Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Φόβος και ανασφάλεια για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό

ξενοδοχοϋπάλληλος

Mε την ανασφάλεια ζουν οι 24 χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου και οι χιλιάδες άλλοι σε όλη την Κρήτη αφενός γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και αφετέρου δεν γνωρίζουν τι θα γίνει και φέτος με τον τουρισμό αφού μέχρι στιγμής η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου κ.Νίκος Κοκολάκης που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι χιλιάδες οικογένειες του κλάδου που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τις τρέχουσες υποχρεώσεις ακόμη και τις βασικές ανάγκες τους σε τρόφιμα αλλά κινδυνεύουν να χάσουν και τα σπίτια τους καθώς οι δανειακές υποχρεώσεις τρέχουν.

Χαρακτηριστική η περίπτωση ακροατή του Ράδιο Κρήτη εργαζόμενου στον τουρισμό που όπως αναφέρει έχει να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο πάνω από ένα χρόνο.

Νέες κινητοποιήσεις

Ο κ.Κοκολάκης είπε ότι απαιτείται περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία ενώ αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για τις 20 Απριλίου.

Το σωματείο υιοθετώντας την απόφαση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού –Τουρισμού για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Πανελλαδικό επίπεδο το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας  την Τρίτη 20 Απριλίου  και ώρα 11.00 στο Εργατικό κέντρο στο Ηράκλειο.

Υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας

Ο κ. Κοκολάκης αναφέρθηκε και στην υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με την διαμεσολάβηση όμως του ΟΜΕΔ λέγοντάς ότι ελπίζει να τηρηθεί.

Η σύμβαση έγινε αποδεκτή και από τους ξενοδόχους και υπεγράφη την Τρίτη 13 Απριλίου. 

 

Η νέα Σύμβαση διατηρεί τους όρους αμοιβής  των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ν. Ηρακλείου όπως είχαν διατυπωθεί στην  τελευταία Σύμβαση , ρυθμίζει τους όρους  εργασίας , διασφαλίζει Θεσμικά δικαιώματα όπως τη  μεταφορά των εργαζομένων από τον τόπο κατοικίας τους στον χώρο εργασίας,  επιδόματα, επαναπρόσληψη κλπ.

 

 

Με αίτηση προς το Υπουργείο Εργασίας το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητά η  νέα Τοπική  Συλλογική Σύμβαση  Εργασίας να κηρυχτεί   ως Γενικώς Υποχρεωτική  προκειμένου τη δίκαιη στήριξη του βιοτικού επιπέδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εργάζεται στις εποχικής λειτουργίας  ξενοδοχειακές επιχειρήσεις .

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Κλειστά μαγαζιά και απόγνωση...

Τροχαίο στη Γαύδο: "Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση της Κορίνας" λέει ο συνοδηγός

Κρήτη

Χανιά

Δήμος Πλατανιά: Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας δικαιούχων ΑΠΕ

δημαρχείο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει σε διαδοχικές ενστάσεις, που είχε υποβάλει από τριετίας στο Υπουργείο ΠΕΚΑ, προκειμένου να αναγνωρισθούν οι δικαιούχοι δημότες των περιοχών που είναι εγκαταστημένες ΑΠΕ.

Ενημερώνουμε ότι μετά της εκδίκασης των ενστάσεων το προηγούμενο διάστημα και την αποδοχή των αιτημάτων του Δήμου Πλατανιά, τα οποία είχαν υποβληθεί σε συνεργασία με το Δήμο Καντάνου-Σελίνου, αναρτήθηκαν οι παρακάτω πίνακες στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.:

https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html

Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν ενεργή σύνδεση εντός των διοικητικών ορίων των Κοινοτήτων Πρασέ και Σέμπρωνα στις 09.08.2016, δηλαδή κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ / ΑΠΕΗΛ / οικ.181851 / 09.08.2016 Aπόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούνται στα συστήματα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε..

Οι δικαιούχοι είναι όσοι αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα (ling).

Στις περιπτώσεις ενεργών παροχών, οι αριθμοί των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., οι δικαιούχοι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν στο Δήμο Πλατανιά, εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία ανάρτησης του πίνακα, δηλαδή μέχρι την 23η/05/2021, αίτηση για έκδοση βεβαίωσης, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι η ενεργή τους παροχή βρίσκεται εντός των ορίων της Κοινότητας Πρασέ ή της Κοινότητας Σέμπρωνα, παρέχοντας παράλληλα εξουσιοδότηση στο Δήμο Πλατανιά να αποστείλει στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. τη σχετική βεβαίωση.

Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα αναρτήσει τον τελικό πίνακα με τους αριθμούς παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών και θα αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τελικό πίνακα με αναλυτικά στοιχεία (αριθμό παροχής, ποσό, προμηθευτή, Κοινότητα και Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού) και στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας τα ποσά που τους αντιστοιχούν ανά δικαιούχο της πίστωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλαγές στους διαγωνισμούς ανάπτυξης ΑΠΕ που αφορούν και στην Κρήτη

Δήμος Μαλεβιζίου: Ναι στην διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων