Διαφοροποιήσεις παρουσιάζει το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ειδικών μετρήσεων στα αστικά λύματα, για την ανίχνευση του κορωνοϊού που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας – Ανθρωποζωονόσων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονική Υπεύθυνη Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης κ. Άννα Ψαρουλάκη, από τους ελέγχους που ξεκίνησαν αρχές του Νοεμβρίου και συνεχίζονται κατά τη διάρκεια του lockdown προκύπτει ότι το Ηράκλειο παρουσιάζει τάση μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου, τα Χανιά φαίνεται να εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά ποσοστά,το Ρέθυμνο παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης ενώ στο Λασίθι τα δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα.
Συγκεκριμένα όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης οι τρεις δειγματοπληπτικοί έλεγχοι που έγιναν στα αστικά λύματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένα ιικό φορτίο,άρα δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση και έτσι η περιοχή θεωρείται όπως είπε "καθαρή" από κορωνοιό.
Η ίδια εικόνα περίπου και στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
Η έρευνα πραγματοποιείται ώστε να διαπιστωθεί η διαβάθμιση του ιικού φορτίου των αποτελεσμάτων του lockdown για τον κορωνοϊό .
Γι αυτό και ξεκίνησε η παρακολούθηση των λυμάτων σε 24ωρη βάση σε συνεργασία με τις 5 ΔΕΥΑ των πόλεων όπου πραγματοποιείται η μελέτη δηλ Ηράκλειο,Χανιά,Ρέθυμνο,Σητεία,Άγιο Νικόλαο.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος των λυμάτων λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς ανιχνεύει τον ιό στα λύματα προτού οι άνθρωποι εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ αποτελεί και ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του ΕΟΔΥ, κατά την τρέχουσα φάση της πανδημίας
Μέσω της ανάλυσης ανιχνεύεται έγκαιρα στο χημικό περιβάλλον των αστικών λυμάτων η παρουσία του ιού SARS-CoV-2. Η αύξηση της ποσότητας του ιού στα λύματα, είναι και το “καμπανάκι”, ότι η νόσος πιθανώς διασπείρεται αθόρυβα στον πληθυσμό
Διαβάστε επίσης: Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων