Επιστημονική διημερίδα για την θεραπεία του νεοπλασματικών νοσημάτων πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά από την Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας σε συνεργασία με την Μονάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών, το Ογκολογικό τμήμα του Βενιζελείου, την Ογκολογική κλινική του νοσοκομείου Χανίων και την Εταιρεία Στήριξης Αντικαρκινικής Έρευνας .
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής διευθυντή της ογκολογικού τμήματος του Βενιζελείου Νίκο Ανδρουλάκη, το πρόγραμμα είναι πολυθεματικό και εστιάζει στις σωματικές, ψυχικές και κοινωνικές ανάγκες του ογκολογικού ασθενή.
«Σήμερα βιώνουμε την ιλιγγιώδη και πολυσχιδή ανάπτυξη της ογκολογίας που επιβάλλει στους επαγγελματίες υγείας ,να προσφέρουν όλες τις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές στον ασθενή, ακόμη και όταν το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί, λόγω οικονομικών και λειτουργικών δυσχερειών να ανταποκριθεί», επισημαίνει ο κ.Ανδρουλάκης.
Και είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις στην ογκολογία, είναι ραγδαίες.
Έρχονται νέα θεραπευτικά όπλα για τον καρκίνο την επόμενη πενταετία, ενώ μεγάλες ελπίδες δίνουν στους ασθενείς τα εξατομικευμένα εμβόλια που τώρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Σουγκλάκος είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι «η προσπάθεια να γίνει ένας μεταστατικός καρκίνος χρόνια νόσος, είναι αυτή τη στιγμή εν εξελίξει στους περισσότερους τύπους καρκίνου. Δεν υπάρχει σαφώς ορισμένο χρονικό όριο για αυτό που αποκαλούμε χρονιότητα και είναι δύσκολο να οριστεί. Καθορίζεται,μεταξύ άλλων από τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο, την ηλικία του πάσχοντα.Είναι μια κατάσταση ανάλογη με κάποιον ασθενή, με σοβαρή καρδιοπάθεια ή μια νευροεκφυλιστική νόσο.»
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η καλή ή η κακή πορεία της νόσου, είναι το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους.
Όπως εξηγεί ο κ.Σουγκλάκος «ο κύριος καθοριστικός παράγοντας είναι το στάδιο και ακολούθως η βιολογία του καρκίνου. Αυτή είναι που επιτρέπει στους γιατρούς θεραπευτικούς χειρισμούς και δίνει το χρόνο να προσφέρουν στο ασθενή όλες τις διαθέσιμες επιλογές, συν αυτές που προκύπτουν στην πορεία.»
Οι πιο «εύκολες μορφές» είναι οι καρκίνοι που διαγιγνώσκονται μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου, με τυπικό παράδειγμα τον καρκίνο του μαστού.
Οι πλέον δύσκολες είναι αυτές που δεν δίνουν συμπτώματα παρά μόνο αργά στην πορεία της νόσου και έχουν κακή βιολογική συμπεριφορά, τυπικό παράδειγμα ο καρκίνος του παγκρέατος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηράκλειο: Τον παρέσυρε και τον εγκατέλειψε - Έκκληση για πληροφορίες από την οικογένεια του θύματος
Ηράκλειο: "Έρχεται πακέτο λύσεων για το Βενιζέλειο" - Μπροστά βγαίνει και η ΠΕΔ Κρήτης