Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Λαγοκέφαλοι και κορωνοϊός "χτυπούν" αλύπητα τους αλιείς (φωτογραφίες)

Καρνάγιο Ηρακλείου

της Κατερίνας Πολυχρονάκη

Μεγάλο πλήγμα φαίνεται να έχουν υποστεί  οι επαγγελματίες αλιείς τους τελευταίους μήνες. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας είδαν τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα.

Στην πτώση του κέρδους φαίνεται να έπαιξε καθοριστική σημασία το lockdown καθώς και το "λουκέτο" σε εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και ψαροταβέρνες. 

ιχθυαγορα ηρακλειου
ιχθυαγορα ηρακλειου
Αλιείς Ηρακλείου: Είδαν το τζίρο τους να πέφτει
Αλιείς Ηρακλείου: Είδαν το τζίρο τους να πέφτει

Αν και οι επαγγελματίες ψαράδες έβγαιναν στα ανοιχτά ως είθισται προκειμένου να αλιεύσουν τις μέρες που το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, αναγκάστηκαν πολλές φορές να δουν το εμπόρευμα τους να πετιέται αφού, δεν ήταν εφικτό να πωληθεί στην αγορά.

Το φαινόμενο αυτό αποδίδουν οι ίδιοι στην γενικότερη πληγή που υπέστη η ελληνική οικονομία και κοινωνία . Παρά το ότι ο κλάδος εντάχθηκε στους ΚΑΔ που πήραν επίδομα αποζημίωσης, πολλοί ήταν οι ψαράδες που δε συμπεριλήφθηκαν λόγω λογιστικών λαθών. 

Λιμάνι Ηρακλείου-Ψαράδικα Δίχτυα
Λιμάνι Ηρακλείου-Ψαράδικα Δίχτυα

Σήμερα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η εικόνα έχει αλλάξει ελάχιστα και όπως μαρτυρούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, τα ποσοστά κέρδους δε ξεπερνούν αυτά του χειμώνα, ενώ οι τιμές στο ψάρι μπορεί τυπικά να παραμένουν οι ίδιες όμως αναγκάζονται να το πουλήσουν φθηνότερα στην αγορά. 

Η πρωϊνή ψαριά
Η πρωϊνή ψαριά
Τα αλιευτικά στο λιμάνι του Κούλε
Τα αλιευτικά στο λιμάνι του Κούλε

Ακόμα ένας εχθρός που απειλεί τους αλιείς είναι οι λαγοκέφαλοι, τα λεοντόψαρα αλλά και οι φώκιες, είδη τα οποία  έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις κρητικές θάλασσες τον τελευταίο καιρό και προκαλούν φθορές στα δίχτυα και τα ψαροκάϊκα. 

Οι λαγοκέφαλοι καταστρέφουν τα δίχτυα
Οι λαγοκέφαλοι καταστρέφουν τα δίχτυα
Φρέσκα ψάρια στην Ιχθυόσκαλα
Φρέσκα ψάρια στην Ιχθυόσκαλα

Όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες του κλάδου, είναι πολύ δύσκολο σήμερα για έναν επαγγελματία αλιέα να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του καϊκιού του, το οποίο υποχρεούται να ρυμουλκεί κάθε δύο χρόνια στο καρνάγιο για συντήρηση, προκειμένου να ανανεώνεται η άδειά του. Ειδικότερα, στον Λιμένα Ηρακλείου αυτός είναι ένας από βασικότερους λόγους που ο στόλος των αλιευτικών σκαφών έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.  

Μεγάλο πλήγμα για τους επαγγελματίες αλιείς
Μεγάλο πλήγμα για τους επαγγελματίες αλιείς

Σχετικά με το διάλογο που έχει ανοίξει για την επιβολή τελών κυκλοφορίας στα αλιευτικά σκάφη, η Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Αλιέων έχει ήδη εκφράσει ανοιχτά τα παράπονα της καθώς οι ψαράδες σηκώνουν ήδη στις πλάτες τους το βάρος του Φ.Π.Α. που καλούνται να πληρώνουν. 

Τα ψαροκάικα στο Λιμάνι του Ηρακλείου
Τα ψαροκάικα στο Λιμάνι του Ηρακλείου
Αλιείς: Ευελπιστούν να ανακάμψει ο τουρισμός
Αλιείς: Ευελπιστούν να ανακάμψει ο τουρισμός

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ευελπιστούν να ανακάμψει ο τουρισμός το αμέσως επόμενο διάστημα και να λειτουργήσει η πλειοψηφία των τουριστικών μονάδων, προκειμένου να μπορέσουν και οι ίδιοι να συντηρηθούν. "Φοβόμαστε για το τι έρχεται από Σεπτέμβρη και μετά" επισημαίνουν, αφού ο χειμώνας για αυτούς είναι "ο εφιάλτης του ψαρά".

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμός: Το ΚΕΚ Επιμελητηρίου παραχωρεί αίθουσες για τη στέγαση μαθητών

Σχολική τάξη

Την παραχώρηση έξι αιθουσών για τις προσωρινές ανάγκες φοίτησης των μαθητών του 24ου και 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα κατά την έκτακτη συνεδρίασή της η Διοικητική Επιτροπή του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κύριο μέλημα για τη Διοίκηση του ΚΕΚ είναι να διασφαλιστεί από τον Δήμο Ηρακλείου ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών με μια σειρά μέτρων, ώστε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Παράλληλα επιζητεί να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία  του ΚΕΚ κατά τις πρωινές ώρες, με την επιστροφή προς χρήση από το ΚΕΚ, των αιθουσών που έχει παραχωρήσει στο ΕΠΑΛ και παραμένουν αναξιοποίητες, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο του.

Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του ΚΕΚ ουδέποτε αρνήθηκε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση των αιθουσών, αντίθετα έθεσε το θέμα αμέσως σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και καλεί τον Δήμο να συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας  που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και των Σχολείων και του ΚΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

Βαρδάκης - σεισμός: Άμεσα λύση το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών

Ανώγεια - σεισμός: Αναστολή λειτουργίας στο Γυμνάσιο - Λύκειο μετά την αυτοψία

 

ESPA BANNER