Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Επιδείνωση της φτώχειας, της ανεργίας και της ερημοποίησης - Τι έδειξε έρευνα

φτώχεια
 clock 14:27 | 12/06/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Σημαντικά ευρήματα σε σχέση με την επιδείνωση της φτώχειας, της ανεργίας και της ερημοποίησης στην Κρήτη, χαρτογραφεί η έκθεση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την ''Καταπολέμηση της Φτώχειας και την Κοινωνική Ένταξη Κρήτης'', την οποία ενέκρινε χθες ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η έκθεση καταγράφει το αποτύπωμα της κοινωνικής πόλωσης τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα αστικά κέντρα της Κρήτης που καταγράφει όξυνση στο ανατολικό κυρίως τμήμα της, προτείνοντας συγκεκριμένες πολιτικές στρατηγικές και μέτρα δράσεις τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε τοπικό.

Κύριοι άξονες για τους οποίους προτείνονται καινοτόμες δράσεις είναι η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, και του αποκλεισμού των παιδιών, και η ενεργητική κοινωνική ένταξη με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αστικές και αγροτικές περιοχές που έρχονται αντιμέτωπες με πολλαπλές μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Η διεξαγωγή ερευνών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας – Τμήμα Κοινωνιολογίας) και με εξειδικευμένους συνεργάτες.

Image
ρεύμα

Τα στοιχεία των ερευνών καλύπτουν κυρίως την περίοδο 2008-2023. Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η ενεργειακή φτώχεια που συνδέεται άμεσα με την συνολική αποστέρηση. Συνεπώς όσο πιο αποστερημένη είναι μια περιοχή τόσο μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών που στερείται της θέρμανσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις πιο αποστερημένες περιοχές το 18,8% των νοικοκυριών δεν έχει θέρμανση ενώ στις
λιγότερο αποστερημένες περιοχές το ποσοστό αυτό κατεβαίνει στο 4,3%. Σε σχέση με την γεωγραφική κατανομή, το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο στις αγροτικές περιοχές νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Σε σχέση με την ενεργειακή φτώχεια στις μητροπολιτικές περιοχές Ηρακλείου και Χανίων η ενεργειακή φτώχεια ακολουθεί το γενικό μοτίβο, είναι εντονότερη στις πιο αποστερημένες γειτονιές ενώ κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 13,3%.

Σύμφωνα επίσης με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την Κρήτη γίνεται φανερό ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στέγασης, φωτισμού, καυσίμων και κατοικίας αυξάνουν την περίοδο 2014-2021, κατά 22,3% και 15,5% αντίστοιχα. Καταλαμβάνουν επίσης την 3η θέση μεταξύ των δαπανών των νοικοκυριών στην Κρήτη, μετά τα είδη διατροφής και τις
μεταφορές, αντιστοιχώντας στο 12,% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2014-2021.

Image
ακρίβεια

Η έρευνα του Παρατηρητηρίου που διερεύνησε, την περίοδο 2020-2023, τις ανάγκες αγροτικών και αστικών περιοχών στην Κρήτη οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με πολλαπλές μορφές φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαπίστωσε ότι οι περιοχές αυτές φαίνεται να «μειονεκτούν» σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες περιοχές στην Κρήτη καθώς τα επίπεδα εισοδηματικής φτώχειας, ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, γήρανσης, ανειδίκευτης εργασίας, χαμηλής εκπαίδευσης, ελλιπούς προσβασιμότητας στις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας, ενεργειακής φτώχειας, είναι συγκριτικά υψηλότερα.

Επιπροσθέτως, υψηλότερη είναι η ερημοποίηση και η εγκατάλειψη στις αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα επίσης, με το δείκτη υλικής και κοινωνικής αποστέρησης, περίπου 1 στα 3 νοικοκυριά στην Κρήτη και την
Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες που θεωρούνται κρίσιμες για την ευημερία, μεταξύ αυτών και της θέρμανσης, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αντίστοιχη αναλογία είναι περίπου 1 προς 10.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εγκλωβίστηκαν σε αεροπλάνο στην Αθήνα εν μέσω καύσωνα: «Στάζαμε από τη ζέστη»

Συγχαρητήρια ανακοίνωση του της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την διάκριση του καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη

Κρήτη: "Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία..." - Σε αναζήτηση δροσιάς εν μέσω καύσωνα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis