Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κόντρα Αυγενάκη - Σπίρτζη για το δρόμο Ηράκλειο - Μεσαρά και αεροδρόμιο Ηρακλείου

Image
Ηράκλειο - Μεσαρά
 clock 08:16 | 28/07/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Στην καθυστέρηση εγκατάστασης του εργολάβου και την έναρξη της εργολαβίας «σκούπας» του οδικού άξονα Ηράκλειο- Μεσαρά, την απραξία της Κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της αναγκαίας λειτουργικής αναβάθμισης του αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», αλλά και γενικότερα τις επιπτώσεις των επιλογών της Κυβέρνησης στα έργα, επεσήμανε από το Βήμα της Βουλής, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Αν/τη Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.

O κ. Λ. Αυγενάκης αναφερόμενος στον κάθετο άξονα «Ηράκλειο – Μεσαρά», τόνοσε ότι «αποτελεί όχι απλά πάγιο αίτημα που το ακούμε εδώ και δεκαετίες και που ακόμα καρκινοβατεί και δεν ολοκληρώνεται, αλλά επιτακτική ανάγκη» ενώ το χαρακτήρισε ως «κλασικό παράδειγμα έργου που έχει βγει τελείως εκτός αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, προϋπολογισμού». Όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή, το έργο αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την συμβασιοποίησή του. Η αναθέτουσα αρχή διαπίστωσε ότι το αντίγραφο πτυχίου του εργολάβου την ημέρα της δημοπρασίας δεν ίσχυε» ενώ τόνισε ότι «η καθυστέρηση στην εγκατάσταση του αναδόχου, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα αναφορικά με την χρηματοδότηση του έργου καθότι συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη του 2015 και οι χρόνοι υλοποίησης είναι πλέον οριακοί και να θυμίσω ότι μιλάμε για μια μεγάλη και αρκετά απαιτητική εργολαβία που θα απαιτήσει μια διετία για να υλοποιηθεί». 

Απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε «πως και κυρίως πότε θα έχετε αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου» και τον κάλεσε να πάρει πρωτοβουλίες. Μάλιστα είπε ότι «προκάτοχός σας, ο κ. Σουφλιάς σε ανάλογη περίπτωση θα είχε πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες και θα είχε προχωρήσει το έργο» κάτι που ενόχλησε τον Αν/τη Υπουργό ο οποίος απάντησε «δεν θα γίνω ποτέ Σουφλιάς».

Στην απάντησή του ο Υπουργός τόνισε ότι «η υπηρεσία ήταν έτοιμη να υπογράψει τη σύμβαση. Δεν υλοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης διότι η εταιρεία που μειοδότησε, είχε παράνομη ενημερότητα πτυχίου, καθότι εξεδόθη έχοντας  χρησιμοποιήσει μη έγκαιρη φορολογική ενημερότητα». Υπογράμμισε ότι «εάν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους νομοθετήσει υπέρ της ανακλήσεως θα αναδειχθεί η δεύτερη εταιρεία στη σειρά ενώ εάν νομοθετήσει υπέρ της μερικής ανακλήσεως θα υπογραφεί κανονικά η σύμβαση και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επαναδημοπρατηθεί το έργο».

Στην δευτερολογία του ο Τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. κατηγόρησε της κυβέρνηση ότι στέλνει στους πολίτες «τον λογαριασμό των κυβερνητικών λαθών, αστοχιών και παραλείψεων», ο οποίος όπως τόνισε «περιλαμβάνει: στάση πληρωμών στα έργα υποδομών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναστολή μεγάλων οδικών αξόνων που κατασκευάζονται με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, όπως είχε συμβεί το 2010, διάλυση εργοταξίων και χιλιάδες απολύσεις σε όλη την Ελλάδα, χρονοδιαγράμματα έργων που πέφτουν έξω το ένα μετά το άλλο, απαλλοτριώσεις που έχουν σταματήσει εντελώς, αρχαιολογικές εργασίες «παγωμένες» και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει παύσει να χορηγεί εγκρίσεις».

Μάλιστα επεσήμανε ότι «υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, καθώς οι ξένοι δανειστές των έργων μπορεί να προχωρήσουν σε αναστολή χρηματοδότησης, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και αποχώρηση από τα χρηματοδοτικά σχήματα, αφήνοντας τα έργα ανολοκλήρωτα και η χώρα θα κληθεί ενώπιον του κινδύνου να επιστρέψει μεγάλα ποσά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και επιπλέον «αν η Ε.Ε. το θελήσει, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις για την κακή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, αν διαπιστωθεί ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ καλύπτουν άλλες «τρύπες».

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του, στο αεροδρόμιο Καζαντζάκης τονίζοντας «την ανάγκη επείγουσας λειτουργικής αναβάθμισης το συντομότερο δυνατό, στο δεύτερο μεγαλύτερο σε  αφίξεις αεροδρόμιο στη χώρα», την ώρα που «οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αφήνουν εκτός κονδυλίων στα πλαίσια του προγράμματος Διευρωπαϊκών Δικτύων ύψους 30 δις ευρώ, το αεροδρόμιο Ηρακλείου, το βασικότερο περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας».

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής υπογράμμισε την απραξία της Κυβέρνησης και των αρμοδίων Υπουργών τους οποίους κατηγόρησε για αναποτελεσματικότητα καθώς όπως είπε: «παρά τις δεσμεύσεις τις δικές σας και του υπουργού σε συναντήσεις που είχαμε πραγματοποιήσει,  θυμίζω τη συνάντηση που είχαμε στις 21 Απριλίου -λίγο πιο πριν- με το Δήμαρχο Ηρακλείου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης και άλλους συναδέλφους Βουλευτές, παρουσία του κ. Σταθάκη, είχατε δεσμευτεί για «επιτροπή η οποία θ’ αναλάβει να λύσει τα μείζονα θέματα που απασχολούν για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου μέσα στο Μάιο», παρά τις δεσμεύσεις από το Βήμα της Βουλής, λίγο αργότερα μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει το παραμικρό». 

Ασφαλώς γνωρίζετε την σημερινή Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα περιφερειακά αεροδρόμια που κάνουν λόγο για τεράστια και αδικαιολόγητη οικονομική ζημιά από τη δρομολογούμενη εκποίηση των 14 περιφερειακών αερολιμένων. Τι αλήθεια σχεδιάζετε ερήμην της κοινωνίας και εν αγνοία των βουλευτών του κόμματος που υπηρετείτε και που αμφισβητούν πλέον ανοικτά 29 Βουλευτές του κόμματός σας.

Από πλευράς του ο Αν/της Υπουργός κ. Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι «δεν απευθύνομαι προσωπικά στον κ. Αυγενάκη, αλλά μη μας εγκαλείτε επειδή δεν λειτουργούμε όπως ο κ. Σουφλιάς». Επιπλέον απαντώντας στον κ. Αυγενάκη που κατηγόρησε τον Υπουργό και την Κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα, τόνισε ότι «ο κ. Αυγενάκης κάνει κοινοβουλευτικό μπούλινγκ», ενώ αναφερόμενος στην ένταξη του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης» στα «διευρωπαϊκά δίκτυα», επεσήμανε ότι «όχι εξαιρεθεί από τα διευρωπαϊκά δίκτυα» και είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ο κ. Λ. Αυγενάκης απάντησε στον Υπουργό ότι «άλλα έλεγε στο παρελθόν».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis