Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Δεκάδες οι φορείς που συμμετέχουν στην απεργία

απεργια
 clock 13:34 | 10/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Δεκάδες είναι οι φορείς που συμμετέχουν από το Ηράκλειο και όλη την Κρήτη στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου, και δίνουν δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις κόντρα στη λιτότητα και τα μέτρα του μνημονίου:

Ο Σύλλογος Εκδοτών - Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Ηρακλείου

Ο ΣΕΒΗ εκτιμά πως τα προβλήματα του κλάδου μας έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς από την κυβέρνηση. Ακόμα και στα θέματα που υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση τους δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση. Η αποκλειστική απασχόληση με τη διαπραγμάτευση και η μονομερής επαφή με τους εκπροσώπους των «εταίρων» έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο στοιχείο που να εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου του βιβλίου. Στις παρούσες συνθήκες της οξύτατης κρίσης η διαιώνιση των άλυτων προβλημάτων μας αποτελεί από μόνη της παράγοντα διάλυσης του κλάδου. Η απουσία κυβερνητικών παρεμβάσεων μέχρι σήμερα ευνοεί μόνο τις μεγάλες αλυσίδες του χώρου, καθώς και όλους τους «επισκέπτες» που αντιμετωπίζουν το βιβλίο σαν ένα απλό εμπορικό προϊόν, οδηγώντας το στην απαξίωση και κερδοσκοπώντας στην πλάτη των αναγνωστών.
 
Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων και των επαγγελματιών έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.
 
Συμμετέχουμε στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου και απαιτούμε:
 
Την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου και την επικαιροποίηση του νόμου. Την επέκταση της σε όλα τα βιβλία, ιδίως στα ξενόγλωσσα φροντιστηριακά βιβλία. 
Την κατάργηση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ στην εκτύπωση και γενικότερα στις εργασίες παραγωγής του βιβλίου, για να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής τους. 
Την καθιέρωση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα χαρτικά με την αναγνώριση του υποχρεωτικού της χρήσης τους, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και γενικότερα στην καθημερινότητα του πολίτη. 
Την μείωση του συντελεστή 28% στο φόρο εισοδήματος και καθιέρωση αφορολόγητου ορίου, καθώς και την κατάργηση του μέτρου της προκαταβολής φόρου. 
Την διατήρηση του ύψους της κύριας και επικουρικής σύνταξης τη μείωση των εισφορών, την κρατική ενίσχυση του ΟΑΕΕ, αλλά και την καθιέρωση εναλλακτικών τρόπων αποπληρωμής των οφειλών προς τον Οργανισμό. 
Την κατάργηση των νόμων που επιταχύνουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, καθώς και την πρόβλεψη κάλυψης όσων κινδυνεύουν από την αδυναμία εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δανείων. 
Την ριζική αντιμετώπιση της καταιγίδας των παζαριών στο χώρο του βιβλίου και των ψευδοπροσφορών των συγκροτημάτων του Τύπου. 
Την κατάργηση του παράλογου νόμου για τις Κυριακές. 
Τον σχεδιασμό πολιτικής βιβλίου με έμφαση στην εκπαίδευση και την ίδρυση βιβλιοθηκών και επανεκκίνηση όσων έχουν αδρανήσει. 
Συνάδελφοι, από τις επιλογές που ανοίγονται μπροστά μας πρέπει να απορρίψουμε όλες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε περαιτέρω παραίτηση και συμβιβασμούς. Με την αναμονή μέχρι σήμερα δεν πετύχαμε τίποτα. Κάθε μέρα, κάθε μήνας, κάθε χρόνος είναι χειρότερα από πριν. Πρέπει να βγούμε μπροστά, να στηρίξουμε τα βιβλιοπωλεία μας, τις οικογένειες μας, τη ζωή μας.
 
Αποφασίζουμε και προτείνουμε στο Σύλλογο μας τη στήριξη της απεργίας της 12ης  Νοεμβρίου με την συμμετοχή μας σε αυτήν. Προτείνουμε το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων μας από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι και τη συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργιακή πορεία.

Ο Σύνδεσμός Πωλητών Πετρελαιοειδών Ν. Ηρακλείου

Ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Ν. Ηρακλείου συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., 
της Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η. και της Π.Ο.Π.Ε.Κ. και καλεί  όλους τους συναδέλφους την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 σε Τοπική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας ώρα 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
 
Ως  Ένωση Ηρακλείου σε κοινή συμπόρευση  με τις θέσεις της  Ομοσπονδία μας (Π.Ο.Π.Ε.Κ.)
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ  για: 
-Την μεθόδευση διάλυσης του Επικουρικού μας Ταμείου (ΤΕΑΠΥΚ) και την απώλεια 200.000.000 € από τα
αποθεματικά του.                  
-Την υπερφορολόγηση των Πρατηριούχων και την υποχρέωση τους σε προκαταβολή φόρου κατά 100%.
-Την επιβάρυνση με φόρους και τέλη στις τιμές των καυσίμων κατά 67%.
-Την ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων, σε βάρος των δημοσίων εσόδων, η απώλεια των οποίων εκτιμάται σε 1 δις ευρώ ετησίως.
-Τις αντιανταγωνιστικές συνέπειες σε βάρος των καταναλωτών, από την αδιαφορία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να παρέμβει στην εφαρμογή των κανόνων του ελεύθερου υγιούς ανταγωνισμού και των διατάξεων του Ν. 3959/2011.

O Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

Το Διοικητικό συμβούλιο  του  Εμπορικού  Συλλόγου Χανίων σε  έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 αποφάσισε την συμμετοχή του στην Γενική Πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου  , με κλείσιμο των καταστημάτων.
            “Αυτή η βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων πρέπει να βρει απέναντι της ισχυρά εμπόδια ,πρέπει να πάρει μαζική απάντηση . Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ,την Ε.Ε. και τα μονοπώλια . Ανεξάρτητα από τι ψήφισε ο κάθε ένας από εμάς στις τελευταίες εκλογές δεν πρέπει να δεχτούμε να περάσουμε μόνοι την θηλιά στο λαιμό μας .Δεν πρέπει να τους παραδώσουμε τα κλειδιά των μαγαζιών μας.Τα μετρά που φέρνουν για την ανάκαμψη και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν θα πρέπει να έχουν την σιωπηρή αποδοχή μας .
 Απεργούμε , να σηκώσει κεφάλι ο λαός μας .Ø
 Απεργούμε , να σπάσει το κλίμα απογοήτευσης και της μοιρολατρίας του «δε γίνεται τίποτα » .Ø
 Απεργούμε , να χτυπηθεί ο φόβος και η τρομοκρατία που σπέρνουν τα μονοπώλια .Ø
 Απεργούμε ,βγαίνουμε στο δρόμο υψώνουμε τείχος αντίστασης στον πόλεμο που μας κήρυξαν.Ø
 Απεργούμε ,μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες όλους αυτούς που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές.Ø
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αλλά και όσοι στηρίζουν τον ευρωπαϊκό μονόδρομο οδηγούντην πλειοψηφία των μικρών έμπορων σε αδιέξοδο σε φτώχεια και σε χρεοκοπία . Μας γδέρνουν με την αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ .Μας κυνηγάνε ανελέητα για χρέη στην Εφορία ,στον ΟΑΕΕ, στις Τράπεζες. Έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί .Τσακίζουν συντάξεις και παροχές υγείας .
Την ίδια ώρα χαρίζουν χρέη και μοιράζουν μποναμάδες και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.
Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί .Όλοι στον αγώνα !Ξεσηκωμός παντού !
 
Συνάδελφοι –σες
 
Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Χαράτσια, οφειλές σε Τράπεζες, ΟΑΕΕ, Εφορία . Σειρά έχουν νέοι αντιλαϊκοί νόμοι που προβλέπει το 3ο μνημόνιο .Ο κατήφορος δεν έχει τέλος .
Η νέα κυβέρνηση υλοποιεί ταχύτατα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και της απαιτήσεις των μονοπωλίων , των βιομηχάνων ,των τραπεζιτών ,των εφοπλιστών και των μεγαλέμπορων.
 
Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου αντιστεκόμαστε ,κλείνουμε τα μαγαζιά μας συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις :
 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
 
• Κατάργηση του 26%.
• ΟΧΙ στην αύξηση της προκαταβολής και του Φ.Π.Α Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Καμία μείωση κύριας και επικουρικής σύνταξης.. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στον ΟΑΕΕ.
• Κατάργηση των νόμων που επιταχύνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος .
• ΟΧΙ στις ρυθμίσεις που απελευθερώνουν επαγγέλματα προς όφελος των Μονοπωλίων.
 
Όλοι στη συγκέντρωση στις 10:πμ στις 12 Νοέμβριου στην Πλατεία 1866.

