Κρήτη

Κρήτη: Άλλος για πρόεδρος; - Τα παράδοξα του "Καλλικράτη"

Καλλικράτης

Την πεποίθηση ότι ο «Κλεισθένης» εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με εγκυκλίους κι εφόσον δε δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία, θα ενισχύσει την ακυβερνησία στους δήμους, εξέφρασε ο πρώην δήμαρχος Χερσονήσου και πρόεδρος της Ένωσης δημάρχων Κρήτης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη» και την εκπομπή του Μ. Αργυράκη για τις παραδοξότητες του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 12 Ιουλίου.
 
Ανάμεσα στα «παράδοξα»  το γεγονός ότι οι πρώτοι σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα μπορούν να εκλέγονται παρά το ότι ο συνδυασμός τους θα παίρνει έδρες.
 
Ή ότι στα χωριά όπου πλέον οι υποψήφιοι για πρόεδροι και για μέλη των τοπικών συμβουλίων δεν θα μπορούν να κατεβαίνουν υποχρεωτικά με το συνδυασμό κάποιου δημάρχου, αλλά ανεξάρτητοι.
 
Στις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό απογραφής άνω των 300 κατοίκων και στις δημοτικές κοινότητες, η εκλογή των συμβούλων γίνεται κατά συνδυασμό. Και όχι υποχρεωτικά με το συνδυασμό κάποιου υποψήφιου δημάρχου.
 
Με τον «Κλεισθένη»  πλέον μπορούν 3 ή και περισσότεροι χωριανοί να κάνουν δικό τους ανεξάρτητο συνδυασμό για το χωριό -χωρίς καμία απολύτως εξάρτηση από κάποιον υποψήφιο δήμαρχο - μόνο με τον υποψήφιο πρόεδρο και τους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους.
 
Και όποιος συνδυασμός πλειοψηφήσει, κερδίζει.
 
Στις μικρές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό απογραφής κάτω από 300 κατοίκους η εκλογή προέδρου πάλι είναι ανεξάρτητη από τους υποψήφιους δημάρχους. Όποιος θέλει να βάλει για πρόεδρος καταθέτει μόνος του δήλωση στο Πρωτοδικείο και δημιουργείται ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλα τα ονόματα για το χωριό και εκλέγεται όποιος πάρει τους περισσότερους σταυρούς.
 
Το μεγάλο παράδοξο του Κλεισθένη είναι ότι δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο ποιος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος παίρνει περισσότερους σταυρούς στην περιφέρειά του. 
 
Έτσι μπορεί κάποιος να είναι για παράδειγμα πολύ ψηλά σε σταυρούς σε όλο το δήμο του, ακόμη και πρώτος με διαφορά, αλλά να μην εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, παρά το ότι ο συνδυασμός του θα πάρει παντού έδρες.
 
Αν ο δήμαρχος που εξελέγη παραιτηθεί, εκπέσει, αποβιώσει τότε το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει νέο δήμαρχο μεταξύ των συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τον πρώτο ή με το δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό
 
Πλέον ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων συμβούλων είναι τουλάχιστον ίσος με των αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας και μπορεί να είναι και έως 30% περισσότεροι υποψήφιοι.
 
Επίσης, από κάθε φύλο, από τις γυναίκες για παράδειγμα, πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40 % από όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού και όχι όπως τώρα, το 1/3 από τις έδρες.
 
Όπως είπε ο κ. Δοξαστάκης, πλέον το βασικό κριτήριο είναι ο μόνιμος πληθυσμός και όχι ο πραγματικός, ως εκ τούτου η αναδιανομή της «πίτας» των πόρων αποκτά άλλον χαρακτήρα ενώ καταργούνται τα δημοτικά διαμερίσματα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, και πλέον θα υπάρχουν μόνον δήμοι και κοινότητες.
Ακόμη, η γραφειοκρατία ενισχύεται και πάλι, καθώς τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να ψηφίζουν ακόμη και για τους … 4ψήφιους κωδικούς…

 

Κρήτη

Κρήτη: Από μέσα Μάη θα φτάνουν κρουαζιέρες από γερμανικές εταιρείες

 Costa Luminosa-κρουαζιεροπλοιο

 Οι γερμανικές εταιρίες κρουαζιέρας TUI και Aida σχεδιάζουν να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία της μεσογειακής κρουαζιέρας στην Ελλάδα από τα μέσα Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες.

   Η TUI Cruises θα ξεκινήσει τις κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά στις 13 Μαΐου από την Κρήτη, με σταθμούς είτε στη Ρόδο, τον Πειραιά και τα Χανιά, είτε στην Κέρκυρα, το Κατάκολο και τον Πειραιά. Υπάρχουν έξι ανοιχτές ημερομηνίες για τις οποίες μπορούν να γίνουν ήδη κρατήσεις.

   Η Aida Cruises θα αρχίσει να δέχεται κρατήσεις από τις 20 Απριλίου και από τις 23 Μαΐου θα πραγματοποιεί επταήμερες κρουαζιέρες από την Κέρκυρα, με προορισμούς την Κρήτη, τη Ρόδο, το Κατάκολο και τον Πειραιά. Έως τις 22 Οκτωβρίου θα δοθούν συνολικά 22 ημερομηνίες.

   Οι δύο εταιρίες ζητούν προς το παρόν αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ για κορονοϊό πριν από την επιβίβαση στα κρουαζιερόπλοια, ενώ θα διενεργούν και τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: "Θύελλα" από τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ - Ζητά πίσω την έκταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου

Κρήτη - κορωνοϊός: Ακόμη μία "πρωτιά" των Ηρακλειωτών στα πρόστιμα

Κρήτη: Χειροδικίες, μηνύσεις και καταλήψεις για τα self test