Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Άλλος για πρόεδρος; - Τα παράδοξα του "Καλλικράτη"

Image
Καλλικράτης
 clock 12:05 | 28/07/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Την πεποίθηση ότι ο «Κλεισθένης» εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με εγκυκλίους κι εφόσον δε δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία, θα ενισχύσει την ακυβερνησία στους δήμους, εξέφρασε ο πρώην δήμαρχος Χερσονήσου και πρόεδρος της Ένωσης δημάρχων Κρήτης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη» και την εκπομπή του Μ. Αργυράκη για τις παραδοξότητες του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 12 Ιουλίου.
 
Ανάμεσα στα «παράδοξα»  το γεγονός ότι οι πρώτοι σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα μπορούν να εκλέγονται παρά το ότι ο συνδυασμός τους θα παίρνει έδρες.
 
Ή ότι στα χωριά όπου πλέον οι υποψήφιοι για πρόεδροι και για μέλη των τοπικών συμβουλίων δεν θα μπορούν να κατεβαίνουν υποχρεωτικά με το συνδυασμό κάποιου δημάρχου, αλλά ανεξάρτητοι.
 
Στις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό απογραφής άνω των 300 κατοίκων και στις δημοτικές κοινότητες, η εκλογή των συμβούλων γίνεται κατά συνδυασμό. Και όχι υποχρεωτικά με το συνδυασμό κάποιου υποψήφιου δημάρχου.
 
Με τον «Κλεισθένη»  πλέον μπορούν 3 ή και περισσότεροι χωριανοί να κάνουν δικό τους ανεξάρτητο συνδυασμό για το χωριό -χωρίς καμία απολύτως εξάρτηση από κάποιον υποψήφιο δήμαρχο - μόνο με τον υποψήφιο πρόεδρο και τους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους.
 
Και όποιος συνδυασμός πλειοψηφήσει, κερδίζει.
 
Στις μικρές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό απογραφής κάτω από 300 κατοίκους η εκλογή προέδρου πάλι είναι ανεξάρτητη από τους υποψήφιους δημάρχους. Όποιος θέλει να βάλει για πρόεδρος καταθέτει μόνος του δήλωση στο Πρωτοδικείο και δημιουργείται ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλα τα ονόματα για το χωριό και εκλέγεται όποιος πάρει τους περισσότερους σταυρούς.
 
Το μεγάλο παράδοξο του Κλεισθένη είναι ότι δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο ποιος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος παίρνει περισσότερους σταυρούς στην περιφέρειά του. 
 
Έτσι μπορεί κάποιος να είναι για παράδειγμα πολύ ψηλά σε σταυρούς σε όλο το δήμο του, ακόμη και πρώτος με διαφορά, αλλά να μην εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, παρά το ότι ο συνδυασμός του θα πάρει παντού έδρες.
 
Αν ο δήμαρχος που εξελέγη παραιτηθεί, εκπέσει, αποβιώσει τότε το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει νέο δήμαρχο μεταξύ των συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τον πρώτο ή με το δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό
 
Πλέον ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων συμβούλων είναι τουλάχιστον ίσος με των αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας και μπορεί να είναι και έως 30% περισσότεροι υποψήφιοι.
 
Επίσης, από κάθε φύλο, από τις γυναίκες για παράδειγμα, πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40 % από όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού και όχι όπως τώρα, το 1/3 από τις έδρες.
 
Όπως είπε ο κ. Δοξαστάκης, πλέον το βασικό κριτήριο είναι ο μόνιμος πληθυσμός και όχι ο πραγματικός, ως εκ τούτου η αναδιανομή της «πίτας» των πόρων αποκτά άλλον χαρακτήρα ενώ καταργούνται τα δημοτικά διαμερίσματα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, και πλέον θα υπάρχουν μόνον δήμοι και κοινότητες.
Ακόμη, η γραφειοκρατία ενισχύεται και πάλι, καθώς τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να ψηφίζουν ακόμη και για τους … 4ψήφιους κωδικούς…

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis