Κρήτη

Κορωνοϊός - Δήμος Φαιστού: Απολυμάνσεις λόγω κρουσμάτων

απολυμάνσεις στο Δ. Φαιστού

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Φαιστού, μετά από σχετική ενημέρωση για δύο κρούσματα κορωνοϊού σε οικισμούς εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Έπειτα από εντολή του Δημάρχου Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, ο Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας κ. Αντώνης Κωνσταντουλάκης και Υγείας κ. Νίκος Καργάκης, μετέβησαν τόσο στον οικισμό Μαγαρικαρίου, όσο και στον οικισμό Σίβα, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε απολυμάνσεις με στόχο την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Η Δημοτική Αρχή έθεσε άμεσα σε εφαρμογή όσα προβλέπονται από το Ειδικό Σχέδιο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το οποίο έχει καταρτίσει η Αντιδημαρχία Υγείας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δημάρχου και την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με βάση το Ειδικό Σχέδιο, όλες οι προσβάσεις από και προς τις οικίες των ατόμων που φέρονται να νοσούν από τον ιό, απολυμάνθηκαν με εγκεκριμένα απολυμαντικά σκευάσματα και τηρουμένων όλων των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας, όπως επίσης απολυμάνθηκαν κεντρικοί δρόμοι, πλατείες και σημεία πιθανής μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών.  Με βάση το Ειδικό Σχέδιο κατά της εξάπλωσης του ιού, οι δύο Αντιδήμαρχοι πραγματοποίησαν παράλληλα ενημέρωση προς τους κατοίκους των οικισμών για αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας και τήρηση του πρωτοκόλλου περιορισμού εξάπλωσης κατά του κορωνοϊού, ενώ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους προέδρους των κοινοτήτων και τον ΕΟΔΥ.

Τονίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα, οι στενές επαφές των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό πρέπει να παραμείνουν σε προληπτική καραντίνα, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκδηλώσει ή όχι συμπτώματα. Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν επίσης τη δεδομένη στιγμή, δεν προβλέπονται μαζικά rapid tests κοροναϊού, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ανιχνευθούν τουλάχιστον τρία θετικά κρούσματα στον ίδιο οικισμό. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έχουν διαβεβαιώσει τη Δημοτική Αρχή πως σε όποια περίπτωση χρειαστεί παρέμβαση, αυτή θα πραγματοποιηθεί άμεσα και στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όπως συνέβη και στην περίπτωση του πρώτου κύματος.

«Είναι γνωστό σε όλη τη χώρα πως οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες» τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης για να προσθέσει:

«Ως Δημοτική Αρχή έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε στο ακέραιο τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουμε λάβει, ενώ θέσαμε άμεσα σε εφαρμογή όσα προβλέπονται από το Ειδικό Σχέδιο του Δήμου μας, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από την πρώτη κιόλας ημέρα της καραντίνας. Όμως, είναι γνωστό πως η ευθύνη του καθένα είναι εκείνη που μαζί με τη συμβολή των ειδικών και την υποστήριξη του Δήμου, θα μπορέσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι’ αυτό φοράμε όλοι μάσκα, τηρούμε αποστάσεις, πλένουμε συχνά τα χέρια μας και τηρούμε στο ακέραιο τις υποδείξεις των ειδικών. Το δεύτερο κύμα απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Ας αποδείξουμε πως έχουμε όλοι μαζί την υπευθυνότητα να το αντιμετωπίσουμε όπως και το πρώτο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμος Φαιστού: Συνεχίζεται το πρόγραμμα καθαρισμών και πρασίνου

Κρήτη

Κρήτη: Συνάντηση Κουράκη με Καραμανλή και Κεφαλογιάννη για τον ΒΟΑΚ

Γιάννης Κουράκης

“Κλείδωσε” για την ερχόμενη Πέμπτη, το σημαντικό ραντεβού που θα έχει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης και μέλη της διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον πολύπαθο ΒΟΑΚ ενώ η συνάντηση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά από τα όσα ανέφερε ο Υπουργός, Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κατατεθούν όλες οι μελέτες για να δοθεί η απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ αναφέρθηκε στην προμελέτη οδικών και υδραυλικών έργων στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί και το ζήτημα των πέντε ανισόπεδων κόμβων, Μεσσαράς, Φοινικά, Κνωσσού, Κατσαμπά και αεροδρομίου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ που δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα του συγκεκριμένου δρόμου, ανακοίνωσε την ακριβή ημερομηνία για τη συνάντηση που θα έχει, μιλώντας σήμερα στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη ενώ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης νέων χαράξεων.

Μίλησε για την πρωτοβουλία του, που στάθηκε η αφορμή για την επικείμενη συνάντησή του στο Υπουργείο και στάθηκε στην αξία που θα έχει το γεγονός ότι ο Κρητικός υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης γνωρίζει καλά το θέμα και όλες τις παραμέτρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Καραμανλής, από τη Βουλή, σημείωσε χθες ότι το υπουργείο του έχει αναθέσει από τις 09/11/2020, σύμβαση συμβούλων για να εξετάσουν και τα ζητήματα των 5 κόμβων στο Ηράκλειο, συμπεριλαμβανομένων και των παρακάμψεων στα Χανιά και το Ρέθυμνο και τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου.

Σημείωσε πάντως ότι οι κόμβοι στο Ηράκλειο, που εκτείνονται σε μήκος 7 χλμ, δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και χρόνια. Το οδόστρωμά τους είναι σε κακή κατάσταση και αυτό δημιουργεί τεράστια ζητήματα οδικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κακοκαιρία: Παραλίγο να πέσουν σε γκρεμό παράτολμοι εκδρομείς

Νίκος Παπαθανάσης στο Ράδιο Κρήτη: Θα στηριχθούν με όλα τα μέσα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι