Κρήτη

Κρήτη: Εντυπωσιακές εικόνες από το φράγμα Αποσελέμη (Βίντεο)

φραγμα αποσελεμη.jpg

Εντυπωσιακές εικόνες, με…  πίδακες νερού αλλά και από τα ενδότερα του Φράγματος Αποσελέμη, κατέγραψε ο φακός του ekriti.gr.

Σήμερα το φράγμα έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού από την ημέρα κατασκευής του και απομένει ακόμα  ένα μέτρο από το σημείο όπου θα αρχίσει η υπερχείλιση.
Στον ταμιευτήρα του έργου υπολογίζεται πως έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 23 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και με τις βροχές που αναμένονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο εκτιμάται πως το φράγμα θα ξεχειλίσει. 

Όμως για να γίνει ομαλά η όλη διαδικασία ο ΟΑΚ ως φορέας διαχείρισης του έργου, άνοιξε τον αγωγό εκκένωσης του φράγματος για ελεγχόμενη διοχέτευση του νερού κατάντη του φράγματος στην υφιστάμενη κοίτη του Αποσελέμη και ταπείνωση της στάθμης του ταμιευτήρα.

Περίπου 50.000 κυβικά νερού την ώρα οδηγούνται στην κοίτη του Αποσελέμη ενισχύοντας τον υδροφόρο ορίζοντα κατάντη του φράγματος αλλά και αναζωογονώντας την χλωρίδα που βρίσκεται στις όχθες του χείμαρρου ποταμού.  

Παράλληλα ο Οργανισμός αποφάσισε το κλείσιμο του παραλίμνιου δρόμου του ταμιευτήρα αφού η στάθμη του νερού έχει ανέβει και η κίνηση πεζών ή οχημάτων καθίσταται επικίνδυνοι.
 

Μόνο η στέγη του ναού του Αγίου Θεοδώρου φαίνεται πλέον στις φωτογραφίες από τον βυθισμένο οικισμό του Σφενδυλίου.
 

Από αυτό εδώ το σημείο θα γίνει η υπερχείλιση του φράγματος.
 

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία μόλις η στάθμη του νερού φθάσει στο 2,16 θα αρχίσει η υπερχείλιση.
 

Από τον υπερχειλιστή το νερό θα οδηγηθεί στην κοίτη του Αποσελέμη.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!