Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης

κορωνοϊός

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της οροεπιδημιολογικής πληθυσμιακής μελέτης για την εκτίμηση του βαθμού προσβολής του γενικού πληθυσμού της Κρήτης από τον SARS-CoV-2.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης ΥΠΕ και των Δήμων της Κρήτης.

Η έρευνα στόχευσε σε ένα τυχαία επιλεγμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα 1050 ενηλίκων από το γενικό πληθυσμό του νησιού και αντανακλά την εικόνα της πανδημίας κατά την περίοδο από 15 Ιουνίου 2020 μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή στην περίοδο μετά το πρώτο lockdown.

Τελικά συναίνεσαν και συμμετείχαν 448 άτομα από 22 Δήμους της Κρήτης, από τα οποία 2 βρέθηκαν θετικά σε αντισώματα (IgG) SARS-COV2, εύρημα που δηλώνει το χαμηλό βαθμό φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό την περίοδο εκείνη.

Το σύνολο των δεδομένων της μελέτης είναι υπό ανάλυση. Επί του παρόντος, η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής έχει ξεκινήσει τη διενέργεια της δεύτερης φάσης της μελέτης, η οποία στοχεύει στην επανεξέταση των συμμετεχόντων της πρώτης φάσης για την εκτίμηση αλλαγών στο βαθμό προσβολής και το επιδημιολογικό προφίλ του πληθυσμού κατά την περίοδο του δεύτερου επιδημικού κύματος.

Παράλληλα με την πληθυσμιακή αυτή μελέτη, η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής, με τη στήριξη του Παγκρήτιου Συλλόγου Αιμοδοτών «Αιματοκρίτης», σχεδίασε και ολοκλήρωσε μια δεύτερη οροεπιδημιολογική μελέτη σε ένα τυχαίο δείγμα 300 εθελοντών αιμοδοτών και από αυτούς 2 βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα.  Η επανεξέταση των εθελοντών αιμοδοτών επαναλαμβάνεται αυτήν την περίοδο.

Τα αποτελέσματα από την επανάληψη και των δυο μελετών αναμένεται να δώσουν σημαντική πληροφορία στους φορείς υγείας και ανάπτυξης για την πορεία της πανδημίας στον πληθυσμό της Κρήτης και ευελπιστούμε να οδηγήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Πλακιωτάκης: Η μάχη με τον κορωνοϊό και οι δύσκολες ώρες στη ΜΕΘ

Ηράκλειο: Την βρήκε απαγχονισμένη η αδελφή της

Ανήλικη στο Ηράκλειο: Με πήγε σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο και με βίασε

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Έκλεψαν ιερό λείψανο από εκκλησία (φωτογραφίες)

εκκλησία διάρρηξη

Άγνωστοι διέρρηξαν τον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στα Νεροκούρου Χανίων και έκλεψαν το ιερό λείψανο που φυλασσόταν στο Ναό.

Οι εικόνες καταστροφής που αντίκρισαν ο εφημέριος π. Χρήστος Καρίπογλου ήταν αποκαρδιωτικές από τη δράση των ιερόσυλων.

Έκκληση να επιστραφεί το ιερό λείψανο
Έκκληση να επιστραφεί το ιερό λείψανο
Παραβιασμένα συρτάρια, ντουλάπες και αποθηκευτικοί χώροι
Παραβιασμένα συρτάρια, ντουλάπες και αποθηκευτικοί χώροι

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, τόσο ο Εφημέριος, όσο και οι Ενορίτες κάνουν θερμή παράκληση σε αυτόν ή αυτούς που διέπραξε την πράξη αυτή, να επιστρέψει το Ιερό Λείψανο στο Ναό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία Covid περιστατικών στην Αττική

Κρήτη: Βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο λιμάνι