Κρήτη

Κρήτη: Απεργία πείνας από 70χρονη - "Μου πήραν τα λεφτά, ας μου πάρουν και τη ζωή"

απεργία πείνας χανιά

Μπροστά στο κτήριο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων παραμένει από την Κυριακή μια 70χρονη γυναίκα από την Αθήνα, πραγματοποιώντας απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη με τον τρόπο αυτό για την απώλεια όλων των οικονομιών της, μετά την ανακεφαλαιοποίηση στην οποία προχώρησε η τράπεζα.
 
Η κ. Βασιλική Παπαδοπούλου – Αντζά, η οποία κατοικεί μόνιμα στο Αιγάλεω, καταγγέλλει ότι έχασε όλη της την περιουσία, περίπου 160.000 ευρώ, με τη μετατροπή του καταθετικού της λογαριασμού σε επενδυτικό, τον Απρίλιο του 2015. Όπως λέει η ίδια ο διευθυντής του καταστήματος Περιστερίου της Τράπεζας Χανίων έπεισε τον γιο της να μεταφέρει τα χρήματά τους στον επενδυτικό λογαριασμό "ΑΠΟΔΙΔΩ" υποσχόμενος μεγαλύτερες αποδόσεις. Η ίδια η 70χρονη γυναίκα αναφέρει στο ekriti: «Δεν πήραμε ποτέ στα χέρια μας την τελευταία σελίδα του συμβολαίου που έλεγε ότι τα χρήματά μας μετατρέπονται σε μετοχές της τράπεζας και ότι ο λογαριασμός ήταν επενδυτικός. Ο συγκεκριμένος διευθυντής, ακολουθώντας εντολές της τράπεζας κατάφερε με τον ίδιο τρόπο να πουλήσει το συγκεκριμένο προϊόν σε μας αλλά και σε εκατοντάδες άλλους ανυποψίαστους καταθέτες».
 
Με τον τρόπο αυτό οι καταθέσεις της οικογένειας μετατράπηκαν σε συνεταιριστικές μερίδες της Τράπεζας Χανίων. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο η αξία των μερίδων αυτών έπεσε κατακόρυφα από τα 35 στα 5 ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχουν και θεσμικοί επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση η οποία κρίθηκε απαραίτητη για τη διάσωση της τράπεζας. Την ίδια στιγμή είναι σε ισχύ η απαγόρευση ρευστοποίησης των μετοχών από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι μέτοχοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα χρήματά τους.
 
«Αποφάσισα να έρθω στα Χανιά και να παλέψω ακόμα και με την ίδια μου τη ζωή για το δίκιο μου. Εξήγησα στον διευθυντή της τράπεζας πως έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται να κάνω και νέα επέμβαση στο κεφάλι. Τους ζήτησα να μου δώσουν έστω ένα μέρος των χρημάτων μου να σώσω τη ζωή μου και δεν έχει έρθει ένας άνθρωπος από την τράπεζα να μου δώσει ένα ποτήρι νερό. Κοιμάμαι τα βράδια στο πάρκο απέναντι από το μέγαρο της τράπεζας και είμαι αποφασισμένη να φτάσω μέχρι τέλους. Αφού μου πήραν τις οικονομίες μιας ζωής ας πάρουν και τη ζωή μου μια ώρα αρχύτερα» λέει η 70χρονη γυναίκα.
 
Η απάντηση της τράπεζας
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης, τονίζει πως δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό. «Οι μετοχές της συγκεκριμένης πελάτισσας παραμένουν στη διάθεσή της, πλέον η αξία τους είναι στα 14 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο υπάρχει απαγόρευση ρευστοποίησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν μπορούμε να της δώσουμε τα χρήματά της. Αντιθέτως αν υπάρχουν ακόμα χρήματα στον καταθετικό της λογαριασμό ασφαλώς αυτά είναι στη διάθεσή της» λέει ο ίδιος. Ο κ. Μαρακάκης εξηγεί πως «τον Δεκέμβριο προτάθηκε σε όλους τους παλαιούς μετόχους να επανεπενδύσουν στην τράπεζα, να αγοράσουν με την χαμηλή τιμή και σήμερα όσοι μας εμπιστεύθηκαν βγήκαν κερδισμένοι αφού η τιμή της μετοχής έχει φτάσει στα 14 ευρώ». Για το «ρίσκο» των επενδυτικών λογαριασμών ο πρόεδρος της τράπεζας λέει πως όλοι οι καταθέτες είχαν ενημερωθεί και πως επωφελήθηκαν όσο απαλάμβαναν τις υψηλές αποδόσεις των συγκεκριμένων προϊόντων. «Τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο ύφεσης και είναι φυσικό να υπάρχουν παράπονα, όμως είμαι βέβαιος πως το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και οι αξία των μετοχών θα ανέβει κι άλλο», τονίζει ο ίδιος.
 
Ρεπορτάζ Μάριος Διονέλλης
 
Φωτογραφία: ΗΑΝΙΑ.news
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κόκκινος Πύργος: Έπεσε ... ξύλο, αλλά κανείς δεν μιλάει γι αυτό!

μπαρ

Για την παρέα των ντόπιων που διασκέδαζε τα ξημερώματα στον Κόκκινο Πύργο, στον δήμο Φαιστού, η κατάληξη της βραδιάς ήταν αναπάντεχη και όχι ... ευχάριστη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε ... ξύλο και μάλιστα ένας εκ των συμμετεχόντων του επεισοδίου μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο στο Ηράκλειο, στο ΠΑΓΝΗ. 

Ωστόσο, τα στόματα των πρωταγωνιστών παραμένουν ερμητικά κλειστά- δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις και εώς εκ τούτου για τις αστυνομικές αρχές επίσημα δεν καταγράφεται περιστατικό ξυλοδαρμού στο βιβλίο συμβάντων. 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Ανήλικος τραυματίστηκε από επικίνδυνους ελιγμούς jet ski

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τί κατέθεσε ο συζυγοκτόνος 17 ημέρες μετά τη δολοφονία - βίντεο

Άγριο επεισόδιο τα μεσάνυχτα - Έκαψαν 19χρονο με πυρσό