Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Ανησυχία για το αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα

Λύματα - κορωνοιος

Την ανησυχία της εξέφρασε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας - Ανθρωποζωονόσων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη με αφορμή την εκ νέου αύξηση του ιϊκού φορτίου των αστικών λυμάτων στο νησί μας.

Συγκεκριμένα, αύξηση 122% καταγράφηκε στο ιικό φορτίο του Ηρακλείου, στα Χανιά αύξηση 50%, στο Ρέθυμνο 74% και στον Άγιο Νικόλαο 37%.

Η κ. Ψαρουλάκη εξήγησε ότι τα κρούσματα είναι απολύτως συνδεδεμένα με τα τεστ που διενεργούνται, και κατά βάση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι κατά πολύ μειωμένα.

Στις νοσηλείες, όπως είπε, φαίνεται ουσιαστικά το μέγεθος του προβλήματος ενώ εξέφρασε την ελπίδα τα κρούσματα να πέσουν και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας και πάλι να αντιστραφεί…

Για την περίπτωση του Ηρακλείου, η κ. Ψαρουλάκη τόνισε ότι υπάρχουν πλέον διάσπαρτες νέες αλυσίδες μετάδοσης, γι’ αυτό και έχουμε αυτή την αύξηση στο ιϊκό φορτίο. Για την περίπτωση των Χανίων, σημείωσε πως ενώ η περιοχή πήγαινε καλά, άρχισε να καταγράφεται ξαφνικά αύξηση, παρά το αυστηρό λοκντάουν.

Για το Ρέθυμνο, δήλωσε έκπληκτη, καθώς, όπως εξήγησε, υπήρξε ομαλή αποκλιμάκωση, όμως από τις 5 έως τις 11 Απριλίου, καταγράφονται νέες “αναζωπυρώσεις” και νέες μεταδόσεις.

Σε ό,τι αφορά στο Λασίθι, η ίδια επισήμανε ότι συνεχίζει να κινείται πτωτικά.

Η κ. Ψαρουλάκη σημείωσε ότι η καλή πτωτική πορεία που είχε διαγράψει η Κρήτη, το τελευταίο διάστημα, με αυτές τις μετρήσεις, δυστυχώς, δεν υπάρχει, αφού πλέον κινούμαστε ανοδικά ενώ, την ίδια ώρα, και τα σχολεία σταδιακά ανοίγουν αλλά και το εμπόριο επαναλειτούργησε...

Ελένη Μπουρμά

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Φόβος και ανασφάλεια για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Πού πρέπει να πετάμε τα self test

Κρήτη

Ν. Τζανάκης: Ικανοποίηση για το "χρώμα" στον χάρτη- Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη

νίκος τζανάκης

"Θα φτάσουμε εύκολα σε ποσοστό 75% των εμβολιασμών μέχρι το τέλος του Ιούλη – αρχές Αυγούστου", δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

"Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δέλτα είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40-60% περισσότερο από τη βρετανική και που όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα το Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι. Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70-75% να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους", εξήγησε ο ίδιος.

"Με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80-85% των εμβολιασμών δε θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς", συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

Σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται ανοσία μέσω των εμβολίων ο ίδιος εξήγησε ότι: "Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει οι νεότεροι άνθρωποι κάτω των 35 ετών, αποκτούν υψηλή ανοσία και με την πρώτη δόση. Όσο περνάει η ηλικία, όμως, χρειαζόμαστε και τις δύο δόσεις. Με τη δεύτερη δόση θα αποκτήσουν πλήρη ανοσία. Χρειάζονται 3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για να μετρήσει κανείς τη χυμική ανοσία. Η κυτταρική ανοσία είναι πιο μακροχρόνια".

H ανάρτηση του κ Τζανάκη για την Κρήτη

 

 

"Η επιτροπή είχε δίκιο στις αποφάσεις που πήρε για το εμβόλιο της AstraZeneca"

Αναφερόμενος στη σύγχυση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής σημείωσε ότι "Η επιτροπή εμβολιασμού είχε δίκιο που πήρε τις αποφάσεις που πήρε, αλλά χάθηκε λίγο το παιχνίδι στο επικοινωνιακό κομμάτι. Έχουμε πληθώρα εμβολίων, επομένως μπορείτε να επιλέξετε όποιο θέλετε αυτή τη στιγμή. Όσοι έχετε ξεκινήσει με κάποιο εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσετε τον εμβολιασμό σας με το ίδιο. Και κατά κανόνα το AstraZeneca να το προτιμούν όσοι είναι άνω των 60 ετών. Πολύ σωστά η επιτροπή άνοιξε την πλατφόρμα σε όλες τις ηλικίες για όλα τα εμβόλια και έγινε για να αντιμετωπιστούν όποιοι είχαν αμφιβολίες".

"Ο ιός είναι εδώ, είναι στην κοινότητα και όσοι δεν εμβολιάζονται μπορούν ανά πάσα στιγμή να αρρωστήσουν. Μπορεί να νοσήσουν οι ίδιοι ελαφριά αλλά να κολλήσουν τον ευπαθή πατέρα τους ή το συνάδελφό τους. Ο εμβολιασμός δεν θωρακίζει μόνο εμάς, αλλά και τους συνανθρώπους μας που είναι ευπαθείς ή ευάλωτοι. Έχουμε κοινωνικό και ανθρώπινο καθήκον να εμβολιαστούμε", τόνισε.

Μιλώντας, τέλος, για το θέμα που έχει ανοίξει περί προνομίων στους εμβολιασμένους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι "Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται διακρίσεις. Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν διευκολύνσεις και ελευθερίες για τη μετακίνησή τους ή τις συναναστροφές τους. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε με σωστό τρόπο αυτού του είδους τις ελευθερίες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΦΗ: Απόψε η προβολή ντοκιμαντέρ για την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1987

Νέος κατώτατος μισθός: Όλα τα σενάρια ως το τέλος του έτους