάτικη αργία: "Πολύ κακό για το τίποτα"

ESPA BANNER