Κρήτη

Κρήτη - Κορωνοϊός: Αμετακίνητες... οι τιμές των ακινήτων

ακίνητα - πολυκατοικία - διαμερίσματα

Σταθερές παραμένουν οι τιμές μίσθωσης των ακινήτων στην Ανατολική Κρήτη, παρά τις ανατροπές που έχει πυροδοτήσει η υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι τιμές ανα τετραγωνικό μέτρο σε ακίνητα 15 ετίας στα μεγάλα αστικά Κέντρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα αλλά και σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, όπως επιβεβαιώνει η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμη Μαυράκη, παραμένουν ανεπηρέαστες εδώ και ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι κτηματομεσιτικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια παραδοξότητα τις ημέρες του covid στην αγορά μίσθωσης των οικιστικών ακινήτων και αυτό διότι φαίνεται να ακυρώνεται στην πράξη ο νόμος της αγοράς περί προσφοράς και ζήτησης.

Η μείωση στη ζήτηση φοιτητικής στέγης, καθώς η τηλεκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κρατά τους φοιτητές στις οικογενειακές τους εστίες και όχι στην “αποδήμηση” σε άλλες περιοχές, καθώς και τα άδεια διαμερίσματα Airbnb εξαιτίας της πτώσης του τουριστικού ρεύματος, αυξάνουν τη διαθεσιμότητα ακινήτων. Ωστόσο, αυτή η διαθεσιμότητα δεν αντανακλάται στη μείωση των μισθωμάτων.

Βέβαια, στην εξίσωση πρέπει να μπει και το “φρένο” που έχει βάλει η πανδημία στην οικοδομική δραστηριότητα, οπότε δεν διευρύνεται ο κύκλος των διαμερισμάτων προς ενοικίαση.

Όπως σημειώνει η κ Μαυράκη, στην τοπική αγορά, στις τιμές των φοιτητικών σπιτιών έχει σημειωθεί μια μείωση της τάξεως του 10% ενώ τα διαμερίσματα που απευθύνονται σε εργαζόμενους και οικογένειες- δηλαδή από 70 έως 90 τμ -εξακολουθούν να συνδυάζονται με τις τιμές που ίσχυαν και προ της πανδημίας.

Σταθερές εξαιτίας της πανδημίας παραμένουν οι τιμές μίσθωσης ακινήτων από 70 τ.μ. έως 110 τ.μ. στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates.

Σύμφνωνα με γνώστες της αγοράς,  "η πορεία των τιμών μίσθωσης οικιστικών ακινήτων αλλά και το σύνολο της κτηματαγοράς θα καθοριστούν από την παράταση του lockdown και τυχόν όρων που θα επιβληθούν μετά την άρση του σε συνάρτηση με την εικόνα της «πραγματικής» οικονομίας, τους δείκτες ανεργίας, τη διαθεσιμότητα και ευκολία δανεισμού, τα αναπτυξιακά μέτρα, το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων επενδυτών και προσέλκυσης νέων, το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων για την εργασία τους και τα εισοδήματά τους αλλά και την εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας".

Μ.Ζ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

 Καστέλλι: Τραγωδία στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου!

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Rapid test έξω από τη Λότζια (φωτογραφίες)

Βενιζέλειο - κορωνοϊός: Με θερμικές κάμερες η είσοδος στο Νοσοκομείο

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Δακοτκονία το Σάββατο σε περιοχές του Ηρακλείου

Δακοκτονια

Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας το Σάββατο 19 Ιουνίου στην Καλλονή, Άγιο Βασίλειο το Χουδέτσι, Αυγενική, Βενεράτο, Κεράσια και Σίβα.

Παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα (π.χ. ψεκασμούς κάλυψης).

Επίσης επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου καθ’όλη τη διάρκεια των ψεκασμών, να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Αυτοκίνητα κινητές "βόμβες" - Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τα λάδια

Ηράκλειο: Έδωσε δουλειά στο παιδί που πήγε να τον κλέψει - Το "ευχαριστώ" ήρθε 25 χρόνια μετά

Κρήτη: Ο καύσωνας έκαψε και το... λάδι - Τεράστια μείωση της παραγωγής

Ηράκλειο: Επίθεση σε πισίνα βίλας - Μεγάλη η ζημιά, λέει ο ιδιοκτήτης