Της Άννας Κωνσταντουλάκη
Θα πρέπει ή όχι να χορηγείται αντιπηκτική αγωγή σε ασθενείς με επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής καταγεγραμμένα στη μνήμη βηματοδότη ή απινιδωτικής συσκευής, χωρίς ηλεκτροκαρδιογραφική πιστοποίηση της αρρυθμίας;
Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ κόσμο, καθώς πρόκειται για την συχνότερη αρρυθμία στους ασθενείς άνω των 65, διπλασιάζει τη θνητότητα, τριπλασιάζει την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας και πενταπλασιάζει την εμφάνιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Την απάντηση, δίνει σημαντική μελέτη που σχεδιάστηκε από την Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια σίγουρη κατευθυντήρια γραμμή.
Η μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 2.500 ασθενείς δημοσιεύθηκε σ’ ένα από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά του κόσμου, το New England Journal of Medicine με την υπογραφή καθηγητών Μανόλη Σημαντηράκη, Γρηγόρη Χλουβεράκη και Παναγιώτη Βάρδα.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Μανόλης Σημαντηράκης μίλησε στο Ράδιο Κρήτη για τα ευρήματα της έρευνας που έγινε σε 18 χώρες και οδηγούν στο αρχικό συμπέρασμα ότι η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων σε αυτούς τους ασθενείς, πρέπει να αποφεύγεται.

(Ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Μανόλης Σημαντηράκης)
Και αυτό γιατί η μελέτη έδειξε ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν μειώνονται, ενώ αυξάνονται οι απειλητικές για την ζωή αιμορραγίες. Η κλινική πρακτική μέχρι τώρα ήταν σχετικά αυθαίρετη, με ορισμένους γιατρούς να είναι υπέρ και άλλους κατά της χορήγησης αντιπηκτικών φαρμάκων.
Ο κ. Σημαντηράκης τόνισε: «Σίγουρα θα ακολουθήσουν υπο-αναλύσεις της κύριας μελέτης για να διευκρινισθεί εάν κάποια υποομάδα ασθενών ενδεχομένως ωφελείται από το φάρμακο.
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, αναμένονται τους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα μιας άλλης, παρόμοιας πολυκεντρικής μελέτης, στην οποία εξετάζεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια ενός άλλου αντιπηκτικού φαρμάκου (απιξαμπάνη) σε τέτοιους ασθενείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηράκλειο: Νεκρός ο οδηγός από το τροχαίο στη Βιομηχανική Περιοχή...
Τραγωδία με 47χρονο σε παραλία του Ηρακλείου