ΠΑΜΕ Ηρακλείου:

Εργατικό-λαϊκό ΜΠΛΟΚΟ στα αντιασφαλιστικά, αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης!

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες

Κανένας στη δουλειά, κανένας και καμία στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι! Κανένας άνεργος μόνος του!
Όλοι μια γροθιά! Όλοι στο δρόμο του απεργιακού αγώνα!
Συμμετέχουμε μαζικά, μαχητικά στην γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία.
Νεκρώνουμε τα πάντα!
Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης!
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
Τέρμα πια στη φοροληστεία! Κάτω οι φόροι, σημερινοί και προηγούμενοι!
Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Όχι στις ομαδικές απολύσεις!
Όχι στους μισθούς πείνας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κανένας χωρίς συλλογική σύμβαση, κανένας ανασφάλιστος!
Κάλυψη των απωλειών τώρα! Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων! Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
Κεφάλαιο – ΕΕ – Κυβέρνηση προχωρούν σε ένα τεράστιο προμελετημένο αντεργατικό έγκλημα!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

Δε θα χαρίσουμε την κοινωνική ασφάλιση που κατακτήθηκε με αίμα!
Δε δεχόμαστε τις συντάξεις πείνας!
Δεν δεχόμαστε να γίνει η ασφάλιση προνόμιο λίγων!
Δε θα γίνουμε τροφή στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλέμπορων στο χώρο της υγείας που ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια και περιμένουν την ψήφιση των μέτρων.
Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους!

Είναι το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην υγεία και την πρόνοια. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, τη προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες.

Όλα αυτά τα έχουμε χρυσοπληρώσει με ιδρώτα, κόπο και αίμα, εμείς και οι προηγούμενες γενιές! Δεν μας τα χάρισε κανείς!
Κανένας να μην παρασυρθεί από τα ψέματα της βρώμικης κυβερνητικής προπαγάνδας ότι δήθεν τα μέτρα θα αποδώσουν «δικαιοσύνη και ισότητα». 
Κανένας να μην ξεγελαστεί από την επιχείρηση διαχωρισμού των εργαζόμενων! Το «διαίρει και βασίλευε» είναι η προσφιλής τους τακτική για να περνούν τα μέτρα!
Οι δήμιοι εμφανίζονται ως σωτήρες του ασφαλιστικού!
Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη 500 ευρώ και έρχονται νέες σαρωτικές μειώσεις, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνεχώς υποβιβάζονται, τα νοσοκομεία καταρρέουν, τα κέντρα υγείας κλείνουν!
Την ίδια στιγμή χαρίζονται στην καπιταλιστική μεγαλοεργοδοσία χρέη εκατομμυρίων, απαλλάσσονται από εισφορές στα ταμεία, από πρόστιμα, από φορολογία, επιδοτούνται με ζεστό χρήμα που αρπάζουν από τις δικές μας αιματηρές θυσίες!
Καταργούν εντελώς το δικαίωμα στη σύνταξη και την ασφάλιση για τις νεότερες γενιές!
Καταδικάζουν τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες στην δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα με συντάξεις φιλοδωρήματα.
Φέρνουν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς εξαιρέσεις. Καταργούν τα ΒΑΕ, διατυπώνουν σαφείς θέσεις αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων.
12 Νοέμβρη Απεργούμε!

Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.  Όρια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. 
Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ «στην ώρα τους». Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων. Επαναφορά των ΒΑΕ για τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίστηκαν.

Εμείς, ο εργαζόμενος λαός, έχουμε μόνο μια διέξοδο. Να ξεσηκωθούμε!

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την άθλια ζωή, την ανεργία, τη μισή δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα για να αυγαταίνουν τα κέρδη λίγων.
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη παντού, στους κλάδους και τις γειτονιές, είναι το δικό μας όπλο!
Δυναμώνουμε την ενότητά μας, τα σωματεία μας, συσπειρωνόμαστε με το ΠΑΜΕ, χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία για ρήξη και ανατροπή με την ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων! Για ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού όχι των λίγων!

ΕΣΗΕΠΗΝ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν  στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2015 που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ.
Η απεργία, από τις 06.00 της Πέμπτης 12/11 έως τις 06.00 της Παρασκευής 13/11, κηρύσσεται σε όλα τα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά), την ΕΡΤ και τα άλλα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ της χώρας, καθώς και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και τα γραφεία Τύπου.
Από την απεργία εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν το ρεπορτάζ των κινητοποιήσεων, ενώ στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ επιτρέπεται η μετάδοση δελτίων με μοναδικό θέμα την κάλυψη της γενικής απεργίας.
Στα portals θα επιτραπεί  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΜΟΝΟ η ανάρτηση ειδήσεων σχετικών με τις κινητοποιήσεις.
Αντιδρούμε δυναμικά στις εξελίξεις για το Ασφαλιστικό καθώς εντάσσονται στην γενικότερη κατεύθυνση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της μετατροπής, ενός κοινωνικού δικαιώματος σε ατομική υπόθεση. Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική υλοποίησης των κατευθύνσεων της ΕΕ κατ'  απαίτηση της εργοδοσίας συνολικά, που αποσκοπεί στην ενοποίηση των Ταμείων και των παροχών με στόχο τη συρρίκνωση των συντάξεων, της πρόνοιας, της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς τα ελάχιστα όρια. Και επισημαίνουμε ότι στη χρηματοδότηση του κύριου Ταμείου μας, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το κράτος δεν είχε και δεν έχει συμμετοχή, ενώ αντίθετα έχει καταληστεύσει τα αποθεματικά του με το PSI.
Διεκδικούμε:
-Την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης.
Να μην υποστούμε μείωση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Τη διατήρηση και υπεράσπιση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.
Να μην περάσει κανένας νόμος που θα παρεμποδίζει το δικαίωμα στην απεργία.
Να σταματήσει τώρα η φοροκαταιγίδα.
Προστασία των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας.

ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ & ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ Δ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,         Δ.ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ, ΜΟΙΡΩΝ & ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ 

Εργαζόμενες, άνεργες,  αυτοαπασχολούμενες, γυναίκες της υπαίθρου, συνταξιούχοι, νέες γυναίκες, νέες μητέρες,

Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε τη συνταξιοδότηση να γίνεται άπιαστο όνειρο για τις νέες γυναίκες, να βγάζουν από τη λίστα των ΒΑΕ εργαζόμενες πχ στην καθαριότητα. Να μας φορτώνουν σε 6μήνες μέχρι 17χρόνια παραπάνω χρόνια εργασίας. 
Δε συμβιβαζόμαστε η μητρότητα να "επιβραβεύεται" με ανεργία και κακοπληρωμένη - μισοανασφάλιστη δουλειά. 
Δε θα δεχθούμε να ματώνουμε με τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, τη φορολεηλασία, που τσακίζει ιδιαίτερα αυτοαπασχολούμενες και γυναίκες της υπαίθρου, τις αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, τις αυξήσεις σε εισιτήρια στα ΜΜΜ, ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο. 
Δε θα δεχθούμε να στερούμαστε εμείς και τα παιδιά μας τον παιδικό σταθμό, το δάσκαλο, το γιατρό, το νοσοκομείο και το φάρμακο και οι εκμεταλλευτές του λαού να τρίβουν τα χέρια τους για τα νέα αντιλαϊκά προνόμια. 
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι μόνο τα «προεόρτια» του αντιλαϊκού λογαριασμού, που ετοιμάζει κυβέρνηση, ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι κομμάτι της νέας αντιασφαλιστικής θύελλας. 

Κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά συνδέεται άμεσα με τις παροχές υγείας, κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.  Αφορά την άδεια μητρότητας, ασθένειας, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις επαγγελματικές ασθένειες, από εργατικό ατύχημα, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κάθε μέλους της λαϊκής οικογένειας. Αυτές τις κατακτήσεις δεν μας τις χάρισαν. Είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων.  
Δεν «τσιμπάμε» στους επικοινωνιακούς ελιγμούς και στα τεχνάσματα που μας σερβίρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Έρχεται να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μας λένε ότι θέλουν να αποδώσουν «δικαιοσύνη και ισότητα»
Εννοούν «ισότητα» στις συντάξεις πείνας, στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας. Την ίδια στιγμή, χαρίζουν πρόστιμα και χρέη εκατομμυρίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, απαλλαγή των εργοδοτών από τις  ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία. Μετατρέπουν σε ανταποδοτική την κοινωνική μορφή της ασφάλισης.  

Μας λένε, μέσω του κυβερνητικού τύπου, ότι «την 30άρα δεν τη νοιάζει πότε θα πάρει σύνταξη»
Να μη ξεγελαστεί καμιά από την επικίνδυνη λογική της διαίρεσης των εργαζομένων. Μας ζητάνε να κάνουμε διαγωνισμό για το ποια έχει τα περισσότερα ένσημα, για να έχει και τις καλύτερες παροχές και τη μεγαλύτερη σύνταξη. Να βλέπουμε ως ένοχη τη μάνα, τη γιαγιά και όχι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που φέρνει φτώχεια, ανεργία, ανασφάλιστη δουλειά. Η νέα γυναίκα θέλει μόνιμη και σταθερή δουλειά, με εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. 

Μας λένε ότι οι γυναίκες καταγράφουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους άντρες, που φτάνει συγκεκριμένα τα 82,4 έτη έναντι 76,4 ετών: 
Όμως, το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο δεν σημαίνει και ότι η υγεία τους βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Καμιά όμως έρευνα δεν ασχολείται με την ποιότητα της υγείας μας, τις συνθήκες  εργασίας, τις επιπτώσεις από τα ακανόνιστα ωράρια,  τη ζωή «λάστιχο». Φέρνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα χωρίς εξαιρέσεις. Φέρνει τη σφραγίδα των κατευθύνσεων της ΕΕ για την «ενεργό γήρανση».

Μας λένε ότι «η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς ανδρών και γυναικών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι βήμα για την ισότητα»
Κάνουν «σκονάκι» από τις αποφάσεις της ΕΕ που θεωρεί «διάκριση εις βάρος των γυναικών» την διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η πενταετής διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε πρόωρη συνταξιοδότηση. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας και της βιολογικής διαφοράς των γυναικών, των κοινωνικών και οικογενειακών βαρών που επωμίζονται οι εργαζόμενες γυναίκες στα πλαίσια μιας κοινωνίας που μεταβιβάζει συνεχώς κοινωνικές υπηρεσίες στις πλάτες τους.

Μας θέλουν όλο και πιο φτηνές και αναλώσιμες για να διασφαλίσουν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, να αυγατίσουν τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών και  των μεγαλεμπόρων στην υγεία!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ   ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ!
Με αγωνιστική δράση και λαϊκή αλληλεγγύη να επιβάλουμε τη θέληση και το δίκιο μας, τη διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. 

Έκτακτοι Αρχαιολόγοι:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Σήμερα ερχόμαστε για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με τα σκληρά μέτρα που κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ θέλουν να προσθέσουν στις πλάτες όλων των εργαζομένων, των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων για να αυγατίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Τα αντιασφαλιστικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και ουσιαστικά μετατρέπουν την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υπόθεση για κάθε εργαζόμενο, απαλλάσσοντας κράτος και εργοδοσία από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους!  Είναι το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην υγεία και την πρόνοια. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες. Όλα αυτά τα έχουμε χρυσοπληρώσει με ιδρώτα, κόπο και αίμα, εμείς και οι προηγούμενες γενιές! Δεν μας τα χάρισε κανείς!

Ιδιαίτερα εμείς, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, είναι αδύνατον να μαζέψουμε 40 χρόνια ασφάλισης. 
Ακούγεται μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι “καλά, εμείς δεν θα πάρουμε σύνταξη”. Η παραδοχή αυτή είναι μεγάλη υποχώρηση. Δηλ. τι λέμε συνάδελφοι, ότι αποδεχόμαστε να είμαστε εξαθλιωμένοι στα γεράματά μας κυνηγώντας προνοιακά επιδόματα και ζητιανεύοντας από τα παιδιά μας ή το παίρνουμε αψήφιστα, θεωρώντας εκείνη την ώρα μακρινή;

Όσα γίνονται μας αφορούν όλους. Αφορούν τους παππούδες μας και τους γονείς μας. Αφορούν το μέλλον μας, το αν θα γίνουμε βαρίδια στα παιδιά μας ή θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής αργότερα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι τίποτα δεν γίνεται και ότι αυτή είναι η μοίρα μας. Εμείς φτιάχνουμε την μοίρα μας. 

Στις 12 Νοέμβρη κλείνουμε τις υπηρεσίες, γεμίζουμε τους δρόμους.

Το ζήτημα της απεργίας συζητήθηκε και στη Γενική Συνέλευση του Σ.ΕΚ.Α. την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο λιγότερο από ότι έπρεπε. Εκεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. τάχθηκε με την άποψη να συμμετέχει ο Σύλλογος στην απεργία με το πλαίσιο και τις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ, χωρίς κανένα επιχείρημα, μόνο και μόνο για να μην πάει κόσμος στο Π.Α.ΜΕ και δυστυχώς η άποψη αυτή υπερψηφίστηκε οριακά.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η ιστορία είναι γνωστή από παλιά. Δύο αντιλήψεις συγκρούονται στο εργατικό κίνημα και στον Σύλλογό μας. Από τη μία η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία στο όνομα του “ρεαλισμού” και του “διαλόγου”, όπου η δράση περιορίζεται σε ανέξοδο χαρτοπόλεμο και δικομανία. Η άλλη είναι η οργάνωση των εργαζομένων με μπροστάρη την διοίκηση του σωματείου για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή μας. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. έχει διαλέξει στρατόπεδο. Το προηγούμενο τρίχρονο άλλοτε καταδίκαζε τη ΓΣΕΕ και έσερνε τον Σύλλογό μας στο “Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων”, όπου ακόμα περιμένουμε να μάθουμε ποια σωματεία συμμετέχουν, και άλλοτε, όταν ο προηγούμενος χυλός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ (γιατί αυτοί το έστησαν σαν αντιΠΑΜΕ μέτωπο και μάλιστα κατηγορώντας το ΠΑΜΕ για διάσπαση!!!) δεν λειτουργούσε, όπως όλο το τελευταίο διάστημα της “αριστερής” κυβέρνησης, ξαναγυρνάν στην αγκαλιά της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ.

Ας αναλογιστούμε συνάδελφοι, με ποιους θα απεργήσουμε και θα πορευτούμε; Με αυτούς (ΓΣΕΕ) που παλιότερα ο Σ.ΕΚ.Α. καταδίκασε με ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης, επειδή ήταν ο μεγαλύτερος “ενοικιαστής” εργαζομένων μέσα από τα προγράμματα των ΜΚΟ; Με αυτούς που έχουν την ανταγωνιστικότητα για καραμέλα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών κάνοντας εμάς φτηνότερους; Αυτοί δεν υπέγραψαν μέσα από τους περίφημους “κοινωνικούς διαλόγους” τον βασικό μισθό των 586 ευρώ μικτά και των 511 ευρώ μικτά για κάτω των 25 χρόνων; Αυτοί (ΓΣΕΕ) δεν καλούσαν με ανακοίνωσή τους σε υπερψήφιση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα; Αυτοί τώρα δεν είναι εξαφανισμένοι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, που διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση και δρομολογούνται επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Αυτοί είναι οι εμπνευσμένοι καθοδηγητές για την πλειοψηφία του ΔΣ; Να τους χαίρονται!
Το λέμε με πλήρη επίγνωση ότι είναι ντροπή για τον Σύλλογό μας να χειροκροτά τον κάθε Παναγόπουλο. Και οι σοφιστείες του τύπου «ναι πηγαίνουμε στη ΓΣΕΕ αλλά δεν συμφωνούμε με τα έργα της» θυμίζει πολύ το «εφαρμόζω το μνημόνιο αλλά δεν συμφωνώ με αυτό» της συγκυβέρνησης, και τα δύο θυμίζουν το δακρύβρεχτο «αμάρτησα για το παιδί μου»!!! Εξάλλου με την ίδια λογική θα μπορούσαν να μετέχουν στις κινητοποιήσεις του Π.Α.ΜΕ. χωρίς να συμφωνούν σε όλα. 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η απεργία αυτή πρέπει να πετύχει, να έχει συμμετοχή, να δώσει ώθηση για το επόμενο διάστημα και τα δύσκολα που έρχονται. 
Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν μας. Ή εμείς θα σηκώσουμε κεφάλι ή θα μας τσακίσουν. 

Σας καλούμε όλους να κάνετε δική σας υπόθεση την απεργία. Να μιλήσετε με συναδέλφους, με φίλους και γνωστούς.
Με αισιοδοξία και πείσμα να συμβάλλουμε όλοι για την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Για να δηλώσουμε ότι δεν συναινούμε στην σφαγή μας. Για να απαιτήσουμε ότι μας αξίζει.

Συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σε όλη την Ελλάδα γυρνώντας την πλάτη στους ξεπουλημένους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ. 

Όλοι δυνατά και αποφασιστικά στην απεργία στις 12 Νοεμβρίου 

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Π.Α.ΜΕ.

Στο Ηράκλειο στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
Στην Αθήνα στις 10:30 στην Ομόνοια.
Στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 στο άγαλμα Βενιζέλου


 

 
 
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis