Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Επιστολή στον πρωθυπουργό - Ζητούν πολιτική απόφαση για τους εργάτες γης

εργάτες γης
 clock 09:42 | 08/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Επιστολή σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, που λαμβάνει τραγικές διαστάσεις για το αύριο των καλλιεργειών της Κρήτης, απέστειλαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι αγροτικοί σύλλογοι Ιεράπετρας, Σητείας, Σελίνου και Ηρακλείου,του νησιού, μία επιστολή την οποία συνυπογράφουν όλοι οι θεσμικοί φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας.

Οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν πολιτική απόφαση σπό τον πρωθυπουργό και υπογραμμίζουν ότι η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην παρούσα φάση, καθώς, πολύ απλά, αν δεν βρεθεί λύση με το εργατικό δυναμικό, δεν θα υπάρξει νέα καλλιεργητική περίοδος!

Την επιστολή επίσης προσυπογράφουν θεσμικοί φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας.

Διαβάστε την επιστολη:

Θέμα: «Εργάτες στον πρωτογενή τομέα - άμεση πολιτική απόφαση»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σε συνέχεια του από 17/5/2022-ΕΞ.679 αιτήματος μας για άμεση συνάντηση στο γραφείο σας, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την υφιστάμενη κατάσταση των Εργατών Γης στην ελληνική ύπαιθρο, σας στέλνουμε εκ νέου αίτημα για το ίδιο θέμα και σκοπό.

Το ζήτημα των Εργατών Γης έχει ήδη κλονίσει ιδιαίτερα την παραγωγική διαδικασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Δυστυχώς, ενώ έχει υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση προς εσάς εδώ και πολλούς μήνες,  δεν έχει δοθεί ακόμα σαφής κατεύθυνση για την ορθή διαχείριση και επίλυση αυτού του περίπλοκου ζητήματος.

Σήμερα, σας μεταφέρουμε όχι μόνο την αγωνία των αγροτών για την επόμενη μέρα αλλά και αυτήν των εταιρειών και άλλων φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αγροτική οικονομία του τόπου μας.

Συγκεκριμένα, σας μεταφέρουμε την ανησυχία των θεσμικών εκπροσώπων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους :

- Φυτοπροστασίας

- Πολλαπλασιαστικού Υλικού

- Λιπασμάτων

- Μεταφορών

- Εμπορίας & Εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Ο κύκλος εργασιών των άνω εταιρειών (άρα και τα φορολογικά έσοδα που προσδοκά η Πολιτεία από αυτές) καθορίζεται στον μέγιστο βαθμό από την ύπαρξη και ανάπτυξη του αγροτό - κτηνοτροφικού κλάδου.

Επίσης, σας μεταφέρουμε την ανησυχία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α&Β βαθμού) και των Θεσμικών Οργάνων τους. Είναι προφανές ότι η ευημερία των τοπικών κοινωνιών στηρίζεται σε υψηλό ποσοστό στην αγροτική οικονομία και είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό το σκοπό.

Επιπλέον, σας τονίζουμε την κοινή παραδοχή όλων των αγροτών ότι:  

«το αυξημένο συνολικό κόστος παραγωγής που απορρέει κυρίως από την αύξηση κόστους στην Ενέργεια, σε όλα τα στάδια εισροών και στο σύνολο των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, ΔΕΝ είναι αντικείμενο συζήτησης στην παρούσα φάση καθώς αν ΔΕΝ αλλάξει το τοπίο με το εργατικό δυναμικό, ΔΕΝ θα υπάρξει νέα καλλιεργητική περίοδος, τουλάχιστον όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.»

Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί η (διαφαινόμενη) επισιτιστική κρίση στους επόμενους μήνες στην ελληνική κοινωνία. Με τα έως τώρα δεδομένα το σύνολο των αγροτών δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα προβούν σε αναγκαστική ΑΓΡΑΝΆΠΑΥΣΗ μεγάλου ποσοστού των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καλλιεργητικές εργασίες, χωρίς την συνδρομή εργατών γης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σας καλούμε για μια ακόμα φορά να συγκαλέσετε άμεσα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί η απαραίτητη λύση για αυτό το θέμα. Κρίνουμε ότι, πρόκειται για μια ΞΕΚΆΘΑΡΑ πολιτική απόφαση όπου θα καθορίσει το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην  Ελλάδα και η ευθύνη του αποτελέσματος (είτε θετικό, είτε αρνητικό) θα βαρύνει απόλυτα από τις δικές σας πρωτοβουλίες.

Με τιμή,

Εκ των ΔΣ

Οι Πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης

Τα παραπάνω συνυπογράφουν

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔIOIΚΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Π.Ε.Δ. ΚΡΗΤΗΣ – Εκτελεστική Επιτροπή
Κ.Ε.Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ – Επιτροπή Ανάπτυξης Πρωτογενή Τομέα
 

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΓΕΩΤΕΕ Ι Παράρτημα Κρήτης
ΕΘΕΑΣ Ι Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

ΕΣΥΦ | Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας
ΟΦΑΕ Ι Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος
ΣΕΠΥ Ι Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού
ΣΠΕΛ Ι Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στην Εντατική μετά το τροχαίο ο οδηγός της μηχανής

Οι Times αποθεώνουν το καλοκαίρι στην Κρήτη - "Τα λέμε κάτω στην ταβέρνα"

Καταγγελία: Του είπαν να περιμένει 12 ημέρες να χειρουργηθεί ενώ είχε εσωτερική αιμορραγία

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis