Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Διευρύνει τον έλεγχο του διαδικτύου στον απόηχο των διαδηλώσεων

Image
Κούβα διαδηλώσεις
 clock 22:51 | 18/08/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Νέους κανονισμούς για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα του διαδικτύου εισήγαγε η κουβανική κυβέρνηση στον απόηχο των πρωτοφανών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουλίου, με τους πολέμιους του κομμουνιστικού καθεστώτος να κάνουν λόγο για απόπειρα πάταξης κάθε έκφρασης διαφωνίας και διαφορετικής άποψης. Όπως σε όλες σχεδόν τις μαζικές κινητοποιήσεις της εποχής μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να βγάλουν τους πολίτες της Κούβας μαζικά στους δρόμους.

Σύμφωνα με τα διατάγματα που έθεσε σε ισχύ η κουβανική κυβέρνηση, η υποκίνηση σε πράξεις που «διαταράσσουν τη δημόσια τάξη» καθίσταται έγκλημα, κάτι που ενδέχεται να καταστείλει σημαντικά την αντικυβερνητική ρητορική στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, οι πάροχοι του ίντερνετ στη χώρα θα πρέπει πλέον να απαγορεύουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όσους «διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ή πλήττουν την εικόνα του κράτους».

Οι μαζικές κινητοποιήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας από το κουβανικό καθεστώς, καθώς και για τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα – οι μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες – φέρεται να μην είχαν κάποιον κεντρικό οργανωτή, αλλά να οργανώθηκαν μέσω μίας διαδικτυακής κοινότητας. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αμέτρητες κοινοποιήσεις στο Facebook μίας απευθείας μετάδοσης της πρώτης διαδήλωσης κατά της κυβέρνησης, η οποία έλαβε χώρα στη μικρή πόλη του Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος του μέσου που οδήγησε σε αυτή την ογκώδη έκφραση δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης, θα προλάβει μία πιθανή επανάληψη της στο μέλλον.

Από την πλευρά της, η Αβάνα ανακοίνωσε ότι τα νέα διατάγματα έχουν σκοπό να προστατέψουν τους Κουβανούς από το ηλεκτρονικό έγκλημα, λειτουργώντας ως ασπίδα για τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα τους. Όμως, έχουν σκοπό να προστατέψουν και τους κρατικούς αξιωματούχους, με τους νέους κανονισμούς να διασφαλίζουν ότι «κανείς δεν μπορεί να δυσφημεί έναν αξιωματούχο της χώρας ή το επαναστατικό προτσές μας».

Οι Κουβανοί διαδηλωτές είχαν λάβει μία πρώτη γεύση αυτού του ελέγχου λίγο μετά το πέρας των διαδηλώσεων, όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram και εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Telegram. Καθότι το δίκτυο τηλεπικοινωνιών της χώρας βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της κουβανικής κυβέρνησης, η τελευταία φέρεται να ευθύνεται και για το συγκεκριμένο διαδικτυακό «μπλόκο» σε μία κοινωνία που απόκτησε πρόσβαση στο mobile ίντερνετ μόλις το 2018.

Ασύρματο ίντερνετ μέσω… high-tech μπαλονιών

Προτού τεθούν σε ισχύ τα συγκεκριμένα διατάγματα στην Κούβα, μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών από την Φλόριντα πρότειναν μία πιθανή λύση, ώστε να κρατήσουν… online τους Κουβανούς αντιφρονούντες χωρίς περιορισμούς.

Ειδικότερα, η λύση που έθεσαν στο τραπέζι, ώστε να περιορίσουν τον ασφυκτικό έλεγχο του κουβανικού καθεστώτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, ήταν να σταλούν ιπτάμενα μπαλόνια υψηλής τεχνολογίας στον κουβανικό ουρανό, τα οποία θα λειτουργούν ως δορυφόροι παροχής ασύρματου ίντερνετ στους Κουβανούς πολίτες.

Ωστόσο, παρότι στη θεωρία ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, διάφορες φυσικές, τεχνολογικές και διπλωματικές παράμετροι την καθιστούν μάλλον απίθανη, δήλωσαν διάφοροι ειδικοί στην αμερικάνικη εφημερίδα The Washington Post, με έναν μάλιστα να κάνει λόγο για «σενάριο βγαλμένο από το Χόλιγουντ».

Πηγή: BBC, THE WASHINGTON POST

ειδησεις:

Ηράκλειο: Ρεκόρ - 11 χρόνια μετά, περιμένει ακόμα τη σύνταξή της

Αχιλλέας Γκίκας στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείονται σκληρότερα μέτρα στην Κρήτη

Παγκόσμιοι αγώνες από την Αεραθλητική Ομοσπονδία στην Αγία Γαλήνη!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis