Κρήτη

Κρήτη: Έτρεχαν πάλι οι πυροσβέστες - Φωτιές το βράδυ και το πρωί

πυροσβέστες

Σε ένα ακόμα περιστατικό κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αυτή τη φορά σε οικόπεδο όπου πήραν φωτιά ξερά χόρτα και καυσόξυλα, το βράδυ της Δευτέρας, στο Αμάρι Ρεθύμνου. Η άμεση επέμβαση τεσσάρων πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα.

Εντωμεταξύ στις 06.00 το πρωί ξέσπασε φωτιά σε χωματερή στις Καλύβες Αποκορώνου, η οποία περιορίστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες. 

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την Αγία Σοφία

 Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

 

Απερίφραστα καταδικάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, με ανακοίνωση που εξέδωσε και καλεί την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους , να αναδείξουν το διεθνές αυτό ζήτημα και να κινητοποιήσουν  την παγκόσμια κοινότητα

Αναλυτικά στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

Η Αγιά Σοφιά, αποτελεί εκτός από το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, και μια αιώνια, μοναδικής αξίας παρακαταθήκη της ανθρωπότητας, και ένα εμβληματικό σύμβολο του πολιτισμού, χαρακτηρισμένο από το 1985 από την UNESCO ως οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η πνευματική της ακτινοβολία υπερβαίνει πολιτικές σκοπιμότητες, έθνη και κράτη για να μπορεί να χρησιμοποιείται ως ένα πολιτικό εργαλείο πίεσης ή εσωτερικής κατανάλωσης. Ανήκει δε, σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί σπουδαίο και ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η οποιαδήποτε-θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα-παρέμβαση, όπως η πρόσφατη δικαστική απόφαση για την μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, αντιτίθεται στον αναγνωρισμένο χαρακτήρα του χώρου αυτού ως μνημείου και αλλοιώνει την οικουμενικότητά του και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του. Η παγκόσμια κοινότητα, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος οφείλει την προάσπιση και διαφύλαξη του χαρακτήρα του αυτού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καταδικάζει απερίφραστα την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί όπως και κάθε πράξη και παρέμβαση που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του μνημείου και καλεί την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους , να αναδείξουν το διεθνές αυτό ζήτημα και να κινητοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα.