Την λήξη της αντιπυρικής περιόδου αναμένουν στην Κρήτη πολλοί αγρότες και παραγωγοί προκειμένου να προχωρήσουν στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών τους που έχουν σωρευτεί.
Την ίδια ώρα όμως, η παρατεταμένη ανομβρία και το γεγονός ότι ακόμα, αν και διανύουμε το τρίτο 10ημερο του Οκτώβρη, δεν έχει ρίξει σταγόνα νερό, είναι πολύ πιθανόν να παρατείνουν την αντιπυρική περίοδο πέραν της 31ης Οκτωβρίου που λήγει παραδοσιακά και να κρατήσει ακόμα και μέχρι τις 15 με 20 του Νοέμβρη.
Αυτό προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης αλλά θεωρείται εξαιρετικά πιθανό εάν ο καιρός συνεχίσει να μην χαρίζει βροχές στο νησί.
Αν υπάρξει παράταση τότε καμία καύση δεν θα μπορεί να γίνει και θα ισχύουν κανονικά όλα όσα προβλέπονται και το καλοκαίρι.
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Για σήμερα ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στην Κρήτη είναι κατηγορίας 4, δηλαδή πολύ υψηλός με το προσωπικό της Πυροσβεστικής να βρίσκεται επί ποδός με συνεχείς περιπολίες και αυξημένη ετοιμότητα να επέμβει οποτεδήποτε χρειαστεί.
Σήμερα αλλά και κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος κατηγορίας 4 και άνω, ισχύσει η απαγόρευση παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Αγωνία για τις δύο γυναίκες και τον 53χρονο
Βενιζέλειο: Νέα δεδομένα στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