Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Επιδημία» εγκεφαλικών επεισοδίων στο νησί - Με ποια συμπτώματα ειδοποιούμε το ΕΚΑΒ

εγκεφαλικό
 clock 14:24 | 07/02/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού της Κρήτης όπως είναι το σάκχαρο, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, η συνήθεια του καπνίσματος, που δεν προλαμβάνονται και δεν ελέγχονται, δημιουργούν μια «επιδημία» εγκεφαλικών επεισοδίων στους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νευρολογίας και διευθυντή της Νευρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ.Παναγιώτη Μήτσια, κάθε χρόνο περίπου 1200-1500 άνθρωποι παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο .

Το 8%-10% από αυτούς δεν καταφέρνει να επιβιώσει, ενώ ποσοστό της τάξης του 20% έως 30% θα ζήσει με μια σοβαρή αναπηρία.

Αυτό που είναι κρίσιμο, όπως τονίζει στο Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής, είναι ο χρόνος .

Ένας άνθρωπος με εγκεφαλικό πρέπει να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, το αργότερο 4,5 έως 6 ώρες μετά το επεισόδιο .

Εκεί οι γιατροί θα κάνουν μια γρήγορη νευρολογική εκτίμηση και μια ταχεία αξονική τομογραφία εγκεφάλου ώστε να αποφασιστεί αν ο ασθενής θα χρειαστεί θρομβόλυση ή αν είναι υποψήφιος για μηχανική θρομβεκτομή.

Στην θρομβόλυση, χορηγούνται φάρμακα ενδοφλέβια που διαλύουν τον θρόμβο που αποφράσει το αγγείο, ενώ στην θρομβεκτομή ο επεμβατικός νευροακτινολόγος εισάγει ένα καθετήρα μέσα στην αποφραγμένη αρτηρία με σκοπό να την ανοίξει.

Ο κ.Μήτσιας υπογραμμίζει ότι αρκετοί ασθενείς δεν μεταφέρονται έγκαιρα στο νοσοκομείο γιατί δεν σπουδαιολογούν τα συμπτώματα, πιστεύοντας ότι είναι παροδικά και δεν τους δίνουν ιδιαίτερα σημασία.

Image
παναγιώτης μήτσιας

(Ο καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής της Νευρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ.Παναγιώτης Μήτσιας)

Ωστόσο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως δεν προειδοποιεί, παρά μόνο έναν στους δέκα ασθενείς.

Τα κύρια προειδοποιητικά συμπτώματα είναι δυσκολία στον λόγο, ξαφνική απώλεια όρασης από το ένα ή και τα δυο μάτια, πάρεση προσώπου, μούδιασμα στο χέρι ή στο πόδι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συγγενείς πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως το ΕΚΑΒ και να αποφύγουν την μεταφορά με ιδιωτικό αυτοκίνητο ,ενώ όπως τονίζει ο καθηγητής νευρολογίας είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τι πληροφορίες θα δώσουν στον γιατρό γιατί ο ασθενής τις περισσότερες φορές, δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

Σύμφωνα με τον κ.Μήτσια στην Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, όπου παρακολουθούνται ασθενείς από όλη την Κρήτη, παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να είναι πλήρως λειτουργικοί, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κακοκαιρία: Αποκλείστηκε χωριό - Επί ποδός οι Αρχές

Ηράκλειο: Όμηροι της εξ αδιεραίτου ιδιοκτησίας, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Θρήνος στην Κρήτη: "Έφυγε" ξαφνικά από τη ζωή 8χρονο αγοράκι...

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis